Dober francoski toast je mehek in sočen, tak, da se kar stopi v ustih.
Francoski toast izvira, kot pove že ime samo, iz Francije. Običajno gre za rezine starih birošev, ki jih pomočimo v mešanico jajc, mleka in jih popečemo, da zlato porjavijo. Dober francoski toast je mehak in sočen, in ker je izjemno kaloričen, ga ni priporočljivo uživati vsak dan. Čeprav je njegova peka enostavna, pa zahteva kar nekaj časa. Zato vam predstavljamo različico za bolj lena jutra.
Francoski toast
Sestavine
- 350 ml mleka
- 10 rezin starega kruha brez skorje
- 115 g kremnega sira (mascarpone)
- 60 g stopljenega masla
- 4 velika jajca
- čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- čajna žlička mletega cimeta
- sladkor v prahu za serviranje
- javorjev sirup za serviranje
Navodila
- Pečico segrejete na 180 C. Namastite pekač z maslom.
- Kruh narežete na kocke in jih porazdelite po pekaču. Kruhove kocke prelijete s stopljenim maslom.
- V skledi zmešate zmehčan kremni sir, mleko, jajca, vanilijev ekstrakt in cimet v prahu. Mešate toliko časa, da se sestavine povežejo. Dobljeno mešanico prelijete čez kruh. Kruh vtisnite v zmes, da “popije” vso tekočino. Pustite, da se okusi prepojijo – približno 10 minut.
- Zmes date v ogreto pečico in pečete približno 35 do 40 minut.
- Pustite, da se zmes ohladi, preden jo razrežete in postrežete z javorjevim sirupom ali sladkorjem v prahu. Po želji lahko dodate tudi nekaj sveže narezanega sadja.