To je prava ikona avstrijskih smučišč – germknodel oz. avstrijski kvašeni cmok.
Germknödel je avstrijska sladica iz kvašenega testa, ki jo pogosto nadevamo s sadnimi nadevi, tudi čokoladnimi, in poparimo. Priljubljena je predvsem na Južnem Tirolskem, ki jo v zimskih dneh obiščejo smučanja željni obiskovalci. V tem receptu sta se združila priljubljeni germknodel in še bolj priljubljena Nutella, zato je precej jasno, da bo rezultat navdušil tudi vaše brbončice.
Germknödel z Nutello
Sestavine
- 500 g bele moke
- 7 g instant kvasa
- čajna žlička soli
- 65 g sladkorja
- 70 g stopljenega masla
- 250 ml polnomastnega mleka
- jajce
- rumenjak
- ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- 10 žličk Nutelle
Navodila
- Suhe sestavine zmešate z mokrimi ter jih gnetete približno deset minut. Dobiti morate mehko in gladko testo, ki ni ne preveč lepljivo ne presuho.
- Testo date v plastično posodo, pokrijete s krpo in pustite vzhajati uro ali dve, da podvojite prostornino. Toplejši kot je prostor, hitreje bo testo vzhajalo.
- Površino, na kateri boste razvaljali testo, rahlo pomokajte. Testo razvaljate v obliko klobase in jo razdelite na deset enakih kosov.
- Vsak kos testa sploščimo, na sredino položite žličko Nutelle, čez nadev prekrijete drugo polovico testa in nežno stisnete robove. Na enak način naredite skupno 10 germknedlov.
- Pripravljene cmoke rahlo pomokate, pokrijete s krpo in pustite vzhajati še 30 do 60 minut.
- Vsak germnedl je treba kuhati na pari 15 minut.
- Vroče germknedle prelijete s stopljenim maslom, ki ste mu dodali nekaj cimeta in sladkorja.