fbpx

Recept: Germknödel z Nutello – polnjen avstrijski cmok

Foto: envato

To je prava ikona avstrijskih smučišč – germknodel oz. avstrijski kvašeni cmok.

Germknödel je avstrijska sladica iz kvašenega testa, ki jo pogosto nadevamo s sadnimi nadevi, tudi čokoladnimi, in poparimo. Priljubljena je predvsem na Južnem Tirolskem, ki jo v zimskih dneh obiščejo smučanja željni obiskovalci. V tem receptu sta se združila priljubljeni germknodel in še bolj priljubljena Nutella, zato je precej jasno, da bo rezultat navdušil tudi vaše brbončice.

Germknödel z Nutello

  • Obroki: 8
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 500 g bele moke
  • 7 g instant kvasa
  • čajna žlička soli
  • 65 g sladkorja
  • 70 g stopljenega masla
  • 250 ml polnomastnega mleka
  • jajce
  • rumenjak
  • ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • 10 žličk Nutelle

Navodila

  1. Suhe sestavine zmešate z mokrimi ter jih gnetete približno deset minut. Dobiti morate mehko in gladko testo, ki ni ne preveč lepljivo ne presuho.
  2. Testo date v plastično posodo, pokrijete s krpo in pustite vzhajati uro ali dve, da podvojite prostornino. Toplejši kot je prostor, hitreje bo testo vzhajalo.
  3. Površino, na kateri boste razvaljali testo, rahlo pomokajte. Testo razvaljate v obliko klobase in jo razdelite na deset enakih kosov.
  4. Vsak kos testa sploščimo, na sredino položite žličko Nutelle, čez nadev prekrijete drugo polovico testa in nežno stisnete robove. Na enak način naredite skupno 10 germknedlov.
  5. Pripravljene cmoke rahlo pomokate, pokrijete s krpo in pustite vzhajati še 30 do 60 minut.
  6. Vsak germnedl je treba kuhati na pari 15 minut.
  7. Vroče germknedle prelijete s stopljenim maslom, ki ste mu dodali nekaj cimeta in sladkorja.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.