fbpx

Recept: Lafayette croissant, okrogli francoski rogljički

Foto: Instagram/lafayette380

Lafayette croissant - okrogle francoske rogljičke je izumila newyorška pekarna Lafayette, po kateri so tudi dobili ime. Ti rogljički se razlikujejo od tradicionalnih in imajo drugačne nadeve in kreme. Imamo recept za rogljičke, omeniti pa moramo, da je testo pred peko potrebno pripraviti 8 ur prej.

Imamo recept za Lafayette croissant, omeniti pa moramo, da je testo pred peko potrebno pripraviti 8 ur prej.

  • Težavnost: zahteven
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 500 g gladke moke
  • 1 instant kvas
  • 1 čajna žlička soli
  • 50 g sladkorja
  • 140 g hladnega mleka
  • 140 g vode
  • 50 g hladnega masla
  • 250 g hladnega masla
  • Sestavine za nadev:
  • 100 g temne čokolade
  • 100 ml smetane za stepanje
  • 3 žlice namaza Nutella

Navodila

  1. Prvi dan zamesite testo iz moke, kvasa, soli, sladkorja, mleka in vode. Nekaj ​​minut mešajte. Ko je testo pripravljeno dodajte maslo in mešate še nekaj minut, da le to postane gladko in elastično. Pokrijete ga s prozorno folijo in ga pustite na sobni temperaturi 30 minut.
  2. Počivajoče testo razvaljate v pravokotnik in ga pokrijte s folijo in ga postavite v hladilnik za 30 minut. Medtem ko se testo ohlaja, pripravite maslo tako, da ga narežete na enakomerne kocke, jih povaljate, ter nato zamrznete.
  3. Ko maslo zmrzne, vzamete testo iz hladilnika in ga namažemo z maslom, nato pa obe strani testa prepognete na maslo in pazite, da se testo ne prekriva, nato pa vrnete v hladilnik za 30 minut.
  4. Ko ga vzamete ven, testo še enkrat razvaljate v pravokotnik, nato pa ga še enkrat prepognete, najprej do polovice, nato še enkrat na sredini, nato pa še enkrat ohladite, nato ponovno razvaljate in trikrat prepognete. Po tem testo dobro zavijete in pustite v hladilniku vsaj 8 ur. 5. Ko se dobro ohladi, testo ponovno razvaljate na približno debelino 3-4 mm in ga sploščite, da so vsi robovi ravni, nato pa ga narežete na dolge trakove.
  5. Testo razvaljate in položite na peki papir v okrogle modelčke premera cca 10 cm, pokrijete s krpo in pustite počivati ​​2 uri. V tem času pripravite kremo – najprej na drobno nasekljajte čokolado, ter jo prelijete s vročo sladko smetano. Ko se čokolada stopi, ji dodajte Nutello ali kakšen drugi namaz, premešajte in ohladite.
  6. Rogljičke in modelčke pred peko pokrijete z drugim pekačem, tako da površina ostane ravna, nato pa jih deset minut pečete v pečici, ogreti na 200°C. Nato temperaturo znižate na 160°C in jih pečete še pol ure oziroma toliko časa, da rogljički enakomerno zlato porjavijo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.