Losos je fantastična riba, ki je polna dragocenih olj. To je res prilagodljiva sestavina, izjemen pa je tako surov, ocvrt, pečen, dimljen ali vložen. Zaradi nežne teksture je losos prvak med ribami, saj ga lahko pripravimo na različne načine.
Losos v limonini omaki
Sestavine
- 4 zrezki lososa
- 1 limona
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 3 žlice sesekljane mete
- 1 žlica sesekljane šalotke
- 1 žlica sesekljanega čilija
- 1 sesekljan česen
- 1/2 čajne žličke vinskega kisa
- 5 1/2 žlice oljčnega olja –3/4 čajne žličke soli
Navodila
- Limono prerežite na pol in ji odstranite peške. Eno polovico stisnite v manjšo skledo, drugo polovico pa narežite na manjše rezine.
- V skledo z iztisnjenim sokom dodajte rezine limone. Nato dodajte peteršilj, meto, čili, česen, kis, 4 1/2 žlice olivnega olja in 1/4 soli.
- Lososove zrezke osušite s papirnato brisačo. V ponvi segrejte žlico olivnega olja. Na ponev položite zrezke lososa. Lososa nežno potlačite s kuhalnico, da se se izcedi in spusti sokove ter začinite s 1/4 žličke soli.
- Zrezke pecite približno osem minut, dokler koža ne postane hrustljava in po robovih losos porjavi.
- Zrezke obrnete in potresete s soljo. Pečete še dve minuti.
- Zrezke prestavite na krožnik in pokapljate z mešanico limone in začimb.
- Takoj postrezite.