Ljubitelji ocvrtih fritul ali mišk ne čakajo na zimo, da bi si jih privoščili in jih redno pripravljajo, zadnja leta pa jih nekako najbolj povezujemo s prazničnim in adventnim časom. Obstaja veliko različnih receptov za ocvrtke in vsi prisegajo, da imajo enega preizkušenega, ki nikoli ne razočara.
Praznične fritule (miške)
Sestavine
- 500 g moke za kvašeno testo
- 100 g sladkorja
- 2 srednje veliki jajci
- pol kocke svežega kvasa (20 g) ali 1 vrečka suhega
- 2 srednji jabolki (po možnosti kisli)
- 170 ml mleka
- 2 žlici žganja
- 2 majhni žlički ruma
- ščepec soli
- lupina limone ali pomaranče
- olje ali druga maščoba za cvrtje
- sladkor za okras
Navodila
- Svež kvas je potrebno pred uporabo aktivirati. Od količine v receptu ločite nekaj velikih žlic mleka, ga malo segrejete, da postane mlačno, mu dodajte žličko sladkorja in nato vmešate kvas. Potresete z malo moke in pustite 15-20 minut, da se kvas speni.
- V manjši skledi stepete jajca, dodate mleko, žganje in rum ter odstavite.
- Jabolka olupite, operete in naribate.
- V veliko skledo dajte moko, pomešano s sladkorjem. Na sredini naredite jamico in dodate kvas ter dobro premešate. Sedaj mokre sestavine vlijete v moko, posolite in vse skupaj s kuhalnico mešate dokler ne dobite gladke zmesi. Pokrijete ga s plastično folijo in nato s kuhinjsko krpo ter postavite na toplo, da vzhaja eno uro.
- Ko testo naraste, v globoki posodi segrejete olje. Za cvrtje je potrebna večja količina maščobe, na primer 1 liter olja. Segrevate na srednje močnem ognju, nikakor ne na močnem, saj se ob previsoki temperaturi lahko zgodi, da se zunanjost ocvrtkov hitro zapeče in potemni, notranjost pa ostane surova.
- Mešanico dajte v vrečko in jo v majhni količini iztisnite iz nje, da dobite lepo oblikovanje ocvrtke. Ti bodo pravilnejši, če bodo manjši. Če nimate dozirnih vrečk, lahko testo v olje dodajate s pomočjo žlice. Manjši ocvrtki se bodo obrnili sami, večje pa lahko poljubno obračate z vilicami, da se spečejo na vsaki strani. Ko porjavijo, torej dobijo lep temnejši zlato rumeni odtenek, jih s cedilom poberete iz olja in odložite na krožnik, obložen s kuhinjskim papirjem. Potresete jih s sladkodjem in postrežete.