fbpx

Recept: praznične fritule (miške)

Foto: envato

Ljubitelji ocvrtih fritul ali mišk ne čakajo na zimo, da bi si jih privoščili in jih redno pripravljajo, zadnja leta pa jih nekako najbolj povezujemo s prazničnim in adventnim časom. Obstaja veliko različnih receptov za ocvrtke in vsi prisegajo, da imajo enega preizkušenega, ki nikoli ne razočara.

Praznične fritule (miške)

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 500 g moke za kvašeno testo
  • 100 g sladkorja
  • 2 srednje veliki jajci
  • pol kocke svežega kvasa (20 g) ali 1 vrečka suhega
  • 2 srednji jabolki (po možnosti kisli)
  • 170 ml mleka
  • 2 žlici žganja
  • 2 majhni žlički ruma
  • ščepec soli
  • lupina limone ali pomaranče
  • olje ali druga maščoba za cvrtje
  • sladkor za okras

Navodila

  1. Svež kvas je potrebno pred uporabo aktivirati. Od količine v receptu ločite nekaj velikih žlic mleka, ga malo segrejete, da postane mlačno, mu dodajte žličko sladkorja in nato vmešate kvas. Potresete z malo moke in pustite 15-20 minut, da se kvas speni.
  2. V manjši skledi stepete jajca, dodate mleko, žganje in rum ter odstavite.
  3. Jabolka olupite, operete in naribate.
  4. V veliko skledo dajte moko, pomešano s sladkorjem. Na sredini naredite jamico in dodate kvas ter dobro premešate. Sedaj mokre sestavine vlijete v moko, posolite in vse skupaj s kuhalnico mešate dokler ne dobite gladke zmesi. Pokrijete ga s plastično folijo in nato s kuhinjsko krpo ter postavite na toplo, da vzhaja eno uro.
  5. Ko testo naraste, v globoki posodi segrejete olje. Za cvrtje je potrebna večja količina maščobe, na primer 1 liter olja. Segrevate na srednje močnem ognju, nikakor ne na močnem, saj se ob previsoki temperaturi lahko zgodi, da se zunanjost ocvrtkov hitro zapeče in potemni, notranjost pa ostane surova.
  6. Mešanico dajte v vrečko in jo v majhni količini iztisnite iz nje, da dobite lepo oblikovanje ocvrtke. Ti bodo pravilnejši, če bodo manjši. Če nimate dozirnih vrečk, lahko testo v olje dodajate s pomočjo žlice. Manjši ocvrtki se bodo obrnili sami, večje pa lahko poljubno obračate z vilicami, da se spečejo na vsaki strani. Ko porjavijo, torej dobijo lep temnejši zlato rumeni odtenek, jih s cedilom poberete iz olja in odložite na krožnik, obložen s kuhinjskim papirjem. Potresete jih s sladkodjem in postrežete.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.