Ratatouille je zelenjavna specialiteta, ki izvira iz francoske Provanse, postrežemo pa jo lahko na več načinov: kot predjed, glavno jed, toplo ali hladno!
Najboljše od vsega pa je, da je ta jed še bolj okusna, ko odleži dan ali dva, tako da jo lahko pripravljate za več dni. Njegova sestava mora vsebovati jajčevce, bučke in papriko ter paradižnik, medtem ko čebula ni vključena v vse recepte. Najpomembnejša je uporaba zelišč, kar je skrivnost odlično okusnega ratatouilla, dragulja francoske kuhinje.
Ratatouille po izvirnem provansalskem receptu
Sestavine
- 2 modra jajčevca
- 2 bučki
- 2 papriki
- 2 paradižnika
- 1 glavica čebule
- 50 mililitrov oljčnega olja
- sol in poper po okusu
- Provansalska začimbna mešanica (rožmarin, timijan, mleta paprika, kurkuma, bazilika, šalotka, peteršilj, drobnjak, timijan, lovorov list…)
- paradižnikov sok
- nariban sir
Navodila
- Na malo olja prepražimo čebulo, dodamo na tanke kolobarje ali kocke narezane jajčevce in bučke.
- Po 15 minutah dušenja dodamo na trakove narezano papriko in pustimo vreti še 10 minut. Nato dodamo paradižnik, ki smo ga prej olupili in narezali na manjše kocke, ter dušimo še 10 minut.
- Nato dodamo začimbe, dobro premešamo in vlijemo v pekač. Po potrebi dolijemo olje, nato pa pečemo približno 15 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.
- Ker mora biti jed sočna, če vidite, da voda hitro izginja, dodajte malo paradižnikovega soka. Ko je skoraj končano, lahko (ni pa nujno) potresemo s sirovimi rezinami.