fbpx

Recept: španska specialiteta “Atun con tomate”

Tuna v paradižnikovi omaki

Foto: envato

Predstavljamo vam španski recept, katerega glavna zvezda je tuna v paradižnikovi omaki.

Najboljše jedi so presneto preproste in ta recept, katerega zvezda je tuna v paradižnikovi omaki, je dokaz za to. V domačem okolišu imenovana Atun con tomate je prava specialiteta, saj se koščki tune poširani v paradižnikovi omaki skorajda raztopijo v ustih. Pomembno je, da uporabite sveže ribe in kakovostno zelenjavo. Tuna pa vam bo tudi v mrzlih zimskih dneh na krožniku pričarala poletje.

Tuna v paradižnikovi omaki

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 900 g sveže tune (brez kože in kosti)
  • 900 g svežega paradižnika
  • 125 ml oljčnega olja
  • 3 žlice sveže sesekljanega peteršilja
  • 3 stroki česna
  • sveža paprika
  • čebula
  • ½ čajne žličke sladkorja
  • sol in poper

Navodila

  1. V mešalniku zmešajte 60 ml olja s strokom česna in sesekljanim peteršiljem. Mešajte, dokler se sestavine ne povežejo.
  2. V večji lonec zlijete preostanek olja, na njem prepražite sesekljano čebulo in papriko. Na zmerni temperaturi pražite toliko časa, da se zelenjava zlato zapeče in postane mehka. Dodate česen in pražite še eno minuto.
  3. Dodate grobo narezan paradižnik in sladkor (sol in poper po želji). Vse skupaj kuhate toliko časa, da zmes zavre. Lonec pokrijete in kuhate približno 10 minut, da paradižnik skoraj razpade.
  4. Lonec odkrijete in kuhate še 15 minut, da se okusi povežejo. Okusite omako in prilagodite začimbe.
  5. Lonec odstavite z ognja in zmes s paličnim mešalnikom spremenite v gladko omako.
  6. Omako ponovno postavite na ogenj in vanjo pomočite kocke sveže tune. Tuno narežete na približno 3 centimetre velike kose. Nato pa jo v omaki kuhate še od 5 do 10 minut.
  7. Postrezite jo v skodelicah z aromatiziranim oljem peteršilja in česna.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.