Strokovnjaki vedno bolj poudarjajo, kako zelo pomembno je, da živimo v harmoniji z naravo- ne le za dobrobit bitij, s katerimi si delimo naš planet, pač pa tudi za naše zdravje. Trajnostne in ekološke načine bivanja lahko uvedemo v najrazličnejše plati našega vsakdana, pri čemer pa gotovo ne smemo pozabiti na prehrano. Za vas smo zato pripravili 3 recepte za slasten ekološki zajtrk.
Puding z jagodami in chia semeni
Sestavine
- 50 g chia semen
- 200 ml kokosovega ali mandljevega mleka
- 100 g jagodičja
- 30 g sladkorja
- 1 čajna žlička limoninega soka
Navodila
- V skledi premešajte chia semena in mleko, pokrijte in postavite v hladilnik. Počakajte 5 ur oz. zmes pustite v hladilniku čez noč.
- V ponvi zmešajte limonin sok, sladkor in jagode. Kuhajte 5-10 minut, med tem rahlo mešajte.
- Počakajte, da se jagodna zmes ohladi, nato jo premešajte še z ročnim mešalnikom.
- Jagodno zmes prelijte čez mešanico chia semen in mleka. Dober tek!
Smoothie z borovnicami in banano
Sestavine
- 1 banana
- 100 g grškega jogurta ali skute
- 60 g borovnic
- 30 g sladkorja
- 1 žlička chia semen po želji
- sadje po izbiri
Navodila
- Vse sestavine premešajte z ročnim mešalnikom.
- Zmes postavite v hladilnik in počakajte, da se nekoliko ohladi. Postrezite s sadjem po izbiri. Dober tek!
Veganske palačinke z banano
Sestavine
- 150 g moke po izbiri
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 3 žlice sladkorja
- 400 ml kokosovega mleka
- rastlinsko olje po izbiri
- 1-2 banani
- 2 ščepca soli
- sadje po izbiri
- veganski med iz regrata po želji
Navodila
- V skledi presejte moko in pecilni prašek ter vmešajte 2 žlici sladkorja in ščepec soli. Nato mešanici postopoma dodajajte 300 ml kokosovega mleka.
- Ponev premažite z oljem in vanjo za vsako palačinko nalijte 2 žlici mešanice. Na mešanico postavite 4-5 koščkov banane in počakajte, dokler na površini ne opazite mehurčkov. Takrat palačinko previdno obrnite in na drugi strani pecite še približno 1 minuto.
- V manjši ponvi na srednjem ognju zmešajte preostalo mleko, sladkor in sol. Počakajte, dokler se zmes ne zgosti (imeti mora konsistenco smetane). Nato mešanico uporabite kot preliv za palačinke. Postrezite s sadjem po izbiri in po želji še z nadomestkom medu. Dober tek!