fbpx

Recepti: 3 ideje za slasten ekološki zajtrk

Foto: Mike Esparza / Pexels

Strokovnjaki vedno bolj poudarjajo, kako zelo pomembno je, da živimo v harmoniji z naravo- ne le za dobrobit bitij, s katerimi si delimo naš planet, pač pa tudi za naše zdravje. Trajnostne in ekološke načine bivanja lahko uvedemo v najrazličnejše plati našega vsakdana, pri čemer pa gotovo ne smemo pozabiti na prehrano. Za vas smo zato pripravili 3 recepte za slasten ekološki zajtrk.

Puding z jagodami in chia semeni

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 50 g chia semen
  • 200 ml kokosovega ali mandljevega mleka
  • 100 g jagodičja
  • 30 g sladkorja
  • 1 čajna žlička limoninega soka

Navodila

  1. V skledi premešajte chia semena in mleko, pokrijte in postavite v hladilnik. Počakajte 5 ur oz. zmes pustite v hladilniku čez noč.
  2. V ponvi zmešajte limonin sok, sladkor in jagode. Kuhajte 5-10 minut, med tem rahlo mešajte.
  3. Počakajte, da se jagodna zmes ohladi, nato jo premešajte še z ročnim mešalnikom.
  4. Jagodno zmes prelijte čez mešanico chia semen in mleka. Dober tek!

Smoothie z borovnicami in banano

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 1 banana
  • 100 g grškega jogurta ali skute
  • 60 g borovnic
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička chia semen po želji
  • sadje po izbiri

Navodila

  1. Vse sestavine premešajte z ročnim mešalnikom.
  2. Zmes postavite v hladilnik in počakajte, da se nekoliko ohladi. Postrezite s sadjem po izbiri. Dober tek!

Veganske palačinke z banano

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 150 g moke po izbiri
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 3 žlice sladkorja
  • 400 ml kokosovega mleka
  • rastlinsko olje po izbiri
  • 1-2 banani
  • 2 ščepca soli
  • sadje po izbiri
  • veganski med iz regrata po želji

Navodila

  1. V skledi presejte moko in pecilni prašek ter vmešajte 2 žlici sladkorja in ščepec soli. Nato mešanici postopoma dodajajte 300 ml kokosovega mleka.
  2. Ponev premažite z oljem in vanjo za vsako palačinko nalijte 2 žlici mešanice. Na mešanico postavite 4-5 koščkov banane in počakajte, dokler na površini ne opazite mehurčkov. Takrat palačinko previdno obrnite in na drugi strani pecite še približno 1 minuto.
  3. V manjši ponvi na srednjem ognju zmešajte preostalo mleko, sladkor in sol. Počakajte, dokler se zmes ne zgosti (imeti mora konsistenco smetane). Nato mešanico uporabite kot preliv za palačinke. Postrezite s sadjem po izbiri in po želji še z nadomestkom medu. Dober tek!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!