fbpx

Spomladi vse poti vodijo v Rim: preverite, zakaj je italijansko mesto trenutno tako v trendu

Foto: envato

Rim je eno najstarejših in najlepših mest na zemeljski obli. Ni le njegova zgodovinska vrednost tista, ki ga uvršča med najbolj priljubljene evropske prestolnice, temveč tudi italijanski šarm, odlična kulinarika in »La Dolce Vita«.

Šarmantno mesto na apeninskem polotoku, je bilo že pred tisočletji dom ene največjih civilizacij. Dandanes tako lahko med sprehodom po mestu občudujemo odlično ohranjene ostanke Rimljanske civilizacije, od veličastnega Koloseja do Panteona. Največje atrakcije Rima so namreč prav arhitekturne narave, saj lahko na vsakem koraku ujamete katerega izmed spomenikov, sakralnih objektov, palač ali fontan. A znamenitosti zgodovinskega značaja niso tiste, ki vas bodo v resnici začarale. Pravi čar mesta se namreč skriva v ozkih uličicah, veličastnih trgih in odlični hrani, v načinu življenja, ki je bil zaradi svoje privlačnosti uprizorjen v številnih filmskih klasikah.

Potrebujete še kakšen razlog za obisk Rima? Prijetno vreme in dobra klima. Če si želite kratkega pobega, ob katerem bi pozabili na skrbi vsakdana in brez slabe vesti uživali v kepicah sladoleda, Rim je pravi odgovor.

Foto: Unsplash/Fineas Anton

Rim je v zadnjih letih v samem vrhu najbolj priljubljenih evropskih prestolnic. Najbolj slovit predel mesta se imenuje Trastevere, ki je postal središče nočnega življenja. Male uličice, vrsta odličnih restavracij in picerij ter barov, privablja kup druženja željnih turistov. Prav zato se je četrt uveljavila kot ena najbolj živahnejših, saj vam ob večerih tu nikoli ne bo dolgčas. Če iščete nekaj manj turističnega pokukajte v Testaccio, manj turistično znan predel Rima. Tu lahko srkate pristno italijansko kulturo, se sprehodite po živahni tržnici in izberete katero izmed gastronomskih tur.

Kdaj v Rim?

Poletna vročina ni prav nič prijetna za raziskovanje mesta, poleg tega Rim v poletnih mesecih napolnijo turisti. Priporočamo vam obisk v pomladi, ko so temperature še zmerne, gneča pa ravno pravšnja.

Foto: Unsplash/Caleb Miller

Kaj poskusiti v Rimu?

Italijanska kulinarika ne potrebuje posebne predstavitve. Sodi namreč v sam svetovni vrh, zato bomo presenečeni, če boste med raziskovanjem Rima ostali lačni. Izbirate lahko med odličnimi picami, jedmi s testeninami in rižotami. Za sladico je obvezen sladoled, najboljšega najdete za prvim vogalom, med najboljše pa sodi Otaleg i Neve di Latte. Kosilo pa poplaknite s kozarcem dobrega toskanskega vina sli Aperolom. Rim je destinacija pisana na kožo foodijem. Priporočamo vam obisk tržnic, kjer pridete v stik z domačini in odlično ponudbo lokalnih specialitet, ob večerih pa se sprehodite po uličicah in izberite katero izmed pristnih italijanskih restavracij.

Kaj si ogledati v Rimu?

Velik del Rima je uvrščen med Unescovo svetovno dediščino. Rim sodi med zgodovinsko najpomembnejša mesta, zato je prav tu muzejsko, umetniško in kulturno središče Italije. Eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov Rima je Fontana di Trevi, ki je bila upodobljena že v številnih filmih. Velja, da vanjo vržete kovanec za srečo, kar vam izpolni željo. Po nekaterih ocenah naj bi se v vodnjaku na dan nabralo za 3000 evrov denarja. Ni slabo, ne?! Fontana v višino meri 26, v širino pa 49 metrov in sodi med najbolj znamenite vodnjake na svetu.

Foto: Unsplash/Gloria Cretu

Nič kaj manj zanimiv ni Kolosej, antični amfiteater, sicer največji ohranjeni na svetu. Z njegovo izgradnjo so začeli 72 leta v času Vespazijana, končali pa osem let kasneje. Očarala vas bo njegova velikost, prav tako pa vrsta hodnikov in zanimiv duh, ki preveva kamnito in cementno konstrukcijo. Zgodovina vas bo prevzela tudi na Rimskem forumu, kjer se nahaja največje število antičnih ruševin. Tu je bilo nekdaj središče političnega in javnega življenja.

Presunil vas bo tudi Panteon, ena najbolj veličastnih rimskih znamenitosti. Ogromna zgradba je veljala za hram bogov, pohvali pa se lahko z eno največjih kupol na svetu. Med obiskom Rima velja obiskati tudi Vatikan, najmanjšo državico na svetu, ki se nahaja v objemu italijanske prestolnice. Središče katoliške cerkve, kjer domuje papež, nudi vrsto zanimivih muzejev in baziliko sv. Petra.

Foto: Unsplash/Fineas Anton

Kje prenočiti v Rimu?

TH Roma – Carpegna Palace

V objemu bujnih vrtov se nahaja ljubka namestitev, ki obenem ponuja odlično povezavo z mestnim središčem. Je kot nalašč za vse, ki mesto obiščete z avtomobilom, saj ponuja tudi zasebno parkirišče. Sobe so okusno opremljene, v njih najdete minibar in televizor.

La Villa delle Rose

V mirnem predelu mesta se nahaja zanimiva nastanitev – La Villa delle Rose. Odddaljena od glavnih znamenitosti, kar ji omogoča mir, po drugi strani pa z javnim transportom povezana z njimi. Sobe so opremljene z toaletnim priborom in klimatsko napravo, ov prostem času pa se lahko sproščate na lepo urejenem vrtu. Ob jutrih vas razvajajo z zajtrkom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!