Renault ZOE – električni avto, s katerim zlahka in brez emisij “skočiš” do obale

Renault ZOE
Zadnjič posodobljeno: :

Reanulat ZOE bi lahko v naslednje pol leta pri nas naredil pravo majhno električno revolucijo, saj za okoli 15 evrskih tisočakov ponuja električno mobilnost in v segmentu rekordnih 210 km dosega, ob tem pa je potrebno le kot v primeru nakupa mobilnika pri mobilnih operaterjih mesečno doplačevati še 79 evrov za najem baterij.

S tem bi lahko e-mobilnost postala veliko bolj dostopna in tudi tržno zanimiva za veliko širši spekter ljudi kot doslej. Pa je ZOE dovolj atraktiven model za dosego tega? Ja, sodeč po odzivu mimoidočih na fotografiranju vozila v centru prestolnice, lahko zagotovimo, da je temu res tako. Večina je z veliko mero zanimanja obračala z glavami, ko je ZOE neslišno “švignil” mimo, podobno pozitivni pa so bili tudi komentarji, ko so mimoidoči hodili mimo parkiranega avtomobila.

Sprednji del vozila je oblikovan izredno futuristično, vključno s polno masko in samosvoje oblikovanimi LED lučmi ter moderno zasnovanim in napihnjenim odbijačem.
Sprednji del vozila je oblikovan izredno futuristično, vključno s polno masko in samosvoje oblikovanimi LED lučmi ter moderno zasnovanim in napihnjenim odbijačem.

Futuristično oblikovan in zasnovan povišan clio

ZOE z oblikovnega stališča sicer ni klasičen renaultov model, saj ni pretirano podoben nobenemu od aktualnih modelov z rombom na maski motorja, pa čeprav je z oblikovnega stališča nezmotljivo “renojevski”. Tako že s svojo prezenco izkazuje, da gre za poseben model, saj motorna maska nima nobenih odprtin za zajem zraka, posebna pa so tudi svetila, na čelu z LED dnevnimi lučmi na napihnjenem odbijaču. Enoprostorsko zasnovo pa poleg višine kaže tudi naklon pokrova motorja, se po kotu skoraj idealno ujema z naklonom vetrobranskega stekla. Lahko bi celo rekli, da deluje kot neke vrste pomanjšani espace, ki so ga pred kratkim predstavili na salonu v Parizu, vsekakor pa gre za zelo futuristično oblikovanega in zasnovanega povišanega clia.

PREBERITE ŠE: Predpremiera – Renault ZOE, prava električna C-kombilimuzina

Ob vstopu se potrdi enoprostorska zasnova, saj je vstopanje enostavno, sedenje pa visoko. Posledično to za seboj potegne tudi boljšo preglednost in uporabnost v mestnem okolju. Si pa je ZOE platformo sposodil pri aktualnem cliu, s katerima imata veliko skupnega tudi glede mer in proporcev, le prej omenjena višina je občutno v korist ZOEja. To pomeni, da je neke vrste električni modus, čeprav njegove modularnosti vseeno ne premore.

Notranjost nadaljuje futuristično zasnovo začeto pri zunanji podobi, obenem pa deluje (občutno) bolj elegantno in prestižno kot večina Renaultovih modelov.
Notranjost nadaljuje futuristično zasnovo začeto pri zunanji podobi, obenem pa deluje (občutno) bolj elegantno in prestižno kot večina Renaultovih modelov.

Tudi notranjost je bolj imenitna in je zmes futurizma in prestižnosti. V domeno prvega seuvrščajo digitalni merilniki in obilo tehnične opreme, ter nasploh izgled sredinske konzole in določenih materialov. Pod domeno slednjega pa spadajo kakovostni materiali, dvobarvna armaturna plošča in obilo klavirske črnine na sredinski konzoli, volanu, vratnih kljukah in obrobah zvočnikov ter nadpovprečno veliko opreme, ki v cliu (v osnovi) ni serijska. Med to spadajo prestavna avtomatika, vzvratna kamera in sistem R-link, ki ima v ZOEju še nekaj dodatnih “eko” funkcij.

Z enim polnjenjem do Kopra in nazaj

Za pogon ZOEja skrbi 65 kilovatni  sinhroni elektromotor, ki razvije 220 Nm, energijo pa črpa iz 22 kW/h litij-ionskih baterij. Pri Renaultu obljubljajo, da naj bi ZOE z enim polnjenjem baterij prevozil do 210 km razdaljo, kar pomeni, da če bi štartali iz prestolnice (recimo z Viča), bi se lahko zapeljali vse do Kopra in nazaj in šele nato morali po hitrem postopku najti vtičnico in napolniti baterije. To sicer velja zgolj v idealnih vremenskih pogojih in ob dejstvu, da ne bi vozili po AC do Kopra, bolj realno pa je pričakovati doseg okoli 150 km, kar pa ponovno pomeni, da se lahko z enim polnjenjem mirno zapeljete do centra Maribora ter v slabi uri avto napolnite dovolj za pot nazaj do prestolnice. Večina sicer ZOE ne bo uporabljala za takšne primere, ampak primarno zgolj za vožnjo po mestu, po katerega ulicah ZOE šviga zelo neslišno in lahko se vam zgodi, da boste na kakšni ožji ulici kolesarja morali spodbuditi celo s trobljo, da se bo umaknil. Ta pa vam zna to tudi zameriti in malce zažugati.

ZOE kjerkoli se pojavi požanje veliko pozornosti mimoidočih, zna pa koga zmotiti njegova neslišnost, saj boste primorani kakšnega kolesarja s hupo opozoriti, da se vam umakne, za kar se vam zna ta zahvaliti tudi s kakšno "pikro".
ZOE kjerkoli se pojavi požanje veliko pozornosti mimoidočih, zna pa koga zmotiti njegova neslišnost, saj boste primorani kakšnega kolesarja s hupo opozoriti, da se vam umakne, za kar se vam zna ta zahvaliti tudi s kakšno “pikro”.

Skoraj neslišno pa je tudi v potniški kabini, kjer delovanje motorja spremlja le značilen piskajoči zvok in pa piš vetra, ki pa zaradi dobre zatesnjenosti ni nikoli moteč. Z ZOE smo prevozili tudi kar nekaj kilometrov po avtocesti, da bi preizkusili obnašanje v tem za njega “nenaravnem” okolju in moramo reči, da je tudi tu vožnja prijetna, potovalne hitrosti dosega preseneltjivo hitro (čeprav ne toliko kot i3), obenem pa piš vetra tudi pri maksimalni hitrosti, ki jo dosega ni moteč, vzmetenje pa ne pretrdo.

Emisije so ob tem vedno nične, čeprav je pomembno od kod energija s katero polnite vašega ZOE tudi dejansko prihaja. Napredno je tudi samo polnjenje, kjer sistem, ki so ga poimenovali “Cameleon” omogoča polnjenje prav prek vsake vtičnice, glede na napetost le te, pa ciklus traja od 30 minut pa do devet ur.

Na leto še tisočaka za najem baterij

ZOE je tako zgledno uporaben in okreten mestni avtomobil z ničelnimi emisijami, ki obenem ne bo popolnoma izpraznil vašega bančnega računa. Tu gre Renaultu velika pohvala, saj za ceno 14.500 evrov ponujajo popolnoma električno vozilo, je pa res, da potem proizvajalcu za vsako leto uporabe plačate še slabega tisočaka (948 evrov) za najem baterij. To pomeni, da vas bo ZOE v petih letih uporabe stal 20 tisočakovdesetih letih 25 in tako naprej. Ampak nekje je treba začeti in Renaultov začetek je zagotovo dober, tako kot je dober tudi model v vprašanju.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.renault.si/ZOE program

Cena testnega modela: cca. 15.000 evrov

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Hyundai Ioniq 5: zanimiv kot Tesla, ljudski kot Volkswagen