Novi Renault 5: legenda se vrača v velikem slogu!

To je novi Renault 5

Foto: Renault

Renault se ozira po svoji bogati zakladnici draguljev avtomobilske industrije in si želi reinkarnacije nekaterih modelov, ki so se v preteklosti izkazali za kultne. Renault 5, sicer kot študija, a takšna, ki jo takoj kupimo in bo tudi v naslednjih letih postala - “meso”.

Reinkarnacije legend se vselej izkažejo za pravilno potezo. Tako Fiat z modelom Fiat 500 že vrsto let kroji segment urbanih “supermini” malih mestnih avtomobilov v katerem res ni veliko “pametne” konkurence. Tako kot konkurence, ki bi povzročala čustva ni tudi v razredu višje. In prav tja kane Renault plasirati model Renault 5, ki je bil na slovenskih ulicah dominanten pred tremi desetletji. A tokrat z električnimi atributi pogonskih sklopov.

Kultna silhueta, ostaja praktično nespremenjena.
Foto: Renault

Potem, ko smo pred tednom ogledali, kaj vse pripravljata Alpine in Dacia, je čas, da ugotovimo, kaj “kuha” glavna znamka Renault. Do leta 2025 bodo lansirali najmanj sedem popolnoma električnih vozil, eno izmed njih pa je bilo pred dnevi predstavljeno v obliki prenovljenega Renault 5. V ZDA znan tudi po imenu “Le Car”, torej “supermini” se torej po ukinitvi modela v letu 1996 – vrača nazaj!

Močan prednji del, ki ima s predhodnikom skupne praktično vse oblikovne poteze. Ena boljših interpretacij oziroma reinkarnacij.
Foto: Renault

Renault je jasno povedal, da prikazani Renault 5 ni le koncept, vendar že kar prototip serijske različice. To pomeni, da nov model avtomobila ne bo drastično drugačen, mogoče le malenkostno prilagojen za masovno proizvodnjo. Rdeči svetlobni podpis horizontalne črte pa spominja na modele Renault 5 GT Turbo in zna biti rezerviran za najbolj “zlobno različico”. Vse skupaj namiguje, da Renault prav z modelom Renault 5 želi pripraviti električni avtomobil, ki ne bo dolgočasen. Temveč enako vznemirljiv kot njegovi kultni zgodovinski modeli.


O novem Renault 5 (R5) ni znanega veliko, a Renaultov vodja, Luca de Meo, pravi, da bo električni avtomobil “po ceni, ki si jo bo lahko privoščil marsikdo.” Slišali smo tudi, da načrtujejo vrnitev tudi Renaulta 4 – kultne Katrce, vendar so podrobnosti tega v tem trenutku zelo omejene.

Francoski proizvajalec avtomobilov napoveduje, da bo do sredine desetletja predstavil 14 vozil, od tega polovica v segmentih C in D. V povezanih novicah skupina Renault načrtuje tudi predstavitev serijske različice koncepta Megane eVision – naslednje leto z novim informacijsko-razvedrilnim sistemom z vgrajenimi Googlovimi storitvami in kakopak električnim pogonom.

Dodatne Informacije

renault.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Canoo Pickup – električni pickupi so kul! Ta prihaja leta 2023