fbpx

Riga – mesto, ki je svetlo tudi pozimi #2

Riga je osrednje mesto za nočne zabave v baltski regiji, zato jo posebej radi obiskujejo predvsem mladi iz Zahodne Evrope, ki si vsak konec tedna dajejo duška na najrazličnejših fantovščinah in dekliščinah.

Zabava & Klubi

Kratke dolge noči
Lokalna mladina se jih raje izogiba in si dolge noči krajša v klubu Mai Tai, le nekaj metrov od simbola mesta, spomenika svobode. Čez dan je odlična vegetarijanska restavracija, imenovana Buddha (lastnik je predan vegan), ponoči pa se ob koncih tedna spremeni v klub, kjer bomo poleg koktajla, ki je klubu posodil ime, lahko uživali še v vrsti drugih koktajlov. Lahko pa se odžejamo z ledenim čajem iz goji jagod in se pridružimo Latvijcem, ki jim tudi hladne jesenske in zimske noči ne morejo do živega.

Bar Yolo v bližini reke slovi po najrazličnejših koktajlih, za katere še nismo slišali. Hišni koktajl (ki stane 5 evrov) je na primer mešanica konjaka, jagodnega in breskovega likerja, ciderja, pomarančnega in limetinega soka, medtem ko je koktajl ”preseli se v New York” (dobimo ga za 4,50 evra) mešanica Bailyja, Malibuja, viskija in grenadina.

Infomat

Festival luči
Po sončnem zahodu se Riga spremeni – svetloba zapleše po fasadah stavb, mostovi postanejo pravljične skulpture in močni snopi svetlobe osvetljujejo temno nebo. Enkrat na leto, v novembru, se mesto spremeni v mesto luči z osvetljenimi pročelji stavb, svetlobnimi instalacijami in s stotinami luči v parkih in trgih. Festival luči Staro Riga, ki bo letos potekal med 14. in 18. novembrom, pa bo letos še posebej zanimiv, saj ne bo le preganjal poznojesenske sivine, ampak bo, skladno z vlogo Rige kot kulturne prestolnice Evrope, postal platforma za mednarodne multimedijske svetlobne in tehnološke umetniške projekte. Rdeča nit festivala bodo posebej za dogodek narejene video in svetlobne instalacije ter projekcije mednarodno uveljavljenih umetnikov. Organizatorji festivala pa k sodelovanju in umetniškemu izražanju želijo pritegniti tudi domače prebivalstvo, zato jih pod geslom ”prižgi svojo Rigo” vabijo, da osvetlijo svoje domove in pisarne z različnimi materiali, kot na primer barvami, barvnim papirjem, barvnimi žarnicami, projektorji in drugimi materiali.

Nakupovanje

Osrednja tržnica
Riga postaja vse bolj svetovljanska tudi s ponudbo vrhunskih modnih znamk in drugih prestižnih izdelkov, a najbolj avtentično nakupovalno doživetje je obisk osrednje tržnice v Rigi, ki se uvršča med največje tržnice v Evropi. Umeščena je v pet stavb, zgrajenih med leti 1924 in 1930, a ne kot prostor za tržnico, pač pa v vojaške namene. Stavbe so bile namreč zasnovane kot hangarji za zepeline, ko pa je postalo jasno, da nikoli ne bodo uporabljeni v prvotni namen, so v njih leta 1930 odprli največjo in najbolj moderno evropsko tržnico. Še danes ogromno področje tržnice, ki zavzema kar 72.300 kvadratnih metrov, obišče med 80.000 in 100.000 ljudi dnevno.

Stavbe osrednje tržnice v Rigi.
Stavbe osrednje tržnice v Rigi.

Vsaka od petih stavb je namenjena določenim izdelkom, v eni si bomo lahko ogledali le ponudbo mesnih izdelkov, v drugi so na voljo tradicionalni latvijski izdelki, kot na primer vse vrste vložene zelenjave, v tretji bomo uživali v ponudbi rib, posebej v veliki količini prekajenih in mariniranih rib. Na območju tržnice pa ni naprodaj le hrana, nekatere od več kot 3.000 stojnic ponujajo tipične latvijske pletenine, platno in keramiko. Zaradi svoje zanimive arhitekture, ki združuje neoklasicizem in art deco, je UNESCO leta 1998 osrednjo tržnico v Rigi uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine, zato se mesto danes še bolj zavzeto bori, da bi jo ohranilo na visoki stopnji kakovosti, higiene in varnosti (tržnica je priljubljena točka žeparjev) in da bi v poplavi nakupovalnih centrov v okolici Rige ohranilo njeno konkurenčnost in priljubljenost.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.riga.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!