fbpx

Skok v leto 2021 s telefoni družine Samsung Galaxy S21

Samsung s serijo S vselej navdušuje tehnološke navdušence ter postavlja tehnološke standarde na področju pametnih telefonov, ki veljajo za merilo v industriji tekočega leta. Tudi tokrat ni nič drugače!

Leta 2021 je svet konkretno drugačen. Telefon pa vsekakor primarna naprava za konzumiranje multimedijskih vsebin. Praktično vsak od nas ima na telefonu vsaj eno pretočno platformo za video vsebine, na kateri preživi precej svojega prostega časa. Vsi smo tako ali drugače vpeti v družbena omrežja. Prav vsi večino informacij črpamo s to “čudežno” napravo, ki pravzaprav nehote postaja podaljšek naših možganov. Tudi zato je predstavitev telefonov Samsung Galaxy S21 tako zelo vznemirljiva. Odstira delček prihodnosti, ki se zrcali v sedanjosti. V izdelkih, ki so najtežje pričakovani pametni telefoni v svetu Android telefonov. Pametni telefoni, ki vselej postavljajo merila, ki jim drugi proizvajalci morajo slediti, da ostanejo v stiku. Tokrat prihajajo že popolnoma na začetku leta, česar nismo vajeni, a v trenutku, ko je to tudi najbolj primerno.

Serija Galaxy S21 postavlja nova merila. Tu je 8K video, ki je precej izboljšan. 108 MP resolucije fotografij in kup čarovnij, ki jih v prvem trenutku ne boste opazili, a so malenkosti, ki doprinesejo splošni uporabniški izkušnji. Močno spremenjen dizajn navdušuje iz večih vidikov. In tudi s kakšnim presenečenjem, ko ugotovite, da v serijo S prihaja tudi S-Pen. Čarobno pisalo, ki prepriča kupce telefonov serije Galaxy Note. In še in še malenkosti, ki sestavljajo celovito sliko novosti.

Družina telefonov Samsung Galaxy S21

Samsung Galaxy S21 Ultra
Foto: Samsung

Tokrat družina Galaxy S šteje tri glavne člane: Galaxy S21, Galaxy S21 Plus in Galaxy S21 Ultra. Prva sta letos cenovno dostopnejša s ceno 849 evrov oziroma 1049 evrov, medtem ko je modelu S21 Ultra namenjen prestol in tudi premijska cena, ki se začne pri 1249 evrih.

Pri cenovni politiki lahko opazimo trend zadrževanja cen prilagojen globalni situaciji in s tem po dolgem času pametne premijske telefone – tako imenovane vodilne telefone – po nekoliko ugodnejši ceni. Samsung se namreč zaveda, da kupci v letu 2021 kupujejo bolj racionalno, zato hvalimo primerno cenovno politiko, ki je v sozvočju s časom in trenutkom.

Nov dizajn – bolj samosvoj in drznejši

Samsung posveča premišljenemu dizajnu vedno več pozornosti.
Foto: Samsung

Samsung se je končno odrekel zaobljenim robom zaslonov svojih pametnih telefonov. In izbral zelo všečen minimalističen način oblikovanja, kjer ničesar ni preveč in vsega ravno prav. Glavni oblikovni element je vsekakor oblika sistema kamer (Contour Cut), ki v kombinaciji z “originalnimi” ovitki in dodatki izpade izjemno domišljeno. Tudi zaradi različnih načinov novih kombinacij barv. Teh je na izbiro več kot v preteklosti. Oblika telefona je bolj unikatna in izstopa v sicer žalostnem povprečju pametnih telefonov. In to je več kot odlično.

Kar se tiče dimenzij gre za tri različno velike telefone, in sicer S21 s 6,2”, S21+ s 6,5” ter S21+ Ultra s 6,8”. Tako je najbolj kompakten prav S21, ki je pravi švicarski nož, medtem ko je S21 Ultra eden večjih telefonov na trgu – primerljiv z največjim iPhone Pro MAX. A zdi se, da so dimenzijska razmerja odlična in primerno odmerjena.

Super barvna paleta telefonov Samsung Galaxy S21
Foto: Samsung

Vsi zasloni z možnostjo 120 Hz

Pri zaslonih je Samsung naredil korak nazaj. A le strateško in navidezno. Manjša je resolucija pri modelih S21 in S21+, ki je le FHD. Medtem ko “vodilni telefon” z oznako Ultra kakopak premore QHD resolucijo. Pri Samsungu so poskrbeli, da so prav vsi modeli telefonov z možnostjo visoke frekvence osveževanja zaslona, ki lahko pri vseh modelih deluje pri kar 120 Hz. Ekrani prav tako niso zaobljeni, a to odpravlja prenekatero težavo z zaščito zaslona, ki je sedaj enostavnejša in trajnejša. Zaslon pa je s tem manj občutljiv ob raznih padcih in neljubih dogodkih. Tehnologija za zasloni je odlična Samsung AMOLED, v katero je integriran tudi odličen senzor za prepoznavanje prstnih odtisov. Prav skupek potez Samsunga nakazuje, da bo Samsung veliko sredstev za razvoj zaslonov v prihodnosti namenil v “prepognjenčke”, ki bodo v naslednjih letih eden glavnih trendov na področju zaslonov pametnih telefonov. Tudi pametni telefoni iz te kategorije bodo predstavljeni že letos in nas bodo zagotovo prijetno presenetili. Racionalizacija zaslonov pa hkrati pomeni tudi možnost “nižjih” cen in hkrati ponujanja več na drugih področjih, kjer uporabniki hitreje opazijo razliko.

Pod pokrovom

Samsung je poskrbel, da vse naprave izpolnjujejo visok standard vodotesnosti IP68, ki ščiti srce telefona – procesor Exynos 2100, ki deluje s 5 nm tehnologijo in mu družbo dela od 8 GB do 12 GB delovnega spomina. Hramba podatkov je na voljo od 125 GB do 512 GB, tokrat brez možnosti razširitve. Najmanjši S21 ima baterijo s 4000 mAh, medtem ko največji premore kar 5000 mAh baterijo. Vsi se lahko polnijo “brezstično” s 15W polnilcem. V kolikor ga boste želeli polniti “žično”, preko USB-C vrat, pa telefoni premorejo hitro polnjenje s 25W. Mogoče ni nepomembno, da iz sebe telefoni izstisnejo zvok v stereo tehniki. Kar je v časih, ko smo televizijo zamenjali za telefon povsem logično.

Digitalno pisalo lahko dela družbo novemu Galaxy S21

Digitalno pisalo in Samsung Galaxy S21. Dober par?!
Foto: Samsung

Slaba novica za serijo Galaxy Note je, da v serijo Galaxy S prihaja podpora za pisalo. Sicer ne gre za klasični S-Pen “večjega” brata, temveč njegovo nekoliko bolj preprosto različico. Vseeno se zdi, da kane Samsung svojo serijo NOTE v prihodnosti združiti s serijo Galaxy S in s tem prepustiti prostor novi kategoriji naprav na “pregib”.

Ultra fotografija

Samsung Galaxy S21 Ultra ima tri dodatne kamere!
Foto: Samsung

In potem je tu še fotografija, ki je na najvišjem nivoju prav pri modelu Galaxy S21 Ultra. Ta vključuje najnaprednejši sistem kamer, ki vam omogoča, da posnamete vrhunske fotografije s pametnim telefonom. Tako Galaxy S21 Ultra nudi glavno kamero s štirimi objektivi (ultra širok, širok in dvojni tele-objektiv). Vključuje 108 MP pro senzor, s katerim lahko zajamete 12-bitne HDR fotografije s 64-krat bogatejšimi barvami in več kot 3-krat širšim dinamičnim razponom. Prvič pri Galaxy pametnem telefonu lahko z vsemi objektivi, vključno s sprednjimi in glavnimi štirimi objektivi, zajemate posnetke v 4K ločljivosti s hitrostjo 60 sličic na sekundo. Poleg tega z 12-bitno RAW datoteko pri urejanju fotografij ne boste pogrešali niti ene podrobnosti. Končno je tudi na pametnih telefonih format, ki ga imamo tako radi fotografi.

Pri povečevanju motiva pri Galaxy S21 Ultra vam ni treba skrbeti, da bi izgubili jasnost. Nudi namreč 100-kratno povečavo, ki jo poganja Samsung sistem z dvojno tele-lečo (3-krat in 10-krat optična – obe opremljeni z Dual Pixel (2PD) AF). Tako boste lahko vedno posneli jasne posnetke, ne glede na to, kakšno povečavo uporabljate.

Galaxy S21 Ultra vključuje tudi izboljšani Bright Night senzor, ki zagotavlja izjemne posnetke tudi pri šibki svetlobi. Dodatno vam bo pri zajemanju izjemnih posnetkov pomagal še nočni način, možnost zmanjševanja hrupa in 12 MP nona-binning tehnologija.

Ultra izbira

Jasno je, da je Samsung Galaxy S21 Ultra 5G daleč najboljši v družini in v resnici vodilni telefon. Edini v družini ohranja ločljivost zaslona pri 1440p + in je prvi Samsung, ki pri tej ločljivosti doseže 120 Hz. Hkrati pa edini premore zaslon, ki doseže svetilnost kar 1500 nits.

Tudi kamera je precej boljša. Tu tako ali tako Samsung slovi na področju videografije in velja za najboljšega Androida, ko gre za stabilizacijo video posnetka. To S21 Ultra le še nadgrajuje. Na drugi strani pa je S21 Ultra velik in hkrati najdražji. Zdi se, da polnjenje ni tako hitro, kot pri nekaterih konkurentih. A vseeno se do 50 odstotno polnjenje zgodi v pičlih 30 minutah. Kar nikakor ni slabo, le ni najboljše v razredu. Cenejša in nekoliko manjša brata v notranjosti in osnovi ponujata mnogo tistega, kar premore najboljši. Tudi zato bosta bolj racionalna izbrira. A za tiste, ki želijo češnjo na vrhu torte, bo izbira popolnoma enostavna. Oziroma – ultra enostavna.

Dodatne Informacije

samsung.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!