fbpx

Se tablice vračajo in ali jih pravzaprav zares potrebujemo?

Večina je že skoraj pozabila na tablice, ki so na začetku tega desetletja našle pot v veliko gospodinjstev. Zamenjali so jih namreč pametni telefoni, ki so v celoti prevzeli našo pozornost. A vseeno se navade spreminjajo in mogoče bodo prav kmalu tablice spet del našega življenja. Tako kažejo določeni trendi.

Sam se spomnim osebne izkušnje s tablico na začetku tega desetletja, ki mi je nekako spremenil pogled na medijski svet. Kar naenkrat sem spoznal elektronske knjige, možnost uporabe tablice kot avdioknjižnice ter na njej in z njo opravljal množico opravil, plačeval račune, telegrafsko odgovarjal elektronsko pošto … ob večerih pa si privoščil večerno dozo družbenih omrežji ali pa nov »daily« vlog Caseya Neistata na YouTube. Tablica je takrat preprosto omogočala bolj udobno uporabo spleta, ki na nek način še ni bil prilagojen pametnim telefonom. Njen namen je bil popolnoma jasen – imeti v rokah cel splet. A prišel je trend vedno večjih telefonov in kmalu so izrinili tablico iz mojega življenja. Telefon je postal težak »cegel« v mojem žepu in tablica je bila za določen čas pozabljena. Tako, kot se je to zgodilo meni, verjamem, da se je zgodilo tudi precejšnjemu številu uporabnikov tablic tistega obdobja.

Se tablice vračajo?!
Se tablice vračajo?!

Svet se spreminja s hitrejšim tempom in uporaba medijskega spleta se spreminja praktično na mesečni ravni. Rumeni tisk spremljamo le še na Instagramu, kjer v vsakem hipu vemo o vseh vse. Po drugi strani pa Facebook postaja neke vrste resničnostni šov posameznikov, ki molijo glave iz povprečja. Masa pa jim sledi, kot je nekoč dušnim pastirjem. Televizija (p)ostaja le še škatla za pretakanje vsebin iz spleta. Poročil ne gledam več, programov ne vrtim nazaj. Ko opazim, da je doma vključena televizija, začutim močno potrebo po tem, da jo ugasnem. Moti me, ker v rokah držim svojo primarno medijsko napravo – pametni telefon. S slušalkami v ušesih sem v lastni interesni sferi svojih zanimanj, hobijev, interesov. Črpam Informacije in vse znanje tega sveta črpam iz največje knjižnice znanja – YouTuba. A na drugi strani me pogled na majhen 6-palčni zaslon vedno znova prikrajša za vizualne presežke velikih zaslonov. Zvok telefona je velikokrat prešibak za pravo avdio-vizualno doživetje. Na telefonu težko berem elektronski izvod knjige in še težje pregledujem svetovne izdaje digitalnih časopisov. Ko s svojim triletnim sinom brskam za informacijami tega velikega sveta, potrebujeva veliko večje igrišče, kot ga ponuja pametni telefon. In prav pri raziskovanju in ustvarjanju se tablica izkaže za nepogrešljivo.

Tablice se že vračajo. Vračajo se kot učni pripomoček, študijsko orodje in na strokovni ravni kot naprave, ki praktično nadomeščajo prenosne računalnike. Mnoge med tablicami omogočajo povezovanje z modrozobimi tipkovnicami, ki jih na nek način prelevijo v tisto edino multimedijsko napravo, ki jo potrebujemo zunaj službe. Nekatere omogočajo uporabo elektronska pisala in tako tablico hitro spremenijo v pravi pravcati “moleskine”. Večino njih lahko postavimo v tako imenovani »desktop« način, ki jih prelevi v klasično računalniško namizje, na katerem se takoj počutimo povsem domače. Tablice so lahko vaš edini računalnik, ki ga potrebujete v prostem času. Vse to govorim iz lastne osebne izkušnje.

V zadnjem času se zabavam z relativno dostopno tablico Huawei M5 Lite, za katero je treba odšteti okoli 329 evrov. Znesek, ki je absolutno primeren za tovrsten tip naprave. Sicer 10,1-palčna naprava je lično oblikovana ter zmore ustvarjati spodobno zvočno kuliso, saj ji pomagajo zvočniki, ki so jih pomagali razviti pri Harman Kardonu. Zvok je dober in gledanje filmov ali igranje iger bo ne le vizualno, ampak tudi akustično doživetje. Omogoča gledanje posnetkov v FHD-kakovosti, kar je pomembno predvsem za vse, ki veliko časa preživimo na YouTubu. Ima zmogljiv procesor, ki mu družbo dela 4 GB RAM-a in 64 GB ROM-a, slednji notranji spomin pa lahko preprosto razširite s spominsko kartico. Tablico lahko 1, 2, 3 napolnimo prek hitrega polnilnika, a to ne bo prav pogosto opravilo, saj premore kar 7500 mAh baterijo. Dovolj za ogled kar nekaj celovečernih filmov. Ne le to, za tablico lahko dokupimo e-pisalo, s katerim postane zaslon naprave umetniško platno, na katerem je mogoče resno ustvarjanje ali pa le sproščujoče igranje.

Tablice tudi statistično ostajajo del naših življenj, saj se po podatkih statista.com raba tablic ter čas, preživet na tovrstnih napravah, strmo viša. In če so vas zasrbeli prsti, potem verjamem, da je prav zdaj pravi trenutek, da se spet odločite za tablico.

Dodatne Informacije

Več informacij:
consumer.huawei.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!