Buďte úprimní – aj vy len ťažko odoláte sendviču, bez ohľadu na to, aký je nezdravý. A to je asi správne, pretože označenie „nezdravé“ neznamená, že sa ho musíte vzdať, ale s trochou fantázie ho môžete aktualizovať a vyrobiť tak ľahšiu verziu s bohatšou chuťou.
Vsi ga jemo, a malokdo ve, kako je nastal. Pred mnogimi rokov, as legenda pravi, naj bi 4 grof Sandwicha John Montagu tarnal, da nima časa, da bi jedel, preto je služabnikom naročil, naj mu pripravijo ‘jed med dve rezini kruha’. In tako je nastal sendvič. THE END (konec).
Kto je kriv zato, da danes jemo sendviče, ko ne vemo, kaj bi prigriznili, smo hitro vyjasnilo. Mislite, da bomo tako hitro prišli tudi do odgovora, ali je sendvič zdravý obrok? Ker čisto vsi vemo, da je synonymum zanj NEZDRAVO. Je res tako?
Raziskovalci z ameriške univerze v Illinoisu oni sú raziskovali, ali je sendvič zares nezdrava izbira. Več kot 25.000 ljudi je sodelovalo v devetletni raziskavi, v kateri so analizirali, kaj pomeni, če bi vsak dan pojedli vsaj en sendvič.
Do ugotovitve so prišli tako, da so primerjali kalorijski vnos posameznikov po različnih dneh: prvi dan so udeleženci pojedli sendvič, drugi dan so lahko izbrali jed po lastnem okusu. Po opravljeni analizi podatkov so primerjali razlike v kalorijskem vnosu posameznikov, keď sú jedli sendvič in takrat, ko niso.
Ugotovili so, da so udeleženci tisti dan, ko so jedli sendvič, v povprečju zaužili dodatnih 100 kalorij z neko drugo hrano. Isti dan naj bi zaužili manj sadja in zelenjave, več so posegali po sladkih pijačah, maščobah in sladkorju. In zakaj se to zgodi?
Odborníci menijo, da se ljudje na zavedajo, koliko kalorij je v njihovih sendviče. V Subwayovi raziskavi so naprimer ugotovili, da so stranke mislile, da njihov sendvič obsahuje 500 kalorij manj, kot jih dejansko.
Odborníci opozarjajo, da morda te številke niso tako vysoká, vendar, če bi vsak dan pojedli sendvič, bi to po njihovih izračunih pomenilo, da ste v letu dni zaužili dodatnih 36.400 kalorij, čo znamená 10,4 kilograma maščobe.
Zgornji podatki so morda alarmantni, vendar to ne pomeni, da se morate odpovedati sendvičem. Obstajajo številni spôsoby, kako pripraviti lahek sendvič, ki vsebuje več sestavin, ki naj ne bi veljale za neškodljive.
KRUH
Ko izbirate chlieb, naj bi bilo dobro, da preverite prehranske oznake. Pomembna naj bi bila količina natrija – sprejemljivo naj bi bilo, če ga kruh vsebuje 5 % ali manj. V obchody lahko najdete tudi alternative, kot so vaflji (riževi, koruzne).
SIR
Če delate sendvič, ponavadi izberete procesiran sir, ki naj bi vseboval veliko tukov. Bolj priporočljivo naj bi bilo, če izberete lahke sire, as feta. Če se resnično težko uprete svojemu najljubpemu siru, je potem priporočljivo, da narežete na zelo tanko rezino.
MESO
Priporočljivo naj bi bilo, da izberete mäso, ki ga doma pripraviť. V sendvič lahko date svežega piščanca alebo hovädzie mäso, ker naj bi se tako izognili vsem snovem, ki jih dodajajo v meso. Izberete lahko tudi zamenjave za mäso, ako napr zemiaky, hummus, brokolica, huby.
DODATKI
Príslušenstvo ako napr zeleniny, ovocie a doma narejen nama znaj bi bili veliko boljši kot majonéza, kečap a ďalšie omáčky, ki jih kupite v obchodu.
Keď myslíš sendvič, se verjetno spomnite osnovne šole, salame a groznega vonja, ki se širil po učilnici. Pozabite na travme, ker boste iz teh receptov pripravili sendviče, ktorý gotovo še niste jedli.
Sendvič za gurmane
INGRIDIENTY:
- 4 polievkové lyžice masla
- 3 pakiranja mini mocarel
- peteršilj v prahu
- doma pripravljena omaka buffalo
- 4 velike tortilje
- modri sir (količina po želji)
PRÍPRAVA:
Skuhajte piščanca in ga nato popecite. Dodajte mu omako buffalo in maslo. V pečici segreje tortilje. V vsako tortiljo položite ¼ piščanca, dve mini mocarele, peteršilj in modri sir. Tortiljo zavijte in razrežite po želji.
Zaužili naj bi 745 kalorij.
Sendvič za vegetarijance
INGRIDIENTY:
- avokádo
- rezina kruha
- žlica limone
- ⅓ žlice soli
- ⅓ žlice popra
- listi sveže bazilike in drobnjaka
- 3 mini mocarele
PRÍPRAVA:
Na kruh položite mocarelo in rezine avokada (lahko je tudi speštan). Posujte poper in sol. Polijte limono in dodajte liste drobnjaka, bazilike.
S tem sendvičem naj bi zaužili 439 kalorij.
Fit sendvič
INGRIDIENTY:
- 2 krajce chleba
- 2 žlici namaza iz brusnic
- na rezine narezane puranje prsi ali piščanec
- sveži listi špinače
- na tanko narezan modri sir
PRÍPRAVA:
Rezini kruha namažite z namazom iz brusnic. Položite piščanca ali puranje prsi, špinačo in modri sir. Na že narejen sendvič položite režino kruha in ponovite postopek.
Zaužili naj bi 600 kalorij.
Viac informácií:
sciencedirect.com