Muffiny všetci dobre poznáme a radi si ich doprajeme. Čo sa však stane, ak pri ich pečení namiesto cukru pridáme soľ? Tri recepty na slané muffiny dokazujú, že táto pochúťka je neskutočne chutná aj v slanej podobe.
1. Pikantni mafini z rikoto
Ingrediencie
- 3 vajcia
- ščepec čilija v prahu
- ščepec bazilike
- ščepec popra
- ščepec origana
- ščepec česna v prahu
- 1 lyžička soli
- malo drobnjaka
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- pol vrecka prášku do pečiva
- 150 ml jogurta
- 150 ml mlieka
- 300 g moke po izbiri
- 250 g rikote
- 100 g začinjene klobase
- 3 žlice sušenih paradižnikov
- ščepec bazilike
Pokyny
- Klobaso narežite na majhne koščke, jo zmešajte z rikoto ter rahlo solite in poprajte. Dodajte drobnjak, baziliko, origano, paradižnik in česen ter vse dobro premešajte.
- Rumenjake ločite od beljakov in beljake stepite v trd sneg. Medtem zmešajte čili, jogurt in olje in mešanici postopoma dodajajte moko, zmešano s pecilnim praškom in mlekom. Nato zmesi dodajte še sneg iz beljakov.
- V modelčke za mafine postavite papirnate modelčke. V vsakega izmenično dodajajte po eno žlico testa (mešanica z jajci) in po pol žlice nadeva (mešanica s klobaso). Na vrhu naj bo zmes za testo, zmes pa naj bi zadoščala za 24 mafinov.
- Pecite 15 do 20 minut v pečici, ogreti na 180°C. Dober tek!
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
2. Mafini z bučkami in slanino
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 4 žlice moke po izbiri
- 4 žlice koruzne moke
- pol vrecka prášku do pečiva
- 50 g skute
- 100 g drobno sesekljane slanine
- 100 g naribanega sira gavda
- 400 g naribanih bučk
- soľ a korenie podľa chuti
Pokyny
- Zmešajte skuto, slanino in naribano gavdo. Dodajte jajca, sol in poper ter premešajte. Nato dodajte še moko, pecilni prašek in bučke.
- V modelčke za mafine postavite papirnate modelčke in jih z mešanico napolnite do približno polovice, lahko tudi nekoliko več.
- Pecite pri 180°C približno 20 minut oz. dokler mafini ne dobijo lepe barve. Poskusite z nožem, če so na sredini dovolj zapečeni in če se nož ne lepi na testo, to pomeni, da so gotovi. Dober tek!
3. Mediteranski mafini
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 20 g čerstvého droždia
- pol žličke sladkorja
- 200 ml mlieka
- 300 g hladkej múky
- 100 ml olivového oleja
- začimbe po izbiri
- 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja
- 80 g zelenih oliv brez koščic
- 40 g kaper
- 20 g inčunov
Pokyny
- Kvas potresite s sladkorjem, prelijte s tremi ali štirimi žlicami toplega mleka in pustite stati deset minut.
- Z mešalnikom stepite jajca, ki jim nato dodajte olivno olje, začimbe, narezane olive in inčune. Primešajte še kvas in zmesi izmenično dodajajte moko in preostanek toplega mleka. Dobro premešajte.
- Zmes nalijte v modelčke za mafine, v katere ste vstavili papirnate modelčke. Napolnite jih do polovice, lahko tudi malo več. Potresite s kaprami in postavite v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pecite približno 25 minut.