Velika noč se približuje, zalogo čokoladnih jajčkov in zajčkov ste že naredili (in jo verjetno že spraznili), tudi jajca bo treba kupiti in praznovanje se lahko začne. Ups, pozabili ste na še eno stvar: sestavine za izdelavo barvil za jajca, ki jih boste letos naredili kar doma, kajne? Če ne veste nič o naravnem postopku barvanja pirhov, smo našli odgovor, kako doma narediti naravna barvila za jajca. Potrpljenje in volja, pa bodo vaši pirhi najlepši v deželi tej.
Každý rok, ko se približujejo velikonočni prazniki, ljudje po svetu barvajo jajca v različne barve. In ste se kdaj vprašali, od kod izvira ta tradície?
Obstaja namreč veliko teorij o barvanju pirhov. V zahodnem svetu se je uveljavila teória, Áno vajcia symbolizovať znova narodenia a života po koncu zima. Obstaja tudi teória, to Jezusova mati na dan njegovega križanja prinesla košaro z jajci, ki so se obarvala v rdečo barvo kot simbol njegove krvi. Znana je tudi zgodba o angleškem kralju Edvardu I, ki je v 13. stoletju za velikonočne praznike vedno naročil, naj se pobarva 450 pirhov, ki so jih razdelili kot darček med ostala kraljevska gospodinjstva.
Teorij o pirhih je še nešteto, vi pa izberite tisto, v katero želite verjeti. In zdaj, ko smo zistiť, zakaj (verjetno) praznujemo veliko noč, je čas, da ugotovimo tudi, kako naravno pobarvati pirhe alebo kako doma narediti naravna barvila za jajca, ki bodo poskrbela, da vam uspe ustvariti nežno obarvane pirhe a stoodstotno naravno pripravljeno jed.
Kdaj barvati jajca – med ali po kuhanju?
Existujú dva načina, kako barvati jajca – vroč a hladen.
1. O vročem načinu barvanja gre za to, da jajca kuhate v vodi z naravnimi sestavinami za barvanje. Ko voda zavre, so pripravljena. Vroč spôsobom barvanja pirhov je hitrejši.
2. Lahko pa se lotite tudi hladnega načina baravnja, pri katerem najprej skuhate jajca in jih postavite v hladilnik alebo hranite na sobni temperaturi. V kontajner nalijte vodo (glede na količino jajc, ki jih naenkrat barvate) in jo pustite, da zavre. V vrelo vodo dodate naravne sestavine za barvanje in počakajte, da obarvajo vodo. Zmanjšajte moč kuhalne plošče, pokrijte kontajner a pustite vodo vreti še 15 minut.
Naravno barvilo je pripravljeno, ko je voda obarvana močneje, ako si želáte, da so pirhi. To pa zato, ker želite, da se bo dobro prijela barva. V obarvano voda dodajte nekaj žlic kisa (glede na količino vode). Jajca pomočite v barvo za 30 minut. Ko dosežejo želeno barvo, jih hranite v hladilniku.
O vročem načinu barvanja gre za to, da toplota ‘nasiti’ vaječná škrupina, zato se ta tudi intenzivnejše obarvajo. Pri metodi hladnega barvanja se barva ne porazdeli enakomeno, a zato ustvarite pastelno obarvana jajca. Kateri način priprave prihov je boljši, presodite glede na to, kako želite, da je videti končni izdelek.
In katera naravna barvila za jajca lahko uporabite?
RDEČA: čebulni olupki, sok vloženih češenj
MODRA: rdeče zelje, borovnice, grozdni sok
BEŽ: kava, črni čaj
ORANŽNA: čebula, korenje
RUMENA: kurkuma, paprika in čili v prahu
ZELENA: peteršilj, špinača, olupki jabolk
VIJOLIČASTA: červené víno
ROZA: cvikla