fbpx

Velika noč: kako doma narediti naravna barvila za jajca

Velika noč: kako doma narediti naravna barvila za jajca

Velika noč se približuje, zalogo čokoladnih jajčkov in zajčkov ste že naredili (in jo verjetno že spraznili), tudi jajca bo treba kupiti in praznovanje se lahko začne. Ups, pozabili ste na še eno stvar: sestavine za izdelavo barvil za jajca, ki jih boste letos naredili kar doma, kajne? Če ne veste nič o naravnem postopku barvanja pirhov, smo našli odgovor, kako doma narediti naravna barvila za jajca. Potrpljenje in volja, pa bodo vaši pirhi najlepši v deželi tej.

Vsako leto, ko se približujejo velikonočni prazniki, ljudje po svetu barvajo jajca v različne barve. In ste se kdaj vprašali, od kod izvira ta tradicija?

Obstaja namreč veliko teorij o barvanju pirhov. V zahodnem svetu se je uveljavila teorija, da jajca simbolizirajo ponovno rojstvo in življenje po koncu zime. Obstaja tudi teorija, da je Jezusova mati na dan njegovega križanja prinesla košaro z jajci, ki so se obarvala v rdečo barvo kot simbol njegove krvi. Znana je tudi zgodba o angleškem kralju Edvardu I, ki je v 13. stoletju za velikonočne praznike vedno naročil, naj se pobarva 450 pirhov, ki so jih razdelili kot darilo med ostala kraljevska gospodinjstva.

Jajca simbolizirajo ponovno rojstvo in življenje.
Jajca simbolizirajo ponovno rojstvo in življenje.

Teorij o pirhih je še nešteto, vi pa izberite tisto, v katero želite verjeti. In zdaj, ko smo ugotovili, zakaj (verjetno) praznujemo veliko noč, je čas, da ugotovimo tudi, kako naravno pobarvati pirhe oz. kako doma narediti naravna barvila za jajca, ki bodo poskrbela, da vam uspe ustvariti nežno obarvane pirhe in stoodstotno naravno pripravljeno jed.

Kdaj barvati jajca – med ali po kuhanju?

Obstajata dva načina, kako barvati jajca – vroč in hladen.

1. Pri vročem načinu barvanja gre za to, da jajca kuhate v vodi z naravnimi sestavinami za barvanje. Ko voda zavre, so pripravljena. Vroč način barvanja pirhov je hitrejši.

2. Lahko pa se lotite tudi hladnega načina baravnja, pri katerem najprej skuhate jajca in jih postavite v hladilnik ali hranite na sobni temperaturi. V posodo nalijte vodo (glede na količino jajc, ki jih naenkrat barvate) in jo pustite, da zavre. V vrelo vodo dodate naravne sestavine za barvanje in počakajte, da obarvajo vodo. Zmanjšajte moč kuhalne plošče, pokrijte posodo in pustite vodo vreti še 15 minut.

Naravno barvilo je pripravljeno, ko je voda obarvana močneje, kot si želite, da so pirhi. To pa zato, ker želite, da se bo dobro prijela barva. V obarvano vodo dodajte nekaj žlic kisa (glede na količino vode). Jajca pomočite v barvo za 30 minut. Ko dosežejo želeno barvo, jih hranite v hladilniku.

Kateri način priprave prihov je boljši, presodite sami.
Kateri način priprave prihov je boljši, presodite sami.

Pri vročem načinu barvanja gre za to, da toplota ‘nasiti’ jajčno lupino, zato se ta tudi intenzivnejše obarvajo. Pri metodi hladnega barvanja se barva ne porazdeli enakomeno, a zato ustvarite pastelno obarvana jajca. Kateri način priprave prihov je boljši, presodite glede na to, kako želite, da je videti končni izdelek.

In katera naravna barvila za jajca lahko uporabite?

RDEČA: čebulni olupki, sok vloženih češenj
MODRA: rdeče zelje, borovnice, grozdni sok
BEŽ: kava, črni čaj
ORANŽNA: čebula, korenje
RUMENA: kurkuma, paprika in čili v prahu
ZELENA: peteršilj, špinača, olupki jabolk
VIJOLIČASTA: rdeče vino
ROZA: rdeča pesa

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!