fbpx

Velika noč: kaj razkriva barva velikonočnih jajčk?

Kakšno barvo velikonočnih jajc imaš najraje?!

Vsaka barva pirhov ima svojo simboliko, zato razmislite o tem, kakšni pirhi bodo krasili vašo velikonočno mizo. Kaj razkriva barva velikonočnih jajčk?

Vsako leto katoliki kuhajo jajca in jih barvajo v živahne barve. Družine z otroki najpogosteje barvajo jajca v različnih odtenkih in vzorcih zato, da razveselijo malčke. Ustvarjalne duše vsako leto naredijo edinstveno praznično okrasitev. Zakaj to počnemo?

Barvanje jajc pogosto povezujejo s poganskimi festivali in slavljenjem pomladi, ker naj bi predstavljala ponovno rojstvo in novo življenje po zimi. Navada naj bi bila, da se jajca pobarvajo in se razdelijo med družinske člane. Podobna tradicija naj bi veljala tudi med krščanskimi ljudstvi na področju Mezopotamije, ki so jajca barvali zaradi tega, ker so želeli posnemati Jezusovo kri. Cerkev je domnevno prevzela to tradicijo, ki velja še danes.

Jajca pogosto povezujejo s poganskimi festivali.
Jajca pogosto povezujejo s poganskimi festivali.

Ne glede na to, na kakšen način obeležujete veliko noč, bi vseeno morali vedeti, da obstaja verovanje, da ima prav vsaka barva jajčk poseben pomen.

KAJ RAZKRIVA BARVA VELIKONOČNIH JAJC?

RDEČA

Rdeča barva ima pomembno simboliko, povezano s krščanstvom. Marija Magdalena naj bi ob Jezusovem vstajenju obiskala cesarja Tiberija, da bi to tudi oznanila. Prva naj bi izrekla “Kristus je vstal!” Cesar se je iz nje ponorčeval in ji dejal, da je Jezusovo vstajenje tako resnično, kot je tisto jajce, ki ga drži v roki, rdeče barve. V tistem trenutku se je jajce obarvalo rdeče in Bog naj bi tako sporočil, da je pričevanje Marije Magdalene resnično.

Rdeča barva je simbol ponovnega rojstva.
Rdeča barva je simbol ponovnega rojstva.

Rdeča barva je simbol ponovnega rojstva, narave in človeka v njej. Simbolizira Jezusovo kri, ki jo je prelil na Golgoti, da bi ljudi rešil greha. Prvo jace, ki ga obarvamo rdeče, naj bi predstavljalo zaščitnika doma in družine.

  • BELA – nedolžnost, pogum in zmaga svetlobe nad temo
  • VIJOLIČASTA – prestiž in razkošje (spomin na mučenje Jezusa, da bi rešil narod)
  • ROZA – ljubezen in veselje
  • ZELENA – razvoj, upanje in življenje
  • RUMENA – veselje

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!