fbpx

Škoda Slavia: odlična limuzina, ki je v Evropi nočemo

Škoda, da je ne bo v Sloveniji! Škoda Slavia

Foto: Škoda

Škoda je Rapida v Evropi opustila pred nekaj leti, ko ga je zamenjala z veliko bolj izpopolnjeno Scalo. V Rusiji je model še vedno v prodaji po obsežni prenovi. Kar zadeva Indijo, je bil pred kratkim ukinjen cenovno ugoden družinski avtomobil, ki je naredil prostor za novost – Škodo Slavia. Nažalost je na slovenskem trgu ne bomo videli.

Nova prostorna limuzina, ki je dobila ime po prvem kolesu, ki sta ga lansirala Škodina ustanovna očeta Václav Laurin in Václav Klement, in je bolj ali manj podobna Fabii s pokrovom prtljažnika. A, če pogledamo malo drugače je osupljivo podobna Volkswagnu Virtusu, ki je model, ki se prodaja izključno v Južni Ameriki, kjer v bistvu služi kot limuzina modela Polo. Novost na Indijskem trgu je dolga 4.541 milimetrov, široka 1.752 mm in visoka 1.487 mm, z velikodušno medosno razdaljo, ki se razteza na 2.651 mm.

Notranjost je močno izpeljana kabina modela Fabia. Kar je vsekakor velik napredek v primerjavi s starim Rapidom in videti je tudi bolj prestižno kot Škodin drugi indijski avtomobil, kompaktni križanec Kushaq.

Foto: Škoda
Z LED lučmi spredaj in zadaj, digitalno instrumentno ploščo in 10-palčnim zaslonom na dotik Slavia izpolnjuje standarde avtomobila, ki bo naprodaj leta 2022. Ima celo ambientalno osvetlitev in v usnje obložena in tudi prezračevana sprednja sedeža. Škoda to uspešno zapakira z visoko ravnjo praktičnosti, ki bi jo pričakovali od Škode, kot je naprimer kar 521-litrska prostornina tovornega prostora, ki jo je mogoče razširiti na 1050 litrov z zlaganjem zadnjih sedežev.
Foto: Škoda
Pod pokrovom ni dizlov, saj bosta na voljo le bencinska agregata 1.0 TSI in 1.5 TSI. Trivaljni mlinček uspe izstisniti za 115 konjskih moči (85 kilovatov) in 175 njutonmetrov navora, ki se na sprednjo os usmerja prek šeststopenjskega ročnega ali opcijske avtomatike z enakim številom prestav. Štirivaljne “enota” motorja ima moč 150 KM (110 kW) in 250 Nm, ki jih “izstisnete” prek šeststopenjskega ročnega ali sedemstopenjskega DSG menjalnika.

Skoda Slavia bo na lokalni platformi MQB-A0-IN izdelana v mestu Pune z do 95 odstotki komponent, pridobljenimi od lokalnih dobaviteljev. V Evropi je ne bo. Čeprav bi marsikoga s svojimi aduti zamikala.

Dodatne Informacije

skoda.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!