fbpx

Skrite funkcije v letalu, za katere boste med naslednjim poletom hvaležni, da jih poznate

Foto: Unsplash/Ashim D Silva

Kadar sedemo na letalo, imamo dva preprosta cilja: nekaj počitka in varen pristanek na želeni destinaciji. Le redko kdo resnično uživa na letalih, saj je prostora za razkošno potovanje bolj malo, prav spodnji prispevek pa vam lahko malce popestri naslednji polet.

Na letalih se namreč skriva vrsta funkcij, za katere potniki večinoma sploh ne vemo, včasih pa se sprašujemo čemu vendarle služijo posamezni gumbi in odprtine.

Nazobčan strop

Vas moti, ko se ljudje med potjo na stranišče agresivno oprijemajo vašega stola? Kmalu tudi sami spoznate, da se drugače skorajda ni mogoče premikati naokrog. A pozor, ste morda opazili stevardese, ki se rahlo dotikajo stropa med hojo po osrednjem prostoru? Razlog je nazobčan strop, ki zagotavlja boljši oprijem pri hoji.

Foto: Unsplash/Mohammad Arrahmanur

Spalni prostor

Morda niste vedeli, vendar imajo nekatere letala, kakršni sta Boeing 777 in 787 skrivne prostore, ki osebju omogočajo, da se ob napornem in dolgem poletu malce spočije. Let na dolge razdalje je namreč še kako zahteven, zato si piloti in stevardese na daljših poletih nemalokrat privoščijo kratek počitek.

Izboklinice na krilu

Ste med opazovanjem skozi okno opazili kavlje na krilih Airbusovega letala? Rumene izbokline z luknjami na gladki beli površini morda sprva res izgledajo nesmiselno, a so v resnici mišljene kot pomoč pri hoji v primeru pristanka na vodi. Potniki z njihovo pomočjo, ob pristanku na vodi, lažje pridejo do napihljivega tobogana, ne da bi pri tem padli.

Foto: Unsplash/Nils Nedel

Luknjica v steklu

Pogosto lahko na oknih letal opazite drobno luknjico na dnu. Služi kot zaščita pred padcem tlaka pri letenju na visoki višini. Ko letalo vzleta, zunanji tlak pade, medtem ko v kabini ostaja uporabnikom prijeten. Na ta način med kabino in zunanjim zrakom nastaja velika razlika v tlaku, zunanje okno pa nosi večji del tega pritiska. Luknja v srednjem steklu to razliko pomaga uravnotežiti.

Pepelniki na stranišču

Pepelniki v stranišču resda izgledajo nenavadno, četudi na starejših letalih. Kajenje namreč ni več dovoljeno, kljub temu pa tudi v nova letala še danes vgrajujejo pepelnike. Čemu? Če namreč kadilec prekrši pravilo, svojo cigareto še vedno lahko odvrže v pepelnik, namesto v smeti, kar bi lahko povzročilo požar in ogrozilo ostale potnike.

Foto: Unsplash/Martin Ti

Gumb za straniščna vrata

Tudi odzunaj je mogoče na letalu odkleniti straniščna vrata. Čeprav se na stranišču zaklenete, ima stevardesa še vedno možnost, da vrata v nujnem primeru odpre. Majhen gumb za odklepanje se nahaja ob znaku »stranišče«.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!