“Slow fashion” je trend, ki mu resnično moramo slediti

Leto 2020 je za vse nas najbrž popolnoma drugačno, kot smo si ga zamišljali na začetku. Kljub temu pa nas je zahtevna situacija in nova realnost, na katero se še vedno navajamo, spodbudila k drugačnemu razmišljanju in življenju. Namesto da v starem, hitrem tempu hitimo skozi čas, je zdaj priložnost, da se upočasnimo in uživamo v trenutku. Del tega trenutka naj bodo tudi modni kosi v vaši omari, ki naj bodo v trendu “slow fashion” oziroma počasne mode.

Vse pogosteje se srečujemo z izrazom “slow fashion”. In kaj ta dejansko pomeni? Če ga poskušamo definirati v enem stavku, gre za koncept, ki zagovarja proizvodnjo, ki skrbi za človeka, okolje in živali. Čeprav se sprva sliši zelo preprosto in logično, se svet mode že nekaj desetletij premika v povsem drugo smer.

“Fast fashion” kot srž problema

V poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je na modni sceni pojavil koncept hitre mode. Modni trendi so se od tedaj spreminjali vedno hitreje, s tem pa je sorazmerno hitro rasla tudi množična proizvodnja. Po več kot treh desetletjih neprekinjene pospešene rasti modne industrije je danes le-ta ena najmočnejših sil na svetu, hkrati pa ena tistih, ki za seboj pušča največji negativni pečat.

Slow fashion – trajnostna moda.

Letna vrednost modne industrije, ki temelji na maloprodaji, danes presega bilijon evrov. To so zgovorne številke, ki v ozadju nosijo tudi nepredstavljivo moč. Ker se ta trend iz leta v leto povečuje, ni presenetljivo, da je industrija tako velika in močna, hkrati pa ena tistih z največjim ogljičnim odtisom. Modna industrija je odgovorna za približno 10 odstotkov svetovnih emisij ogljika in proizvede petkrat več CO2 kot letalska industrija. Naslednja pretresljiva statistika kaže, da se letno proizvede osemdeset bilijonov oblačil in modnih dodatkov, 80 odstotkov le-teh pa konča na smetiščih. Šokantnih številk je še več, toda v zadnjih nekaj letih se na to globalno težavo pojavlja en odgovor.

Najboljši odgovor na problem hitre mode

Kot smo že omenili, koncept “slow fashion” zagovarja proizvodnjo, ki skrbi za človeka, okolje in živali. Kaj natančno to pomeni? Cilj koncepta je izboljšati trajnost z izzivanjem družbene strukture, ki obdaja modno industrijo ,ter spodbuditi trgovce in kupce k etičnemu pristopu k modi. Bistvo koncepta počasne mode je proizvodna manjše količine oblačil in oblačil s trajnostnimi materiali. “Slow fashion” poleg trajnostne proizvodnje zagovarja tudi delovne pravice vseh, ki delajo v proizvodnji. Koncept počasne mode poleg tega spodbuja tudi spremembo nakupovanja in skrbi za oblačila, ki jih že imamo.

Slow fashion- trajnostna moda

Kako (p)osvojiti trend “slow fashion”?

“Slow fashion” postaja vse bolj priljubljen koncept in pogosto izstopa kot eden najnovejših trendov v modnem svetu. Čeprav je “slow fashion” pravo nasprotje klasične predstave o trendih, ji je predznak trenda zagotovo prinesel večjo prepoznavnost in dal pozitiven pečat v modnem svetu. Nakup vintage ali rabljenih oblačil, preoblikovanje starih oblačil, podpora manjšim blagovnim znamkam in izbira kakovostnih oblačil z daljšo življenjsko dobo ter pravilna nega oblačil, so le nekateri izmed preprostih načinov, s katerimi lahko vsi pripomoremo k pozitivnim spremembam v modni industriji.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5 trendov za športna oblačila, ki jih morate poznati v letu 2021