So prenosnike in tablice uporabljali že v antiki?

Antični prenosnik ali povoščena tablica?

Je ta kip iz obdobja antike dokaz, da so prenosnike in tablice uporabljali že stari Grki (Heleni)? Snovalci teorij zarot pravijo, da je predmet, ki ga v rokah drži ženska (gre za nagrobnik z motivom kronane ženske in njeno strežnico), premajhen za škatlo za nakit, tudi oči ženske pa so osredotočene na sredino pokrova, kar naj bi bil dodaten ''dokaz'', da gre za prenosno napravo. Skeptiki po drugi strani pravijo, da je to povoščena tablica, ki so jo v antiki uporabljali za pisanje.

So prenosnike in tablice uporabljali že v antiki? Tako so prepričani snovalci zarot, ki sicer ne trdijo, da gre za antični prenosni računalnik, a v isti sapi spomnijo na preroka Delphija, ki naj bi dovolil duhovnikom, da se povežejo z bogovi in pridobijo informacije, ki so bile pred časom. Tako naj bi sodoben prenosnik tudi končal na grški skulpturi, ki datira v čas pred našim štetjem (100 pr. n. št.).

So prenosnike uporabljali že v antiki?
So prenosnike uporabljali že v antiki?

Kip ”Grave Naiskos of an Enthroned Woman with an Attendant’’ je na ogled v muzeju J. Paul Getty na Malibuju, kjer pa opis ne omenja prenosnika ali tablice, pač pa ”le” pokrov plitve skrinjice.

PREBERITE ŠE: O čem vse razmišljajo ženske?


Tovrstne izklesane skulpture so bile del pogrebnega protokola v stari Grčiji, ki so nastale v upanju, da bodo imeli pokojni enake užitke v posmrtnem življenju kot v tuzemstvu. Dodatno podžgeta teorijo zarotnikov dejstvo, da ima skrinjica dva luknjici, za kateri domnevajo, da gre za USB-vhod in vhod za napajanje, ter dejstvo, da mere skrinjice ne ustrezajo mistični Pandorini skrinjici.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Željni prijateljev in žejni druženja – nastopil je čas, da zopet nazdravimo