fbpx

Socialna anksioznost: kako postati bolj družaben in odprt za nova poznanstva

Foto: Elina Fairytale / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Osamljenost je občutek, ki smo ga v življenju občutili že vsi. Sploh če se nam zdi, da vsi okoli nas uživajo v skupinah prijateljev, nam pa socialne interakcije ne gredo najbolje. Lahko se počutimo, kot da gre življenje mimo nas. Seveda lahko v kakovostnem času uživate tudi sami, vendar pa smo kljub temu za vas pripravili 6 načinov, kako postati bolj socialni in odprti v družbi.

1. Začnite z majhnimi koraki

Če opažate, da vas socialne interakcije napolnijo z živčnostjo in anksioznostjo, vam priporočamo, da pričnete z majhnimi koraki. To pomeni, da se ne silite, da bi se udeleževali večjih dogodkov in pristopali do skupin neznancev, pač pa se najprej lotite lažjih izzivov in majhnih gest.
To najbolje storite tako, da recimo prijatelju, s katerim se že nekaj časa niste slišali, pošljete kratko sporočilo ali pa z nasmehom pristopite do osebe, ki stoji sama, in ji postavite preprosto vprašanje. Za vsako interakcijo si tudi čestitajte, saj izstop iz cone udobja za nikogar ni lahek.

Ponos lahko občutite za vsak majhen korak Foto: Tim Missholder / Pexels

2. Lotite se mikro povezav

Mikro povezava je izraz, ki opisuje majhno interakcijo, ki jo po navadi doživimo z neznancem ali bežnim znancem. Strokovnjaki ugotavljajo, da je prav ta fenomen za naše možgane izredno koristen, saj poskrbi za izločanje oksitocina, enega od hormonov, ki so odgovorni za srečo.
Zato poskrbite, da bo vaš vsakdan napolnjen z majhnimi trenutki prijaznosti: neznancu pridržite vrata, se mu nasmehnite in ga povprašajte, če potrebuje pomoč ter vsaj eni osebi dnevno namenite kompliment.

3. Bodite čimbolj optimistični

Če je vaša preteklost polna slabih izkušenj z ljudmi, je povsem normalno, da ste pri novih interakcijah nekoliko previdni. Vendar pa previdnost ne pomeni, da se morate pred svetom zapreti in novim poznanstvom dati vedeti, da vas druženje z njimi ne zanima. Boleči spomini namreč niso dokaz, da v prihodnosti ne bi mogli spoznati ljudi, s katerimi bi preživeli čudovite trenutke in sklenili globoko zaupanje.
Zavedati se morate, da smo ljudje socialna bitja in da strahu ne smete dopustiti, da bi vam preprečil, da svoje življenje naredite polnejše.

Naj vam strah ne odvzame prelepih trenutkov Foto: Anastasiya Gepp / Pexels

4. Za interakcije bodite odprti

Če bi se opisali kot bolj sramežljive, se lahko včasih zgodi, da ljudem date občutek, da za prijateljstvo niste zainteresirani. Da, včasih je težko stopiti iz svoje lupine, pa vendar vam zagotavljamo, da bo vaš trud poplačan.
Zato se ne bojte novega znanca povprašati o njegovih interesih, ga pohvaliti, poiskati skupnih zanimanj itd. Če mu boste dali vedeti, da v interakciji uživate, boste imeli veliko več možnosti, da bo vaša želja po dodatnem spoznavanju povrnjena.

5. Bodite čim boljši poslušalec

Lastnost ljudi, ki jim gredo socialne interakcije odlično od rok, je sposobnost poslušanja. Zato bodite v pogovoru popolnoma prisotni: vaša telesna govorica naj bo odprta, pazite, da vzdržujete očesni stik, predvsem pa sogovornika pozorno poslušajte. Ljudje namreč hitro izgubimo interes, če dobimo vtis, da nekoga to, kar imamo povedati, ne zanima.
Pozorno poslušanje vam bo tudi pomagalo do prijateljstva: če ob pogovoru recimo ugotovite, da imata oba s sogovornikom enak hobi, ga lahko povabite na dogodek, razstavo ali izet, v katerem bi uživala oba.

Sogovornika pozorno poslušajte Foto: Jonathan Borba / Pexels

6. Ne bojte se zavrnitve

Eden od vzrokov za socialno anksioznost velikokrat leži v strahu pred zavnitvijo. Da, vedno obstaja možnost, da nekdo za prijateljstvo z vami ne bo najbolj zainteresiran, vendar pa to nikakor ne pomeni, da morate nad ljudmi obupati. Povsem normalno je, da se z vsemi ne boste popolnoma razumeli– v takem primeru situacijo preprosto sprejmite in se zavedajte, da obstaja še ogromno možnosti za nova spoznanstva.
Vedeti morate tudi, da razlog za pomanjkanje interesa velikokrat z vami nima opraviti ničesar: včasih se ljudje znajdemo v obdobjih, kjer smo zelo zaposleni ali pa imamo ogromno skrbi in takrat po novi družbi nimamo največje potrebe.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!