fbpx

Spletne strani zaradi katerih boš pametnejši

Ste siti zapravljanja časa z gledanjem posnetkov o mačkah in petminutnimi obhodi mimo grafitov na zidovih Facebooka? Bi bili radi bolj produktivni ko se naslednjič odpravite na splet in bi dejansko radi od tam kaj odnesli, ne več le odhajali z vedno manj dostojanstva in padcem kriterija? Potem ste prišli na pravi kraj.

Pred vami je seznam spletnih strani, ki vedo kako dragocen je vaš čas in še dobro, da ne obstaja takšna, ki izračuna koliko ur ste zapravili na Facebooku. Ups, v bistvu obstaja. Kliknite tu, če si upate preveriti… A kar je bilo je bilo. Še je čas da se poboljšate in dvignete raven svoje igre. Vi to zmorete!

Digital Photography School
Če imate v sebi fotografsko žilico, boste s to stranjo zadeli zlato žilo. Ni važno ali ste začetnik ali bi radi zgolj pilili detajle. In če slučajno kakšno vprašanje ostane neodgovorjeno, je tu vedno forum, kjer vam bodo odgovorili fotografi, ki so že prehodili vašo pot.

Duolingo in BBC Languages
Znanje tujega jezika je ena najvišjih oblik inteligence in ta spletna stran ponuja učenje na akademskem nivoju, a brez šolnine in preko igre! Nabrusite vaš jezik, pardon, jezikovne veščine, po gore brezplačnega učnega materiala pa skočite k ‘teti’ (beri na BBC).

Factsie in Today I Found Out
Založite se z zanimivimi znanstvenimi in zgodovinskimi dejstvi. Bonbončki znanja, ki se jih kar ne boste mogli preobjesti.

Freerice
S širjenjem besednega zaklada in hranjenjem svojega uma boste hranili revne. Tako se boste boljše počutili, dobro delo pa bo šlo na dva konca. K ubogim in k vam.

Fast Company’s 30-Second MBA
Če iščete pronicljiv poslovni nasvet vas ta stran ne bo razočarala. Prisluhnite starim mačkom posla in si naberite vodil, ki bodo prav prišla tudi nasploh v življenju.

Gibbon
Tržnica znanja. Učite se od drugih, pa tudi sami kaj podelite. Ni da ni teme.

Instructables
Kar se naučimo skozi igro ali na zabaven način ostane z nami. Je treba k temu sploh kaj dodati? Zabavni posnetki in enostavna navodila in pot do mojstra izdelave katapulta in pručke je prosta kot naše avtoceste ob 3. uri zjutraj.

eHow
Nekoliko bolj resno zastavljena, a zato nič manj zabavna kot Instructables ni niti stran eHow, kjer se lahko izurite domala v vsem kar vam pade na pamet. Naučite se popravljati, vrtnariti, kuhati, dekorirati, itd.

Investopedia
Denar je hitro izmuzljiva reč, zato je treba z njim delati preudarno in kdo, če ne Investopedia, to še kako dobro ve. Imajte investicije in osebne finance v mezincu.

Khan Academy
Na prvi pogled ta stran izgleda kot predmetnik katere izmed fakultet, a ta spletna akademija je veliko več kot le to. Ponuja namreč neselektivno paleto predmetov in vaje, hkrati pa še spremlja vaš napredek. Četudi ste o čem že podkovani, pa nikoli ne morate vedeti preveč.

Lifehacker
Včasih bi, pa ne vemo kako. Zato smo lahko samo hvaležnim stranem kot je Lifehacks, ki je arzenal trikov in nasvetov.

Luminosity
Vojaški kamp za možgane. Znanstveno dognane igre in osebni trener znanja za izboljšanje spomina. Ena, dva, ena, dva! Leeeeeva! … polovica možganov. Deeeeesna!…. polovica možganov. Na mestu prosto!

Quora
Na internetu je lahko vsak ‘pameten’. In anonimnost pri tem prav nič ne pomaga. Zato je Quora odličen vir, da dobite odgovor na vaše vprašanje od resnično in ne kvazipametnih ljudi.

Recipe Puppy
Vašim kosmatim prijateljem se ni treba bati, da bodo zamenjani. Recipe Puppyju ‘vržete’ sestavine za hrano, ki jih imate doma, on pa se vrne z listo receptov za katere imate vse kar rabite. Ne samo, da bo vam bo prihranil čas in denar, hkrati vas bo naučil bolje kuhati in odvadil, da vse kupujte vnaprej. Če bi pomigal še z repom, bi bilo pa že kičasto.

Vsauce
Vsauce je kanal na YouTubu, ki se šibi pod norimi dejstvi in ki vas bodo spomnila na to kako neverjeten je ta svet. Kaj bi se zgodilo, če bi se Zemlja nehala vrteti? Zakaj nam postane dolgčas? Prava omaka iz znanja.

Spreeder
Vam hitro branje povzroča težave? Nič zato. S Spreederjem boste dodali na plin, vse kar morate storiti pa je, da vnesete želeno besedilo in se prepustite vožnji.

StackOverflow
Najboljši prijatelj programerjev in glede na to, da so ti bolj asocialna sorta, upajmo da ne tudi edini.

TED-Ed
Gre za novo vejo superkoristnega TED-a, ki je zrasla na ideji »lekcij, ki so vredne deljenja«. Obisk vedoželjnih obvezen!

Preberite še: Možgani: Ste vizualni tip? Razmišljate vizualno?

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.