fbpx
Foto: Instagram @bent.inge.ask

Stavanger (Norveška): idilična zimska destinacija

Norveška zimska pravljica

Zimska potovanja so nekaj posebnega. Mesta izgledajo kot iz pravljice, saj v njih doživite pravi idilični zimski ambient. Četudi niste ljubitelj zime, ob takšnih krajih ne morete ostati ravnodušni. Eden izmed takšnih čudovitih krajev se nahaja na Norveškem, gre za mesto Stavanger, ki se pozimi spremeni v zimsko pravljico.

Stavanger je s prebivalci četrto največje norveško mesto in fascinantna mešanica starega in novega. Njegova zgodovina sega globoko v srednji vek. Stavanger je bil nekoč mirno obalno tržno mesto, pozneje pa pomembno ribiško pristanišče. Toda odkritje nafte na morju leta 1969 je za vedno spremenilo premoženje in pokrajino zdaj živahnega mesta.

Posebej idilično je videti staro mestno jedro, ki ga sestavljajo lesene bele hiše. Tradicija izvira iz 18. stoletja, ko je mesto začelo proizvajati belo barvo. Ker je bila ta dražja, je predstavljala bogastvo. Zato so vsi, ki so želeli pokazati svoje premoženje, hišo pobarvali v belo. Ta del mesta, ki je tudi pod kulturno in spomeniško zaščito, krasijo ozke ulice, ki so v prazničnem času lučk in snega videti, kot prava zimska dežela.

V mestu so tudi številne galerije in trgovine, muzeji, ki predstavljajo lokalno zgodovino ladijskega prometa, trgovine in ladjedelništva. V mestu ne manjka kulturnih dogodkov, po količini ulične umetnosti pa gre za eno najbolj znanih krajev na svetu. Stavanger je izhodišče za številne obiskovalce, saj ponuja neizčrpen vir zanimivosti, kot so čolnarjenje po fjordih, uživanje na dolgih peščenih plažah, ribolov v rodovitnih vodah okoli mesta in pohodništvo po Preikestolenu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!