fbpx

Steklenica za vino, s katere ne kaplja in curlja

Natakanje vina

Natočiti vino v kozarec, ne da bi pri tem teklo po steklenici in kapnilo na prt, je težje, kot se sliši. Če nismo vešči pravilnega natakanja ali ne uporabimo prtička, običajno končamo s trdovratnim madežem vina na prtu, majici ali hlačah. Zdaj pa so končno iznašli steklenico, s katere ne kaplja in curlja.

Kako natočiti vino, da iz steklenice ne kaplja oz. curlja? Seveda se lahko naučite pravilnega točenja (ob koncu točenja steklenico rahlo zaokrožimo proti sebi), kupite posebne dodatke za natakanje ali uporabite dobri stari prtiček, ki ga zavežemo okoli vratu steklenice.

Natakanje vina brez kapljanja in curljanja.
Natakanje vina brez kapljanja in curljanja

Nekateri vinarji uporabljajo tudi steklenice z odebeljenim robom vratu, ki prepreči dobršen del kapljanja oz. curljanja, Dan Perlman (univerza Brandeis University) pa je iznašel takšno, s katero se to ne more zgoditi.

PREBERITE ŠE: Vino First Lady v čast Melanie Trump gre za med


Ameriški biofizik in inovator je to rešil tako, da je z diamantnim rezilom okoli vratu izrezal milimetrski utor, ki prepreči, da bi kapljica zdrsela po vratu, saj jo prisili, da odteče nazaj v steklenico. Kako zadeva deluje v praksi, si lahko ogledate v priloženem posnetku (glej zgoraj).

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!