Stephen Hawking: najlepše sporočilo za vse, ki bi najraje obupali

Eden najsvetlejših umov nikoli ni dovolil, da bi ga življenjski izzivi ustavili!

Stephen Hawking velja za enega največjih umov našega stoletja. In čeprav ga ni več z nami – izgubili smo ga marca 2018 – so njegove besede in nauki še vedno vredni zlata. Fizik, matematik in kozmolog se je rodil 8. januarja 1942 v Oxfordu v Angliji. Že kot otrok se je navduševal nad matematiko, ko pa je prišel čas za študij, ga je pri 21. letih presenetila zahrbtna bolezen – amiotrofična lateralna skleroza (ALS), ki ga je skoraj povsem ohromila. Zdravniki so mu ob postavljeni diagnozi napovedali dve leti in pol življenja. In očitno je, da so se pošteno zmotili, živel je do svojega 76. leta. Hawking je kljub izgubi gibalnih sposobnosti in govora (govoril je s pomočjo sintetizatorja) še naprej učil, raziskoval in po svetu širil čudovita sporočila. Od diagnoze ja namreč na življenje začel gledati kot na dragoceno darilo, vsak vidik njegovega življenja pa je bil dodatni bonus.

Svoje življenje je posvetil iskanju odgovorov o vesolju, velikem poku, stvarstvu in znanstvenih teorijah. Ni se mogel ne premikati, ne govoriti, vendar je našel način, da navdihne svet in nas spodbudi k iskanju mistike v zvezdah. Tako je dejal: “Ne pozabite pogledati zvezd in ne pozabite pogledati svojih nog. Nikoli se ne odpovejte delu. Delo vam daje smisel in namen, življenje pa je prazno brez njega. Če imate srečo, da najdete ljubezen, ne pozabite, da jo imate in je nikar ne zavrnite.”

Na enem izmed svojih predavanj na Kraljevem inštitutu v Londonu je črno luknjo primerjal z depresijo in pojasnil, da tako iz črne luknje kot tudi iz depresije ni nemogoče pobegniti. “Sporočilo te lekcije je, da črne luknje niso tako črne, kot so naslikane. Niso večni zapori. Stvari lahko pridejo iz črne luknje in gredo morda v drugo vesolje. Če se vam torej zdi, da ste v črni luknji, ne obupajte, obstaja izhod,” je dejal.

Na vprašanje o svoji invalidnosti je odgovoril: “Žrtev ima pravico, da konča svoje življenje, če hoče. Mislim pa, da bi bila to velika napaka. Ne glede na to, kako slabo se zdi življenje, lahko še vedno nekaj narediš in uspeš. Dokler je življenje, je tudi upanje.”

Z navdihujočim sporočilom o invalidnosti nadaljuje tako: “Če ste invalidni, to ni vaša krivda, vendar ni dobro, da krivite svet in pričakujete, da se mu boste smilili. Morate imeti pozitiven odnos in iz situacije izvleči najboljše – če ste fizično prizadeti, si ne dovolite, da ste tudi duševno. Po mojem mišljenju je treba delati stvari, kjer vam vaša invalidnost ne bo predstavljala ovire. Bojim se, da paraolimpijske igre niso zame, a to zato, ker nikoli nisem maral ateltike. Po drugi strani pa je znanost zelo dobro področje za invalidno osebo, saj se v glavnem vse odvija v naši glavi, v našem umu. Seveda večina eksperimetalnega dela izključuje takšne ljudi, je pa zato teoretično delo idealno.

Moje pomanjkljivosti niso bile pomembna ovira na mojem področju, torej na področju teoretične fizike. Dejansko so mi pomagale, da sem se izognil predavanjem in administrativnemu delu, ki bi ga sicer opravljal. Uspelo pa mi je le zaradi velike pomoči, ki sem jo prejel od žene, otrok, kolegov in študentov. Menim, da so ljudje na splošno pripravljeni pomagati, vendar jih morate spodbuditi, da se začnejo zavedati, da so njihova prizadevanja, da vam pomagajo, resnično koristna!”

Stephen Hawking ni navdihoval samo znanstvenike, temveč tudi vse ostale, da opazimo, da med zvezdami in nami obstaja neka povezava. Njegova invalidnost ni ustavila njegove radovednosti in začudenja.

Njegova hči Lucy je na predavanju pred občinstvom povedala: “On ima zelo zavidljivo željo, da nadaljuje z delom, vso njegovo energijo in njegovo miselnost osredotoči na cilj, da gre naprej. A ne samo zato, da nadaljuje z obstankom, ampak tudi zato, da nadaljuje s pisanjem knjig, predavanji ter navdihovanjem drugih ljudi z nevrodegenerativnimi in drugimi motnjami v razvoju.”

Da bi bolje razumeli življenje genija, si lahko o njem ogledate tudi čudovit film Teorija vsega (The Theory of Everything, 2014), kjer si je za vlogo Stephena Hawkinga igralec Eddie Redmayne prislužil oskarja za najboljšo glavno moško vlogo.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zakaj ne bi smeli izgubljati energije in dovoliti, da se nam drugi smilijo: se vi komu smilite?