fbpx

Sveža zelišča: najboljša zelišča, ki jih lahko gojite doma

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Zelišča so fantastičen način za dodajanje okusa katerikoli vrsti hrane ali pijač. Cenjena so zaradi svojih zdravilnih lastnosti in enostavno jih je gojiti tudi doma. V prispevku vam razkrivamo kako doma gojiti in vzdrževati določena zelišča.

Vrste zelišč

Zelišča lahko razdelimo na trajnice ali enoletnice glede na to, koliko časa »živijo«. Pri načrtovanju in sajenju rastlinskega vrta je pomembno vedeti, katere so enoletnice in katere trajnice.

Trajnica je tista rastline, ki raste skozi vse leto, lahko jih gojite tudi v lončkih. Sem spadajo rožmarin, meta, timijan in origano. Enoletna rastlina bo svoj življenjski cikel zaključila v eni sezoni. Enoletna zelišča je treba vsako leto ponovno posaditi. Nekatere izmed najboljših enoletnih rastlin so peteršilj, bazilika, koper, majaron in drobnjak.

Kdaj se sadijo zelišča

Pri sajenju trajnic imate dve možnosti: posadite jih lahko neposredno v zemljo ali gojite v lončkih. Zgodnja pomlad je najboljši čas za sajenje na prostem, vendar lahko zelišča v zemljo položite kadarkoli v letu. Če se odločite za gojenje v kozarcu poskrbite, da bo imela rastline dovolj sončne svetlobe. Zaradi majhne višine jih lahko postavite na okenske police, terase, balkone in verande.

Zelišča za v kuhinjo

Vaša sanjska kuhinja ni popolna brez začimb popestrile pa bodo tudi vsak vaš obrok. V kuhinji morate rastline postaviti na kuhinjsko okno, tako bodo lepo uspevale in vedno jih boste imeli na dosegu roke.

1. Rožmarin

Rožmarin je bistvena sestavina številnih slanih jedi, saj se uporablja v juhah, omakah, enolončnicah, zelenjavnih jedeh, ribah in mesu. Posadite ga v dobro odcedno zemljo in postavite na sončno mesto. Rožmarin ne mara prevelike vlage, zato ga ne zalivajte preveč. Ima močno korenino, zato ji morate dati dovolj prostora za rast, pazite, da je lonec dovolj velik.

2. Žajbelj

Žajbelj se uporablja v različnih slanih jedeh, primeren je za omake in različne vrste mesa. Posaditi ga morate v dobro drenažno zemljo in ga postaviti na sončno mesto. Vsako jesen odrežite stebla za približno 30 odstotkov, da ponovno spodbudite bujno novo rast.

3. Timijan

Je bistvena sestavina številnih slanih jedi, zlasti tistih, ki izvirajo iz Italije. Posaditi ga je potrebno v dobro drenažno zemljo in ga postaviti na sončno mesto. Strizite ga sproti in redno, da se lepo obnavlja in tvori ves čas nove poganjke. Jeseni odrežite njegova stebla za 50 odstotkov, da ponovno spodbudite rast.

4. Origano

Ščepec te sredozemske začimbe namreč zmore veliko več kot le izboljšati okus pic in solat. Posaditi ga je potrebno v dobro drenažno zemljo in ga postaviti na sončno mesto. Po cvetenju njegove steble odrežite odrežite za 30 odstotkov in s tem ponovno spodbudite rast.

5. Meta

Obstaja več vrst mete, od katerih ima vsaka svoj okus in videz. Najbolj priljubljena sorta je meta je s koničastimi, nazobčanimi listi in znanim osvežilnim okusom. Poprova meta ima daljše, temnejše liste in močnejši okus ter je priljubljena v sladicah. Druga priljubljena sorta je jabolčna meta, ki ima prefinjen sadni okus in je priljubljena v poletnih pijačah.

Meta je odporna trajnica, ki se je res ne splača vzgojiti iz semena. Enostavno jo je vzgojiti iz koreninskih potaknjencev ali mladih rastlin, posajenih spomladi ali jeseni. Rastlina ima rada dobro drenažno in rodovitno zemljo, v kateri vodo njene korenine ostale vlažne. Meto je najbolje gojiti v loncu.

Nasveti za zelišča v kozarcu

Največji uspeh boste dosegli, če boste uporabljali posode z ustrezno drenažo. Večina glinenih kozarcev ima luknje za drenažo. Napolnite jih s kakovostno zemljo za lončnice – mešanico za zalivanje. Morda je mamljivo napolniti lončke z vrtno zemljo, vendar se vrtna zemlja v loncih hitro strdi, kar zmanjša drenažo tal in poroznost. Zelišča morate dosledno zalivati. Nekatere rastline imajo raje dobra drenažna tla (timijan, origano, rožmarin), druge imajo raje več vlage (meta, koriander, melisa). Pogosto nabiranje zelišč s škarjami pa spodbudi njivo rast, zato se jih v kuhinji in kulinariki ne bojte uporabljati.

Zelišča za na balkon

Balkon ali terasa je lahko tudi odličen kraj za gojenje vaših najljubših zelišč. Najboljša stvar pri zeliščih je, da jih je enostavno gojiti, zavzamejo malo prostora. Če imate malo zunanjega prostora, so te rastline kot nalašč za gojenje tudi na balkonu. Običajno so balkonske temperature primerne za zelišča večino leta, le pozimi bodite bolj pozorni na svoje rastline, da jih rešite pred nizkimi temperaturami.

1. Peteršilj

Peteršilj je eno najboljših živil za gojenje na balkonu, saj dobro uspeva v majhnih lončkih in potrebuje le delno sončno svetlobo. Izberite kraj, ki je sončen ali delno senčen. Za najboljše rezultate boste morali ohraniti zemljo vlažno, vendar rastline ne zalivajte preveč. Najbolje uspeva pri temperaturah med 5-26 °C, zaradi česar je primerna za balkone.

2. Koriander

Koriander je rastlina, ki se uporablja tako sveža ali posušena. Rastlina zraste do pol metra in ima na koncih stebel drobne bele cvetove. Potrebuje dovolj debelo plast prsti, da se lahko primerno zakorenini, to pa je tudi razlog, zakaj ga je malce težje gojiti doma.

3. Drobnjak

Drobnjak je ena najbolj odpornih rastlin, ki jih lahko posadite. Zelo dobro rastejo v lončkih. Daje prijeten okus juham, omakam in seveda pečenemu krompirju. Drobnjak je trajnica, kar pomeni, da se bo enkrat zasajen vračal iz leta v leto. Ne potrebuje veliko svetlobe in raste precej hitro.

Katera zelišča posaditi skupaj

Na splošno velja, da zelišča, ki potrebujejo enako okolje za svojo rast, lahko posadite tudi skupaj. Nekatere potrebujejo vlažna tla, veliko sončne svetlobe, manj zalivanja in suha tla. Izogibajte pa se sajenju mete z drugimi zelišči zaradi njenih invazivnih lastnosti.

Sredozemska zelišča potrebujejo veliko sončne svetlobe in na splošno bolj suha tla. Sem spadajo rožmarin, žajbelj, origano, majaron, sivka in timijan. To pomeni, da lahko vse te rastline posadite skupaj.

Zelišča, ki potrebujejo dovolj vlage, vlažno zemljo in sončno svetlobo, ko sta peteršilj in bazilika, ki ju prav tako lahko posadite skupaj.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!