Teh 6 pogostih napak uničuje vaš avtomobil!

Biti lastnik avtomobila ni vedno enostavno

Pred vami je šest najpogostejših napak, s katerimi lastniki avtomobilov uničujemo svoje jeklene konjičke.

Tako kot vsaka druga stvar, tudi naš avtomobil zahteva kakovostno oskrbo, sicer se nam lahko hitro zgodi, da se naš sanjski jekleni konjiček spremeni v nočno moro! Veliko ljudi (zavestno ali manj zavestno) v odnosu do avtomobila dela napako za napako, saj mu ne dajejo tistega, kar potrebuje, vse to pa se – tako kot pri karmi – vrne kot bumerang. Takrat denarnica močno nastrada, saj se vsaka napaka na koncu plača dvojno!

Pa si poglejmo, katere so najpogostejše napake lastnikov avtomobilov!

Nepravilna menjava olja in filtra

Motorno olje je kot kri za človeško telo. Za pravilno delovanje je ključnega pomena in nikakor ni priporočljivo prekoračiti tovarniško predpisanega intervala zamenjave. Mnogi ljudje namreč menijo, da je pomembno le, da je olja dovolj, ne da bi pri tem upoštevali, da njegove lastnosti sčasoma slabijo.

Zamenjava filtra je enako pomembna, saj preprečuje prodiranje nečistoč v vitalne dele našega avtomobila.

Zanemarjanje stanja pnevmatik

Kronično pomanjkanje denarja je razlog, da mnogi ne poskrbijo za svoje pnevmatike (stanje + starost) in se tako osredotočajo zgolj na globino profila. Pomembno si je zapomniti, da je celoten avtomobil v stiku s tlemi na površini, ki je manjša od štirih razglednic! Varnost vožnje je tako v veliki meri odvisna od stanja pnevmatik, to pa od starosti, globine profila in pravilnega tlaka.

Varnost vožnje je v veliki meri odvisna od stanja pnevmatik.

Neupoštevanje indikatorja “Check engine”

Indikator “Check engine” ni napaka tiste vrste, ki se danes pojavi, jutri pa bo čarobno izginila in se nikoli več ne bo vrnila. Vsakič, ko se aktivira, rabi posebno pozornost, saj lahko ignoriranje tega indikatorja povzroči drago popravilo.

Preskakovanje intervala servisa

Proizvajalec je z razlogom predpisal razporeditev storitev in obseg dela, zato improvizacije niso priporočljive. Inženirji, ki so se ukvarjali z razvojem vsakega modela avtomobila dobro poznajo načrtovano trajnost vsakega sklopa, zato se, če se želite izogniti neprijetnim presenečenje, držite tega, kar so predpisali.

Slaba higiena avtomobila

Že v šoli so nas naučili, da je čistoča pol uspeha. Enako velja za avto. Vzdrževanje čistoče se vam bo večkratno povrnilo. Lažje je opaziti nepravilnosti in izredno pomembno je, da pravočasno odstranite vse delce, ki bi lahko posledično povzročili škodo. To še posebej velja za temeljito pranje v zimi, ko je na cesti polno soli, ta pa na višjih temperatura načne lak in tako omogoči napredovanje korozije.

Avtomobil redno čistite.

Neprevidna vožnja

Ne glede na pogoje na cesti, je treba z avtomobilom vedno ravnati previdno in spoštljivo. Vsi nenadni gibi, drvenje s hladnim motorjem, nepotrebno nenadno zaviranje, neprevidna vožnja po luknjah in krivinah, … S takim pristopom bo nepreviden voznik pomnožil in po nepotrebnem povečal porabo vseh vitalnih komponent ter trajno poškodoval avtomobil.

Razlike so lahko tako velike, da je avtomobil s 100.000 kilometri v bistveno slabšem stanju kot isti model, ki je v dobrih in vestnih rokah naredil 300.000 kilometrov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Bentley Flying Spur: prestižna limuzina je že prenovljena