fbpx

Tesla Model 3 za polovično ceno, oziroma 19.900 dolarjev! Kako je to mogoče v Kaliforniji?

Električni avtomobili po polovični ceni!

Tesla model 3
Foto: tesla
Zadnjič posodobljeno:

Se sprašujete zakaj so nekatere države tako zelo uspešne pri elektrifikaciji! Odličen odgovor najdemo v Kaliforniji, kjer nova Tesla model 3, kupca lahko po odštetih olajšavah stane le polovico maloprodajne cene. In kje je Evropa in kje Slovenija?!

Zahvaljujoč državnim in zveznim spodbudam v Kaliforniji, je cena standardnega Teslinega Modela 3 zdaj manj kot polovica njegove maloprodajne cene. Kalifornijske davčne olajšave in zvezni “krediti”, oziroma subvencije za čista vozila, omogočajo, da so nekatera električna vozila veliko bolj dostopna. Cena Teslinega Modela 3 se lahko v določenih okrožjih v Kaliforniji zniža za več kot polovico.

Kalifornijske in zvezne spodbude za električna vozila so postavile Teslin Model 3 na novo, veliko bolj dostopno cenovno točko. Standardni Model 3 z dometom 272 milj (okoli 438 km) po oceni EPA in pospeškom od 0 do 60 milj na uro (okoli 97 km/h) v 5,8 sekunde, ki običajno stane 40,240 dolarjev, se lahko v določenih okrožjih Kalifornije zniža na neverjetnih 19,830 dolarjev.

Začetna cena Tesla model 3 se lahko z uporabo napotitvenih povezav in popustov na zalogi na spletnem mestu WaitingForTesla zniža na 37,830 dolarjev. Če upoštevamo zvezni davčni kredit v višini 7,500 dolarjev, ki ga izpolnjujejo izbrana električna vozila, ter dodatnih 7,500 dolarjev iz Kalifornijskega projekta za povračilo čistih vozil (CVRP), se cena lahko zniža na 22,830 dolarjev.

Zvezni davčni kredit ne velja za vse posameznike in modele avtomobilov. Vozilo mora biti izdelano v ZDA, Mehiki ali Kanadi, poleg tega mora izpolnjevati določene zahteve glede baterije. CVRP pa je na voljo tistim, ki živijo ali poslujejo v Kaliforniji in izpolnjujejo določene dohodkovne pogoje. Višji dohodkovni razredi se kvalificirajo za povračilo 2,000 dolarjev, medtem ko nižji in srednji dohodkovni razredi lahko prejmejo večje povračilo 7,500 dolarjev.

Poleg tega lahko prebivalci doline San Joaquin pridobijo dodatno subvencijo v višini 3,000 dolarjev od lokalnega okrožja za nadzor onesnaževanja zraka, če se odločijo za vozilo z ničelnimi emisijami. Z vsemi združenimi spodbudami lahko cena Modela 3 znaša le 19,830 dolarjev. In to ne velja samo za Model 3, ampak tudi za številne druge električne avtomobile, vključno s Ford Mustang Mach-E, Chevrolet Bolt EV in Ford F-150 Lightning, med drugimi.

Čeprav morda ne prebivate v dolini San Joaquin, lahko zvezni davčni kredit in CVRP pomagata prihraniti precejšnji znesek pri nakupu vašega električnega avtomobila. Več drugih zveznih držav ZDA ponuja davčne olajšave, vključno s Koloradom, ki ima najbolj velikodušno davčno olajšavo v državi, v vrednosti 5,000 dolarjev.

V luči teh ameriških spodbud za električna vozila ne moremo mimo primerjave z najboljšimi praksami v Evropi. Številne evropske države so vodilne pri uvajanju električnih vozil, kar je pogosto posledica obsežnih državnih spodbud. Na primer, Norveška je v svetovnem merilu izpostavljena kot vzornica, kjer je skoraj 75% novih avtomobilov prodanih v letu 2022 bilo električnih. To je deloma zaradi obsežnih državnih spodbud, vključno z oprostitvijo davka na dodano vrednost in davka na uvoz za električna vozila.

Nemčija je še ena država, ki je naredila velik korak naprej z uvedbo obsežnih spodbud. Vlada je leta 2020 podvojila subvencije za električna vozila na do 9.000 € za električna vozila z dometom do 400 km. To so le nekateri primeri tega, kako evropske države spodbujajo prehod na čistejša vozila.

Razlik med državami je veliko in pristop je odvisen od številnih dejavnikov, vključno s politično voljo, gospodarskimi razmerami in okoljskimi cilji. Ne glede na to pa so te spodbude ključne za pospeševanje prehoda na električna vozila in doseganje ciljev zmanjšanja emisij CO2.

Električna revolucija je tu, s pomočjo državnih in zveznih spodbud pa je zdaj bolj dostopna kot kdaj koli prej. Se sprašujete, ali je sedanji nabor zveznih in državnih spodbud za električna vozila v ZDA zadosten? Kot vedno je odgovor odvisen od posameznika. Vsekakor pa so te spodbude velik korak naprej k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti našega planeta.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.