fbpx

Test campervan Robeta Helios: Ali je to najboljši campervan za družine?

Družinski campervan iz Slovenije

najboljši campervan za družine
Foto: Robeta
Zadnjič posodobljeno:

Robeta, proizvajalec, ki je za model Robeta Adonis prejel prestižno priznanje campervan leta 2024, v svoji ponudbi predstavlja tudi družinsko usmerjen model Robeta Helios. Ta model bi lahko bil prav tako v igri za naziv najboljši campervan za družine. Pod drobnogled smo ga vzeli na več kot 2100 kilometrov dolgi poti.

Kategorija campervan potovalnih kombijev zasnovanih na 6-metrskem kombiju, kot so Citroen Jumper, Fiat Doblo in Peugeot Boxter, je izjemno raznolika. Različni proizvajalci s svojimi edinstvenimi slogi in pristopi stremijo k temu, da bi z inovativnimi rešitvami pritegnili kupce in ustvarili idealen campervan za družine. Robeta Helios se zdi, da izposavlja nekaj adutov, ki so lahko ključni pri izbiri vašega campervana.

Eden izmed glavnih adutov Robete, s katerim nagovarja kupce, je njihovo novorazvito revolucionarno pohištvo Robeta Air, ki avtodomu omogoča, da je precej lažji od konkurence – za do 200 kilogramov. To nedvomno vpliva na nižjo porabo goriva in omogoča, da se ne preseže dovoljena skupna masa 3500 kilogramov. Z drugimi besedami, s tem avtodomom lahko na počitnice odnesete več prtljage brez skrbi, da bi presegli dovoljeno skupno maso 3500 kilogramov, kar je še posebej pomembno za aktivne družine, ki s seboj pogosto vzamejo številne aktivnostne igrače, vključno z elektrificiranimi, ki niso lahke.

najboljši campervan za družine
Foto: Robeta
Foto: Robeta

Pri avtodomu, namenjenem štirim osebam in dolgem nekaj več kot 6 metrov, je ključnega pomena predvsem razporeditev spalnih prostorov. Pri modelu Robeta Helios je ta resnično premišljena. V zadnjem delu vozila se nahaja običajno velika postelja širine 178 cm in dolžine 187 cm, na kateri se je naša tričlanska družina odlično počutila. Še posebej prijetno je bilo, ko smo za otroka odprli strešni šotor, ki se je razprostiral na 145 cm širine in 220 cm dolžine in se spremenil v prostorno igralnico, ki je nudila veliko zasebnosti in možnost najstniškega umika. Avtodom Robeta Helios je resnično udoben, pohvalno pa je tudi ležišče, ki ni pretirano trdo in zagotavlja odlično spanje. Na njem sem namreč spal bolje kot doma.

Foto: Robeta
Postelja v zadku lahko gosti do tri odrasle osebe, seveda pa je prostor tudi na strehi, kjer je postelja še daljša.

Tudi pri spomladanskih temperaturah, ki so med testiranjem variirale med 6 in 18 stopinjami Celzija, je bilo spanje več kot prijetno. Noči so bile tople in temperature v notranjosti avtodoma so ostale udobne.

Ko smo pri temperaturi, je seveda logično, da ima sodoben, po našem skromnem mnenju, kandidat za najboljši campervan za družine leta 2024, webasto gretje na dizel – Truma 4D, ki je seveda kombi brez težav grel tudi ob temperaturah blizu ledišča in odprtem strešnem prostoru. Načeloma je poraba tako majhna, da smo webasto pustili prižgan tudi med ogledi mest nastavljen na 17 stopinj Celzija, a je bil kombi realno vedno nekoliko toplejši ob našem prihodu, kar nas je razvajalo s prijetnim toplim bivanskim okoljem. Torej, izolacijo in ogrevanje lahko le pohvalimo. Prav tako se nam je zdelo odlično, da se da celoten campervan zatemniti z zastori in tako ustvariti praktično “sleeper” van, saj se v notranjost resnično ne vidi. Hkrati pa ta zadeva deluje tudi izolativno. Topla so tudi tla campervana, kar nas je celo nekoliko presenetilo, saj niso ogrevana, v kamperju pa smo bili večino časa bosi, tako kot doma. Seveda to je del zaveze Robete k udobju, kakovosti in dobri izolaciji.

Foto: Robeta
Enostavno upravljanje preko sodobne konzole sistema campervan in Truma.

Udobje toplote se seveda nanaša tudi na toplo vodo, ki ni bila nikakršna težava pri tuširanju iz 100-litrskega rezervoarja sveže vode. Tako smo to možnost tuširanja s pridom uporabljali. Ker smo campervan Robeta Helios testirali v Italiji (ta zapis objavimo naknadno), nismo imeli nikakršnih težav z izpustom sive vode ali čiščenjem kasetnega kemičnega WC-ja, saj je Italija dežela campervan kulture. Robeta je bogato opremila Helios z velikim rezervoarjem za “sivo vodo”, ki se izpusti na primernem mestu s pritiskom na gumb elektronsko, tako kot pri večini sodobnih campervanov.

Campervan Helios je bil seveda opremljen tudi z zanimivo razporeditvijo kuhinje, kjer smo si zvečer lahko pripravili celo špansko paelijo v večji “ponvi”. To pomeni, da sta kuhalnika ločena s koritom, kar omogoča postavitev tudi nekoliko večje posode na kuhalnik kot običajno. To rešitev načeloma hvalim, v kolikor boste kuhinjo uporabljali za kaj več kot le kuhanje jutranje kave. Seveda pa obstaja tudi prijetno skrit hladilnik, ki ponuja 90 litrov prostora in nas je razvajal z globino. Površina v kuhinji je ravno dovolj velika, da lahko vse pravilno razporedite. Obstaja pa celo nekaj pulta za pripravo hane.

Foto: Robeta
Foto: Robeta

Pohvaliti moram pohištvo Robeta AIR, ki izpade, da je resnično neuničljivo v “gneči”, ki nastane v campervanu.  V tednu dni testa namreč nismo opazili nikakršnih sledi obrabe ali poškodb, kar pomeni, da bo tudi po več letih uporabe campervan v notranjosti izpadel odlično. Prav tako je campervan izdelan izjemno solidno in tudi po toskanskih cestah ni bil preveč glasen v notranjosti, pohištvo pa ni povzročalo pretiranega hrupa. Je pa res, da smo kot izkušeni popotniki resnično pazili, kaj in kako smo zadeve organizirali po predalnikih. Osebno cenim kakovost materialov – ta mi je najbolj pomembna, in presenečen sem bil, da sem po tedenskem testu lahko oddal nepoškodovan campervan. Pomembno, če ne želite na družinske člane kričati pretirano. Če bi naročil svojega, bi vsekakor želel nekatere stvari imeti tudi nekoliko drugače, kar pri Robeti nikoli ni problem, saj se kupcem resnično prilagodijo in vam osebno ustrežejo pri najrazličnejših željah, na primer pri izbiri materialov oblog.

Foto: Robeta
Foto: Robeta

Ko govorimo o “električnih” zadevah, je vredno omeniti, da je campervan Robeta Helios pripravljen za samostojno uporabo izven omrežja t.i. off grid, saj je na strehi testnega modela bila nameščena sončna celica z močjo 130 W, ki je dopolnjevala elektriko v bateriji za bivalni del med zgodnje pomladanskimi sončnimi dnevi. Tako se v enem tednu nismo priklopili na električno omrežje. Kljub temu, da smo prevozili 2100 kilometrov in baterijo polnili tudi med vožnjo z alternatorjem, smo bili praktično samozadostni in bi lahko na mestu kampirali vsaj 3 dni brez večjih težav. Takrat bi nam verjetno zmanjkalo tudi vode, zato bi bil potreben obisk črpalke. Pogrešali smo inverter za 220 V, ki bi omogočal polnjenje prenosnega računalnika ali priklop drugih naprav na 220 V. Testni model tega ni omogočal, zato smo s seboj vzeli lastno prenosno baterijo Jackery z inventerjem, ki jo drugače uporabljamo za overlanding. Moja nesreča in hkrati sreča je, da moram vsak dan delati vsaj eno ali dve uri, tako tudi med tem testom campervana. Inverter v tovstnem kombiju pa nuja.

@janmacarol

So, what are you waiting for? Life’s waiting for you, and trust me, it’s too short to spend it all in one place. Buy that van, hit the road, and let the adventures begin. Because, honestly, if not now, when? #vanlife #travel #tuscany #robeta #robetahelios #italy #spagiabianca #van #vanlifestyle

♬ original sound – jan.macarol.vrabec


Najšibkejši del campervana je pravzaprav osnova, Citroen Jumper, ki kljub skoraj nič prevoženim kilometrom ni vozno dober avtomobil in ne sledi filozofiji blagovne znamke Robeta, ki stremi k višjemu segmentu od povprečja industrije. Sicer po pogovorih z različnimi strokovnjaki slišim, da je Fiat Doblo v osnovi najboljši od množice ponujenih, morda pa nekoliko dražji. Pri Robeti ob naročilu vsekakor lahko izberete slednjega.

Foto: Robeta

Robeta ponuja tudi možnost 4×4 pogona na isti platformi, kar je posebej zanimivo za tiste, ki želijo preživeti več časa na bolj oddaljenih in težje dostopnih mestih, kar je mogoče predvsem zaradi lahke gradnje pohištva Robeta Air. Vsekakor opcija o kateri je vredno razmilsiti v kolikor vas mika precej popularni severni del Afrike.

Torej, če ste aktivna družina, ki rada pakira več kot je potrebno za dopust, izkoristi zimske dni za smučanje ali poleti naloži električna kolesa, potem bo campervan Robeta Helios pravi dom za idealne družinske počitnice. Tudi zaradi njegovih adutov kot je teža, bo skrbi dosti manj, kot pri nekateri konkurenci.

Zaradi vsega naštetega je campervan Robeta Helios nedvomno kandidat za naziv najboljšega campervana za družine. Ter sevda tudi zato ker prihaja iz Slovenije, kjer je največ proizvajalcev campervanov na svetu. Med njimi pa je prav Robeta tista, ki letos nosi naziv campervan leta 2024.

Dodatne Informacije

robetamobil.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.