fbpx

Tesla Roadster 2025: od 0 do 100 km/h pod 1 sekundo

Napoved Elona Muska

Tesla Roadster
Foto: Tesla

Ko je Elon Musk leta 2017 prvič razkril novi Tesla Roadster, so se pričakovanja dvignila do nebes. Sedaj, ko smo skoraj v letu 2025, se zdi, da Tesla pripravlja nekaj, kar bi lahko preseglo vsa pričakovanja. Novi Roadster obljublja, da bo dosegel 60 milj na uro (približno 96 km/h) v manj kot eni sekundi, kar postavlja nov mejnik v avtomobilski industriji.

Ko je Tesla leta 2017 napovedal drugo generacijo TEsla Roadsterja, je svet zastal v pričakovanju. Z obljubo, da bo dosegel 100 km/h na uro v samo 1,9 sekunde, je Tesla postavil visoke standarde za prihodnost električnih športnih avtomobilov. Toda zadnje izjave Elona Muska, izrečene na platformi X (prej Twitter), so šle še korak dlje. Roadster naj bi zdaj ta mejnik dosegel v manj kot eni sekundi, kar je skoraj težko verjeti.

Foto: Tesla
Ob tem Musk dodaja, da bo novi Roadster nekaj povsem drugačnega, “če ga sploh lahko imenujemo avto”. Njegove besede nakazujejo na produkt, ki bo presegel vse dosedanje definicije avtomobila, s potencialom, da postane najbolj osupljiva predstavitev produkta vseh časov.

Tehnične specifikacije Roadsterja so bile vedno predmet občudovanja. Od obljubljenih hitrosti preko 250 milj na uro (približno 402 km/h), do doseganja 620 milj (približno 998 km) z eno polnitvijo in možnosti odstranitve steklene strehe, je Roadster zasnovan, da postavi nove mejnike. Dodatek SpaceX opcije, ki vključuje deset majhnih raketnih motorjev za izboljšanje pospeška, hitrosti, zaviranja in vodljivosti, pa samo še povečuje občutek, da gre za vozilo prihodnosti.

Tesla Roadster
Foto: Tesla
Vendar pa ostaja nekaj skeptičnosti, predvsem glede obljube o pospešku do 60 milj na uro v manj kot eni sekundi. Primerjava z vozilom McMurtry Speirling, ki dosegel ta mejnik v 1,4 sekunde, a ni cestno legalno, postavlja vprašanja o izvedljivosti takšnega dosežka za cestno legalen avtomobil, kot je Roadster.

Kljub temu, da je cena Roadsterja, ki se giblje med 200.000 in 250.000 dolarji, visoka, se zdi v primerjavi z drugimi vozili v tem segmentu, kot je Rimac Nevera, relativno dostopna. Tesla že sprejema rezervacije za Roadster po ceni 50.000 dolarjev, kar kaže na prepričanje podjetja v uspeh tega modela.

Čeprav Elon Muskova obljuba o pospešku Roadsterja do 60 milj na uro v manj kot eni sekundi morda vzbuja dvome, ni dvoma, da Tesla s tem modelom znova premika meje možnega. Z obljubami o izjemnih tehničnih specifikacijah in inovacijah, ki bi lahko vključevale celo raketne motorje, Roadster ostaja eden najbolj pričakovanih električnih avtomobilov prihodnosti. Čeprav bomo morali na končni produkt še malo počakati, je jasno, da Tesla še naprej postavlja visoke cilje v avtomobilski industriji, s Roadsterjem na čelu.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.