fbpx

Test: Samsung Galaxy S21 Ultra je telefon, ki je za leto 2021 postavil izjemne standarde!

Samsung Galaxy S21 Ultra

Foto: Jan Macarol

Vsako leto v prvem tromesečju Samsung postavi standard v industriji s predstavitvijo svojih "nosilnih" telefonov linije Galaxy S. Tudi tokrat ni nič drugače. Po drobnogled sem tokrat vzel Samsung S21 Ultra.

Ocena bralcev10 Votes
70
94
Skupna ocena

OK, ne bom pametoval, ampak … Telefoni so postali naš kibernetski podaljšek možganov in marsikdo je zaradi telefona v žepu kar naenkrat postal “ultra” pameten. Tudi sam osebno! Telefoni se “zajedajo” praktično v vse pore naše družbe. Na njih opravljamo spletne nakupe, se pogovarjamo s prijatelji in imamo sestanke. Sam osebno tudi TV večino časa gledam kar preko telefona in pretakam vsebine s portalov, kot sta na primer Netflix in HBO. “Long story short”: telefoni so najpomembnejši tehnološki pripomoček vsakega posameznika. In tudi zato se le nekajkrat na leto zgodi, da je vsa pozornost svetovne javnosti usmerjena na en tehnološki izdelek.

Prvi vtisi – Samsung S21 Ultra

Tokrat torej o telefonu, ki mu pri Samsungu na koncu niso dodali +, Pro ali Max, temveč besedo Ultra!

Če gremo v slovar slovenskega knjižnega jezika in poiščemo besedo “ultra”, nam bo takoj jasno, da pomeni nekaj ekstremnega, skrajnega … In tako tudi Samsung želi, da je takoj vsem jasno da je to “njihov” top izdelek – torej njihov “flagship”, paradni konj.

últra prid. neskl. (ȗ) knjiž. ki v zelo visoki stopnji presega navadne, običajne lastnosti česa, skrajen: kritika je slikarja označila za ultra modernista; njegovi nazori so se mu zdeli preveč ultra

Torej tokrat o ultra telefonu. Nadtelefonu! Najdražjem telefonu! Vse jasno! Telefonu, v katerega je Samsung vrgel vso svojo zakladnico znanj. In tako vsej konkurenci pokazal, kaj so letošnji trendi. To je naredil kakšen mesec prej kot ponavadi in tako bomo najboljše novitete iz “hiše” Samsung odsedaj spremljali že v januarju. Kar je na nek način kul. Tudi zato, ker bodo ostali predstavljali telefone, pomladi, poleti, jeseni …in bo Samsung še vedno “benchmark” leta, ki ga bo potrebno na nek način premagati. Gremo sedaj k novemu telefonu … in k temu, kaj je čisto zares novega. In zakaj je to res “nadtelefon”. Ultra telefon!

Novi Samsung Galaxy S21 Ultra je res lep oblikovni izdelek!

Dizajn: najprej najbolj očitno!

Samo poglejte ta telefon. Letos se, vsaj po mojem mnenju, nihče ne sme pritoževati nad dizajnom. Samsung je šel v svojo smer – kolikor pač to pri telefonu lahko greš – in ponotranjil, da je uporabnikom všeč “flatscreen”, torej nezaobljen potopljen ekran v sam okvir telefona. Dizajn je na ta način manj baročen in bolj izčiščeno minimalističen. Po mojem mnenju je razlogov za to potezo več. Primarni razlog je, da je tako ekran manj občutljiv na udarce in ga je zelo enostavno dobro zaščititi. Mnogi imamo namreč izkušnje, kako je z zaobljenimi ekrani in zaščito, ki nikakor ne drži. In potem s(m)o uporabniki jezni, popravila ekranov pa prekleto draga. Drugi razlog je, da je zaobljen dizajn ekrana povzročal težave pri multimedijskih vsebinah. Tako je prav neželen dotik roba ekrana lahko ustavil video ali povečal zvok predvajanja, itd. ter povzročil kakšno drugo neželeno potezo. Tretji razlog pa je vsekakor finančni. Tovrstni skoraj potopljeni in ravni ekrani so cenejši za izdelavo. Samsung pa prav vse konje stavi tudi na ekrane prihodnosti, torej prepognjenčke. In dozdeva se mi, da so letos naredili navidezen korak nazaj, da bodo pa v naslednjem letu naredili kvantni skok naprej. In po mojem mnenju je prav tako. Ekran je še vedno malenkostno zaobljen, da ne bo pomote. Ampak zdi se mi, da bo prava revolucija naslednje leto. Zelo mi je všeč, da je na voljo pet barv in da je vmes moja najljubša: “cosmo” črna. Izbral bi točno takšnega – črnega. Itak!

Osebno kot nekomu, ki je v osnovi oblikovalec, dizajner, telefon izjemno ustreza. Na nek način je telefon dobil oblikovalski jezik, ki je zelo, zelo blizu temu, kar jaz označujem za res dober dizajn. Na nek način je eden prvih telefonov, ki mu lahko rečem kar “skandinavsko” minimalističen. Seveda, da dizajn ni vse, je pa zame izjemen faktor vsakega telefona. In tudi zato tokrat nimam čisto nobene pripombe! Je modni dodatek! Vsekakor impozanten. V tem segmentu bi ga ocenil z 10 od 10. Brez pomislekov.

Igranje igric s Smart View, ki omogoča super zrcaljenje na velike zaslone.

Gremo v detajle!

Čist zares se ne bom spuščal v podrobnosti. To je ultra telefon, v katerega je Samsung vrgel vse, kar ima v svoji “garaži” znanja in mu dodal besedo “Ultra”. Ampak morem našteti nekaj najpomembnejših karakteristik! Tisti, ki pa vas to ne zanima, tole preskočite. Torej, poganja ga procesor Exynos 2100 s tehnologijo 5 nm, družbo mu dela 12 ali 16 GB delovnega spomina, torej RAM-a, v hrambo podatkov pa lahko shranite 128 GB do 512 GB “traparij” in podatkov. Baterija ima 5.000 mAh in jo lahko hitro polnite s 25 W, brezžično pa z 1 5W. Drugim napravam lahko posodite energijo vaše baterije s t.i. “reverse charging” in to s 4,5 W. Tako napolnite tudi slušalke ali uro. Telefon res ni majhen – ravno nasprotno – telefon je največji – skoraj večji od serije NOTE – zaslon tako premore kar 6,8 inča, tudi lahek ni – z 227 grami je pač Ultra in zato tudi tukaj res velik. Čeprav se mi dozdeva, da je vseeno nekoliko manjši kot lani. In res je, ekran je za 0,1 palca manjši. Sam ekran se lahko osvežuje s hitrostjo 120 Hz, kar je letos “benchmark” za vse premijske telefone in ima noro svetilnost, kar 1.500 nits, kar pomeni, da tudi na soncu ne bo nikakršnih težav. Tudi ta zadnja številka je boljša kot lani. Seveda je vodotesen po standardu IP68, zaščita ekrana pa je tokrat Gorilla Glass Victius, ki je tudi na zadnjem delu telefona. A sem še kej pozabil? Sem! Seveda je povezljiv s 5G, kar pa je pri premijskih telefonih res že nujnost. Prihaja v petih barvah,poleg črne, bele, srebrne še modra ter rjava. Poganja ga Android 11 s precej dobrim “sendvičem” One UI 3.1. Zadnja leta ima Samsung tole res dobro urejeno in čisto, uporabniška izkušnja pa je super. Je še kaj? Ima samo eno kartico SIM brez razširitve, zato toplo priporočam tistega z vsaj 256 GB hranilnika podatkov. Še kaj? Po moje sem zagotovo še kaj pozabil. Ampak, toliko zaenkrat. Ultra foto in video sposobnosti obdelamo malce kasneje. Za vse ultra znalce in natančneže seveda nisem povedal vsega, za tiste, ki pa jih številke ne brigajo toliko, pa vsekakor že preveč.

Ultra lastnosti

Mogoče je prva lastnost noro dober ekran telefona. Samsung tu vsako leto pripravi tisto, kar je zares “benchmark”. Super so kontrasti in svetilnost. Tokrat pa celo zmore resolucijo in osveževanje hkrati – torej 1440 x 120 Hz … hvala, Samsung! To kar mi je res všeč pa je, da je ekran skoraj popolnoma potopljen in zaradi tega precej manj občutljiv. V ekranu se skriva senzor za prstni odtis, ki je večji od lanskega in tako lažje uporaben in dela “kot šus”. Ko smo že pri ekranu, ne smemo spregledati možnosti posebnega pisala prav za serijo S21 Ultra. Slednje ni tako napredno kot S-pen, ki ga poznamo iz serije Note. Na primer, ne deluje kot sprožilec kamere na daljavo, ker ni Bluetooth funkcionalnosti. Ima pa večino drugih lastnosti tovrstnega pisala. Seveda ga ne moreš nikamor pospravit, zato je Samsung pripravil poseben ovitek, ki služi temu, da ga “uporabnik” shrani in predvsem ne izgubi. Vse skupaj pa se bo prodajalo v kompletu za nekje 80 evrov. S tem je Samsung nekako “pokopal” glavno lastnost serije Note, ki jo bo v mojih očeh zagotovo zamenjala serija prepognjenčkov Fold. Če ne letos, pa v prihodnjem letu, ko se bodo slednji dokončno prebili na glavni oder.

Kamere …

O kamerah bom danes zelo, zelo na hitro. To je namreč področje, kjer bi lahko nastal še en popolnoma popolnoma svoj zapis. Torej, v kolikor iPhone 12 velja za najboljši videografski telefon za vse, ki živijo v ekosistemu odgriznjenega jabolka, potem je Samsung zadnja leta, ko gre za pametni telefon, ki poganja Android, daleč na prvem mestu. Tukaj moram posebej izpostaviti, da je to odličen telefon za vse tiste, ki ustvarjajo video, saj je na temu področju brez dvoma “prvi”. Tako v segmentu stabilizacije, kot tudi zvoka videa. Prav tako so fotke točno takšne, kot bi jih pričakoval od enega najdražjih telefonov na svetu. Ampak vseeno navedem nekaj številk, ki vas znajo pritegniti. Video snema v kar 8K s 24 sličicami na sekundo, glavna kamera premore kar 108 MP in ima širokokoten objektiv z lečo, ki nosi oznako f/1.8 in 24 mm, sledi ji ultra široka, taka za “gasilske slike”, ki premore le 12 MP in je ekvivalentna leči s 13mm. Seveda je tu objektiv nekoliko manjši in ima f/2.2. Potem pa je tu še “telefoto party”, kar dve kameri, od katerih je ena periskopska in zmožna zooma do 10-krat.

Dva meseca druženja ustvari vtis. Telefon je odličen.

Vtisi

S telefonom Samsung Galaxy S21 Ultra prijateljujeva zadnja dva meseca in mogoče lahko strnem besedo ali dve o spošnih občutkih. Definitivno je postal moj prvi telefon, ko gre za igranje iger. V tem segmentu je pravi “gejmerski” stroj. To pomeni, da mi samo odziven zaslon ponudi toliko prednosti pred konkurenco – drugimi igralci, da dosegam enostavno boljše rezultate. Druga stvar, ki jo opažam, je, da postaja moja primarna platforma za pretakanje digitalnih vsebin. Na njemu kraljujeta pretočni platformi kot sta HBO GO in Netflix, ki v vsem nadomestita predmet v stanovanju, ki mu pravimo televizija, ki pri naši hiši opravlja le še funkcijo zaslona za spremljanje športnih dogodkov v živo. Pri S21 Ultra navduši tudi baterija. Ta skoraj nikoli ni obupala pred večerom. Z izjemo, če sem telefon zlorabljal za video produkcijo. In prav v tem segmentu je telefon odličen sopotnik tistim, ki vsake toliko posnamemo kakšen video in nam telefon predstavlja švicarski nož, ki nadomesti kopico drugih naprav. Seveda je odličen za vse druge pametne opravilnosti in na mojem seznamu pametnih telefonov oziroma ultra telefonov vsekakor zaseda zelo, zelo visoko pozicijo. Če ne celo najvišjo.

In ko to reče uporabnik znamke z obgriženim jabolkom … se je za zamislit! Res je ultra telefon!

Samsung Galaxy S21 Ultra
Naše mnenje
Izjemen telefon, v katerega je Samsung brezkompromisno dodal vse svoje tehnološke inovacije in postavil standard za leto 2021.
Oblikovanje
100
Razmerje vrednost - cena
90
Tehnične specifikacije
95
Kul faktor
90
Ocena bralcev10 Votes
70
Hvalimo
Oblikovanje in občutek izdelave
Zaslon telefona
Specifikacije telefona
Ekosistem Samsung in povezljivost
Grajamo
Cena, ki je visoka, a razumljiva glede na vse ponujeno!
94
Skupna ocena

Dodatne Informacije

janmacarol.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.