fbpx

The Line: mesto prihodnosti v Savdski Arabiji

Foto: NEON

Nekateri ga imenujejo za mesto prihodnosti, spet drugi so glede njegove podobe skeptični. Preverite »brez gravitacijsko« mestece, ki naj bi v prihodnosti zraslo v Savdski Arabiji. Kaj takega še niste videli!

Mesto poimenovano THE LINE se nahaja med dvema ogledaloma. Ja prav ste slišali! Zasnovano je tako, da se oddaljuje od podobe predmestij in nebotičnikov, ki se dvigujejo v nebo. Gre namreč za eno celostno strukturo, dolgo kar 170 km, ki bi lahko namestila do 9 milijonov ljudi. Zveni kot znanstvena fantastika? Berite naprej…

Mesto se gradi v provinci Tabuk v severozahodni Savdski Arabiji. Združuje tehnologije pametnega mesta, istočasno pa deluje kot turistična destinacija. Nahaja se severno od Rdečega morja, vzhodno od Egipta čez Arabski zaliv in južno od Jordanije.

Nova topografija, ki ustvarja urbano življenje

Zasnova mesta prihodnosti namreč raziskuje njegov odnos do narave in okolja, prav tako se stoodstotno opira na obnovljive vire energije in odvrača uporabo avtomobilov v prometu. Za idejo stoji ekipa NEOM, ki si je tovrstno strukturo zamislila v puščavi Savdske Arabije. Če bi želeli prevoziti celotno dolžino mesta, bi z avtomobilom namreč potrebovali kar dve uri, prav zato bo transport temeljil na hitrejših alternativah, s katerimi boste razdaljo premagali v nič več kot 20 minutah. Gre za ozek poseljen pas, ki se v širini razteza zgolj 200 m.

Projekt je vzklil iz ideje osnovati mesto prihodnosti, kjer ne bi bilo onesnaževanja, hrupa. V ta namen so osnovali »brez gravitacijsko mesto«. Kot pove direktor podjetja NEOM Tarek Qaddumi: »Brez gravitacijski urbanizem je izraz, ki ga uporabljamo za opis zmanjšane odvisnosti od naravne ravnine tal z ustvarjanjem več vertikalno organiziranih nivojev v višino. S tem bi v bistvu zgradili novo topografijo, okoli katere se ustvarja urbano življenje.«

Foto: NEOM

Mešana raba površine

Pri oblikovanju so imeli ustvarjalci v mislih tudi trajnost. THE LINE naj bi imel neprimerljivo manjši odtis na okolje od kateregakoli konvencionalnega mesta z istim številom prebivalcev. Tudi uporaba površine je trajnostno naravnana. Če se London razteza na 1600 km2, THE LINE potrebuje le 34 km2, čeprav je njuna populacija približno enaka si (9 milijonov). Prav zaradi neprestanega naraščanja prebivalstva, je po mnenju ekipe NEOM, mesto prihodnosti alternativa doslej poznanim sistemom, ki precej bolj ogrožajo okolico in pokrajino.

THE LINE zavrača idejo o coniranju in klasificirani rabi posameznih območij, saj stavi na mešano rabo površine. V tem primeru se programi kulture, nakupovanja, izobraževanja, dela itd. mešajo in prepletajo. Nova morfologija THE LINE ustvarja urbani prostor edinstvene narave. Vsi v mestu imajo neposreden pogled na naravo, neglede na višino, na kateri se nahajajo. Vsak ima takojšen dostop do narave, parkov in zelenih predelov. Prav tako THE LINE omogoča enake možnosti za prebivalce vseh družbenih slojev.

Foto: NEOM

Občutek vaškega življenja v urbanem merilu

»Medtem ko rešuje probleme onesnaženosti in hrupa, THE LINE spodbuja zdravje in dobro počutje, ter rešuje probleme širjenja mest. Ljudje so pogosto ločeni drug od drugega in so izgubili možnost, da bi naleteli drug na drugega v soseski. V tem smislu si predstavljamo, da poustvarjamo občutek vaškega življenja v urbanem merilu,« pojasnjuje Tarek Qaddumi.

Ena bolj nenavadnih komponent projekta je zastekljena fasada mesta, ki vam omogoča poglede na okolico. Prav tako prepušča sončno svetlobo z vseh strani, istočasno pa omogoča mestu da diha. Mesto je v celoti zasnovano trajnostno, za rabo so zamišljeni obnovljivi viri energije, vključno s solarno energijo, hidro energijo in vetrom.

Foto: NEOM

Osnovni način premikanja po mestu je hoja. Šole se nahajajo največ 5 minut stran od vašega doma, prav tako je v neposredni bližini vsa potrebna infrastruktura. Istočasno pa mesto zagotavlja topografijo, ki omogoča hojo ali kolesarjenje med nivoji in navpično premikanje po mestu. Ko se morate premikati v širši okolici, pa lahko izberete individualni ali skupinski shuttle, ki vas bo prepeljal na višino, brez da bi morali dostopati do osnovnega nivoja pri tleh. Tam je le sistem, ki vam omogoča daljša potovanja po urbani strukturi, za ta namen je zamišljen hiter transport, ki bo v pičlih 20 minutah prepotoval 170 km.

In o kakšni daljni prihodnosti je pri tem govora? Za leto 2030 načrtujejo, da bodo THE LINE že naselili prvi prebivalci.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!