To je 5 ključnih dejavnikov uspeha: če tega nimaš, tudi uspeha ne bo!

"Ključ do sreče so sanje. Ključ do uspeha je uresničevanje sanj." - Neznani avtor

Priznali ali ne, vsi smo že prebrali kak članek, dva ali tri o mitskih “ključih” uspeha, zaradi katerih lahko hitro postanemo cinični, ko prebiramo nešteto sentimentalnih zgodb o prebijanju zidov in stropov, pa vrat in vseh drugih lesenih ali steklenih površin.

Na splošno s tem ni nič narobe. Morda je nekoliko brezobzirno, vendar ni škodljivo. Težava se zgodi, ko ti “svetovalci” začnejo resno in preveč nevarno zmanjševati svoje recepte za uspeh. Redukcionizem ali težnja po pretiranemu poenostavljanju zapletenih tem, ljudem zoži pogled in jim zaslepi pogled na pomembne stvari. To še posebej velja za koncept uspeha. Medtem ko “redukcionistični guruji” trdijo, da obstaja samo eden ključ uspeha, jih pravzaprav obstaja pet!

1. Odločnost

Odločnost kljub oviram ali težavam vodi proti cilju. Velike stvari so težke in pogosto težje dosegljive, kakor bi si upali verjeti. Ljudje ponavadi rečejo, “Vedel sem, da bo to in to težko, ampak ne pa tako težko.” Odločnost zahteva visoko toleranco za bolečine in monotonost. Monotonost, ponavljati eno in isto stvar iz dneva v dan, je bistveni del odločnosti.

Mozart je klasičen primer “čudežnega dečka”. Zdi se, da ljudje mislijo, da se je nekega dne samo usedel za klavir in takoj napisal slavno simfonijo št. 41. To je popolna neumnost. Natančen pregled Mozartove zgodovine razkrije, da je bil neverjetno marljiv človek, ki je imel nekaj naravnega talenta, vendar je v glavnem dosegel svoje uspehe z odločnostjo.

2. Spretnost

Spretnost ima veliko opraviti z vašimi odločitvami. Če želite, da so vaši otroci v nečem odlični, je napaka, če jim govorite, da so lahko kar hočejo. Ne morete biti dobri v tem, kar hočete. Vsak je lahko v nečem odličen, toda to je edinstveno za vsakega posameznika.

Zaradi fizične postave in pomanjkanja strasti do športa, na primer ne morete biti odlični v košarki. Lahko pa ste glede na svoj potencial odlični v slikarstvu. Izbrati morate poklic, hobije itn., za katere imate potencial, da bi bili dobri.

3. Strast

Malcolm Gladwell v svoji knjigi Outliers opisuje “pravilo 10.000 ur.” Pravilo, za katero se zdi, da velja na različnih področjih, navaja, da je za resnično obvladovanje katere koli zapletene veščine potrebnih 10.000 ur. Ni čudno, da se večina strinja s povprečnostjo – 10.000 ur je veliko krvi, znoja in solz!

Govoriti o odločnosti je eno, a ostati odločen leta in desetletja – kako to storiti? Odgovor je strast. Če nimate strasti, če vas nekaj ne zanima, je početje iz dneva v dan v najboljšem primeru bedno in v najslabšem primeru nemogoče.

Strast je edini recept. Na nek način je pregovor: “Če imaš rad to, kar delaš, ti ni treba nikoli delati,” resničen.

“Ključ do sreče so sanje. Ključ do uspeha je uresničevanje sanj.”

4. Disciplina

Tudi če ste strastni do nečesa, se še vedno zgodijo trenutki, ko vam preprosto ni do tega – tedaj potrebujete disciplino.

Če želite biti v nečem odlični, ne morete kar tako slediti toku in živeti samo na podlagi tega, kako se počutite. Življenje v čakanju na božanski navdih je zapravljeno življenje. Izberite nekaj, kar imate radi in za kar ste primerni, nato pa se tega držite, če vam je všeč ali ne.

5. Sreča

Nenazadnje potrebujete srečo. Pogovorite se s katerokoli zelo uspešno osebo in vsi se bodo strinjali, da potrebujete nekaj sreče, če si želite priti tja, kjer so oni. Sreča je v številnih oblikah: v genetiki, družbi, času, okusu.

Pri sreči je tako, da šibki ljudje pomanjkanje sreče pogosto uporabljajo kot berglo. Pritožujejo se, da so uspešni ljudje prišli tja, kjer so, le ker imajo srečo. To je nesmisel.

Seveda imajo nekateri več sreče kot drugi, a če izberete pravi poklic in pridno delate, je velika verjetnost, da vam bo sreča naklonjena. Zelo uspešni ljudje so običajno dovolj ozaveščeni, da vedo, da si lahko srečo zaslužijo.

Če imate srečo, bodite hvaležni in se lotite dela. Če ne, skočite neposredno na številko dve.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
12 preprostih, a najboljših stvari, ki jih lahko naredite sami zase