fbpx

To je 6 najpogostejših mitov o aknah in mozoljih – v njih verjamemo vsi

Zakaj imam mozolje?!

Foto: Envato Elements
Zadnjič posodobljeno: :

Zakaj imam mozolje?! Verjameš v mite o mozoljih, ki so izjemno pogosti. Potem ni čudno, saj se mozolji uvrščajo med najbolj nadležne kožne težave, s katerimi pa se žal srečujemo prav vsi. Obstaja ogromno pripravkov, ki obljubljajo takojšnje izboljšanje stanja, gotovo pa ste slišali tudi obilico nasvetov, kako se z aknami soočiti- tako uporabnih, kot povsem neresničnih. Da ne bi izgleda svoje kože še poslabšali, smo za vas pripravili 6 najpogostejših mitov o aknah in mozoljih, ki nikakor ne držijo.

Se sprašuješ zakaj imaš mozolje?! Kaj so razlogi. Misliš, da jih pozaš. Potem preveri te mite v katere nas verjame večina in so povezani z mozolji, oziorma aknami.

1. mit: Mozolje po določenem času lahko stisnete

Ko na svoji koži opazimo mozolj, nas lahko še prehitro zamika, da bi ga stisnili. Tako je predvsem takrat, ko ga imamo že nekaj časa ali pa je poln gnoja. Vendar pa strokovnjaki svetujejo, da tega nikar ne storite: na tak način boste namreč stanje le še poslabšali. Mozolj bo morda res izginil, vendar pa bo za seboj pustil brazgotino, s stiskanjem pa boste povzročili tudi nastanek novih aken in mozoljev. Čeprav čakanje nikoli ni zabavno, se splača, ko gre za stiskanje mozoljev. V bistvu se redno zgodi, če ognojka ne odstranite, da izgine popolnoma sam. To se običajno zgodi v 3 do 7 dneh. Nekega jutra se boste zbudili “ozdravljeni” nadloge.

Mozoljev nikar ne stiskajte Foto: Anna Nekrashevich / Pexels

2. mit: Mozolje je mogoče odstraniti čez noč

Sliši se predobro, da bi bilo res – in žal je res tako. Da, včasih nam z nego kože uspe, da eden od mozoljev čez noč izgine, vendar pa do popolnoma gladke kože v tako kratkem času ne moremo priti.
Aknam in mozoljem se boste najbolje zoperstavili tako, da poiščete glavni razlog za njihov nastanek, nato pa najdete pravo rutino za tip vaše kože. Študije kažejo, da je v največ primerih rezultate mogoče opaziti po 4-6 tednih.

3. mit: Mozolji se pojavijo le zaradi slabih navad

Da, tveganje za nastanek mozoljev je večje, če si obraza ne umivate redno, če spite z ličili in če je vaša prehrana daleč od idealne. Vendar pa se akne lahko pojavijo tudi zaradi drugih razlogov- eden glavnih je hormonsko neravnovesje. Prav tako nanje vpliva uporaba izdelkov za kožo, ki niso primerni za vaš tip kože in ličil, ki jo razdražijo (le-ta se od posameznika do posameznika razlikujejo). Zato je pomembno, da mozoljev nikakor ne pripisujemo le nezadostni higieni.

Mozolji nikakor niso znak slabe higiene Foto: Antoni Shkraba / Pexels

4. mit: Mozolji se pojavijo čez noč

Čeprav mozolj včasih opazite šele, ko se zjutraj pogledate v ogledalo, to nikakor ne pomeni, da je nastal v eni sami noči. Akne namreč za to, da se pojavijo, potrebujejo določeno časovno obdobje, proces pa se prične z zamašitvijo por in konča z vnetjem. Enak čas je potreben, da mozolj popolnoma izgine, zato naj vas nikakor ne skrbi, če vam ga ne uspe odstraniti takoj.

5. mit: Mozolje naj bi dobili le najstniki

Mnogi mozolje povezujejo z najstniškimi leti, zato jih zaskrbi, če jih opazijo tudi na svojem obrazu. Vendar pa je povsem normalno, da akne od časa do časa dobimo v vseh življenjskih obdobjih ter tudi, da se po nekaj letih gladke kože pojavijo znova. Študije kažejo, da mozolji prizadenejo 80% ljudi, starih od 11 do 30 let, večina pa se z njimi sreča tudi kasneje.

Pomembno je, da najdete prave izdelke za svoj tip kože Foto: Polina Kovaleva / Pexels

6. mit: Mozolji se pojavijo le na obrazu

Mozolje bomo najhitreje opazili na obrazu, vendar pa so zanje dovzetni tudi drugi deli telesa, npr. prsi, hrbet, stegna itd. Pomembno je, da smo pri izbiri preparatov za zdravljenje aken na telesu previdni in da negujemo predvsem tiste dele, na katerih se ob telesni aktivnosti najbolj potimo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.