To je način, kako zvečer lažje zaspati in imeti miren spanec

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Vas pogosto muči nespečnost in se ponoči ne morete umiriti? Nekatere vrste hrane vsebujejo vitamine, minerale in aminokisline, ki možgane pripravijo na spanec.

Po besedah nutricistov naj bi hrana, ki vsebuje triptofan, pomagala našemu telesu lažje zaspati, saj gre za aminokislino, ki pomaga proizvajati serotonin in melatonin.

Ko se stemni, se naj bi telo samo pripravilo na spanje, saj se v njem ustvari melatonin, ki je naše naravno uspavalo. A ker smo kot sodobna družba preveč izpostalvjeni modri svetlobi, ga telo vse težje proizvaja. Zato je dobro poskrbeti, da si s hrano pomagamo pri proizvodnji spalnega hormona.

Nutricisti za večerjo tako priporočajo meso, kot so govedina, jagnjetina, puran in piščanec, različne vrste rib (losos, trska, sardele, tuna), stročnice (leča, grah) in lahko zelenjavo (ohrovt, špinača, cvetača). V večerni obrok je dobro vključiti tudi različne kompleksne ogljikove hidrate kot na primer rženi kruh in rjavi riž. Zaželena so sončnična, lanena ter bučna semena, ki spodbujajo delovanje melatonina. Od sadja priporočajo rdeče sadje, kot so jagode, češnje in višnje. Poleg tega naj bi pri izločanju serotonina pomagala banene. Prav tako nam, po mnenju nutricionistov, k boljšemu spancu lahko pomagata toplo mleko in češnjev sok.

Ljudem, ki imajo pogosto težave s spanjem, bo v največjo pomoč zdrava prehrana. Predvsem naj bi se izogibali pitju energijskih napitkov, pijačam, ki vsebujejo kofein in alkoholnim pijačam. Prav tako naj bi bil zadnji večerni obrok vsaj tri ali štiri ure pred spanjem.

Foto: Cottonbro / Pexels

Solata za lažji spanec – Zelenjavna solata s tuno

Za pripravo solate potrebujemo: tuno v pločevinki, skodelico kuhanega ovsa, rdečo in zeleno papriko, polovico sveže kumare, dve do tri žlici nemastnega jogurta, malo limoninega soka, sol ter poper.

Priprava: Papriko olupimo in narežemo na manjše kocke. Tuna odcedimo iz olja. Vse sestavine zmešajte v skledi. V posebni skledi zmešajte jogurt in limonin sokom, z mešanico začinite solato in dobro premešajte.

Foto: Karl Solano/ Pexels

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!