To ni lakota, to so potlačena čustva: 8 trikov, da prenehaš s prenajedanjem

Nezdrava in predelana hrana nas omejuje pri poskusih hujšanja, prav tako pa se zaradi nje slabše počutimo in smo bolj leni. Predstavljamo vam 8 rešitev, kako prenajedanje in hrepenenje po tovrstni hrani čim bolje obvladati.

Priznajmo si, vsakomur kdaj zapaše banjica sladoleda, porcija mastnega pomfrija ali pa vrečka čipsa. Takšne pregrehe si v življenju občasno lahko privoščimo, nikakor pa z njimi ne smemo pretiravati, saj vodijo v debelost in splošno nezdravje. Ker pa vemo, da se je včasih zelo težko obvladati in vsem tem dobrotam reči ne, vam predstavljamo trike, ki vam bodo pri tem pomagali.

Zakaj pravzaprav hrepenimo po tej hrani?

Potreba po nezdravi hrani, ki jo vsak od nas občuti bolj ali manj pogosto, je zelo kompleksna. Je namreč kombinacija psiholoških razlogov, ki so jo strateško razvili ponudniki te hrane. Večina predelanih izdelkov namreč vsebuje ravno pravo količino dodanih sladkorjev, soli, maščob in drugih snovi, ki v našem telesu zbudijo potrebo po še več. Rešitev je tako preprosta: več zdrave hrane in manj predelane hrane, manj bo tudi hrepenenja po njej. Kako začeti? S temi osmimi koraki.

Na deklaraciji preglejte količine sladkorja

V predelani hrani se zelo pogosto najdejo sladkorji in sladila pod drugimi imeni, zato lahko na prvi pogled izdelek deluje dokaj neškodljiv. Zato vedno pozorno preglejte vse sestavine in količino sladkorja na 100 gramov produkta.

Izogibajte se barvnim krožnikom

Študija iz leta 2018 je pokazala, da ljudje pojedo več testenin, če jih jedo iz črnega ali rdečega krožnika kot pa iz belega, saj naj bi imeli občutek, da je na belem krožniku več hrane, kot je je v resnici. Zato jejte iz belih krožnikov in na njih naredite pisano mavrico iz sadja in zelenjave.

Izogibajte se barvnim krožnikom.
Izogibajte se barvnim krožnikom.

Prekinite nezdravo rutino

Če ste navajeni, da vsak dan med malico skočite do bližnjega avtomata s prigrizki in gaziranimi pijačami, prenehajte s tem početjem. Sprehodite se raje do trgovine in si kupite banano ali jabolko in začnite z novo rutino.

Prigrizke skrijte pred sabo

Manj kot jih vidite in jih imate na razpolago, manj boste po njih hrepeneli. Zato iz prostora, kjer preživljate največ časa, odstranite vse potencialne prigrizke. Še bolje pa je, če teh že v osnovi ne kupite. Če jih nimate, jih enostavno ne morete jesti.

Nezdrav prigrizke skrijte pred sabo.
Nezdrav prigrizke skrijte pred sabo.

Pri roki imejte sadje in zelenjavo

Glede zdrave hrane in prigrizkov pa velja ravno obratno kot pri prejšnji točki. V bližini imejte sadje in zelenjavo, in ko začutite hrepenenje po nečem nezdravem, raje pograbite nekaj bližnjega. Mogoče humus in papriko ali pa preprosto jabolko.

Naj se vam nezdrava hrana zagnusi

Berite sestavine na vaših najljubših nezdravih prigrizkih in hrani ter se zamislite, kaj dejansko jeste. Vaša najljubša pašteta je pravzaprav v celoti zmlet piščanec, v najljubših bonbonih pa barvilo narejeno iz rdečih hroščev. Zakaj bi to sploh jedli?

Naj se vam nezdrava hrana zagnusi.
Naj se vam nezdrava hrana zagnusi.

Žvečite več in počasneje kot je potrebno

Če vsako stvar prežvečite počasi in veliko bolj kot je to potrebno, boste pojedli manj, vaši možgani pa bodo ocenili, da ste pojedli več. To je zelo uporaben trik, kako pretentati svoje telo.

Pojejte rozino

Ja, prav ste prebrali. Ampak ne vrzite si je zgolj v usta in pogoltnite. Pojejte jo s popolno pozornostjo. Primite jo, si jo položite na jezik in jo najprej premetavajte po ustih. Posvečajte pozornost temu, kako se premika in jo nato začnite žvečiti. Opazite vse okuse, ki jih ob tem doživite in jo pogoltnite. Po tem si predstavljajte, kako rozina potuje po vašem telesu vse do želodca, kjer se prebavi. Takšna premišljenost in osredotočenost pri prehranjevanje naj bi vas pomirila in stabilizirala vaš apetit in prebavo. Zavedajte se, kaj jeste.

Pojejte rozino.
Pojejte rozino.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!