Mikro triki strokovnjakov, s katerimi boste hujšali
Utrip mesta · zdravje & lepota

Če se že več časa borite z odvečnimi kilogrami, a se številka na tehtnici nikakor ne premakne, je čas, da spremenite strategijo – to so mikro triki strokovnjakov, s katerimi boste dosegli svojo idealno težo.

Industrija, povezana z izgubo kilogramov, je polna mitov, resnica pa je le ena – zmigajte zadnjico, poskrbite za uravnoteženo prehrano, zmanjšajte stres in se kakovostno naspite.

Pri vsem tem so vam lahko v pomoč tudi mikro triki strokovnjakov, s katerimi boste morebiti hujšali (in se domnevno počutili bolje) – naj te navade postanejo vaš nov začetek. Da boste lažje merili, ali ste naredili napredek, si lahko na spodnji spletni strani varno ogledate, koliko kalorij dnevno ste zaužili in koliko ima kalorij določeno živilo!

Mikro triki strokovnjakov, s katerimi boste hujšali:

KALORIJAM, KI STE JIH DNEVNO ZAUŽILI, PRIŠTEJTE ŠE 10 %: Če štejete kalorijski vnos, se je dobro zavedati, da verjetno vnesete več kalorij, kot si mislite. Vaša kava, ki jo spijete, ali sadje, ki ga pojeste, ima morda večjo hranilno vrednost, kot se na prvi pogled zdi. Primer: če ste zaužili 2000 kalorij, jim prištejte še 10 %, torej 2200.

PO ZAJTRKU PIJTE LE VODO: Pojejte zajtrk in si privoščite sok, če se mu res ne morete odpovedati, a čez dan se obvezno osredotočite na pitje vode. Ljudje lahko s sokovi zaužijemo tudi do 300 kalorij dnevno, kar je 90.000 kalorij letno ali 10 kg. Je zares vredno?

POJEJTE VEČ MANJŠIH OBROKOV NA DAN: Nikar ne jejte le enkrat ali dvakrat na dan. Jejte večkrat in po malo, prikrajšajte si eno pregreho, ne spijte še enega kozarca soka … Z vsemi temi stvarmi lahko prihranite po 100 kalorij in več, za katere se niti ne zavedate, da ste jih vnesli, se pa nespametno kopičijo v vašem telesu in mu ne zagotovijo energije.

POVOHAJTE BANANO, JABOLKO ALI METO, KO STE LAČNI: Sliši se smešno, a nekateri strokovnjaki pravijo, da ta trik deluje – nevrolog Alan R. Hirsch je na 3000 ljudeh naredil poskus, v katerem je ugotovil, da so posamezniki, ki pogosteje vohajo jabolko, meto ali banano, manj lačni in izgubijo več kilogramov (približno 13 kg). Teorija pravi, da z vohanjem hrane prevarate možgane, ki mislijo, da dejansko jeste.

JEJTE IZ MODREGA KROŽNIKA: To je tudi razlog, zakaj nikoli ne boste videli v restavracijah modrih krožnikov – modra barva naj bi bila zaviralec apetita, zato nutricionisti priporočajo, da med hranjenjem nosite modro barvo, jeste iz modrega krožnika in mizo pogrnite z modrim prtom. Izogibati bi se morali rumene in oranžne barve, ki domnevno spodbujata apetit.

PIJTE NAVADNO KAVO: Fensi kavarne ponavadi strežejo ultrakalorične kavne napitke, ki ponavadi vsebujejo več sto kalorij (mleko, smetana, sladkor, sirupi …). Kalkulator, ki meri vrednost živil, pravi, da če na dan spijete tri kave s sladkorjem in mlekom, boste zaužili skoraj 195 kalorij; če se odločite za 3 navadne kave brez dodatkov pa naj bi zaužili le 7,2 kaloriji. Hm, razlika je več kot očitna!

JEJTE PEKOČO HRANO: Če vaš organizem prenaša takšno hrano, potem si jo lahko brez skrbi privoščite – povečan vnos pekoče hrane naj bi pozitivno vplival na prebavni sistem, kar posledično vpliva na kurjenje kalorij. Morda se odločite za pekočo omako.

POJEJTE SADJE NAMESTO SOKOV: Zakaj bi uživali sokove, polne konzervansov in sladkorja, če lahko uživate sveže sadje, ki ima veliko manj strupenih snovi v sebi? Ne gre zgolj za to, da boste na tak način vnesli manj kalorij, temveč boste tudi dalj časa siti.

ZMANJŠAJTE VNOS MLEČNIH IZDELKOV ZA 50 %: Primer: če dnevno užijete 100 ml/g mlečnih izdelkov (v jedeh, pijačah ali surovega), zmanjšajte vnos na 50 ml/g na dan. Z vsakim zmanjšanim vnosom mlečnih izdelkov naj bi zaužili skoraj 90 % manj maščob, ki pridejo le iz mleka.

JEJTE SOLATO IN JEDI BREZ OMAK: Verjetno veste, da so omake, ki jih naročite ob solatah in jedeh, izjemno kalorične. Zdi se tudi, da ljudje vztrajno verjamejo, da bo solata ali jed okusnejša s tono omake, a to nikakor ne drži. Če naročite jed v restavraciji, naročite osebju, da vam omako prinese v ločeni posodi, v katero le pomočite vilico, na katero kasneje nabodete solato. Videli boste, da je tudi takšna jed lahko okusna.

VEČINO HRANE ZAUŽIJTE PRED 7. URO ZVEČER: Če trenirate v večernem času, je povsem razumljivo, da boste po treningu pojedli obrok. Nikjer tudi ne piše, da je prepovedano jesti zvečer, vendar je po mnenju nutriconositov zaželenejše, če večino težkih kalorij zaužijete pred spanjem, ker boste na tak način razbremenili želodec, postopek prebavljanja in posledično upočasnili kopičenje maščob.

Enostavni triki, kako shujšati, ne da bi dejansko hujšali. Enostavni triki, kako shujšati, ne da bi dejansko hujšali Ženske na to vedno pozabijo: tega nikakor NE POČNI pred barvanjem las Ženske na to vedno pozabijo: tega nikakor NE POČNI pred barvanjem las shutterstock_175036877 10 najhujših bolečin, ki jih lahko izkusi človek cover-zivila-hrana 10+ živil, ki jih lahko jeste neomejeno in se ne boste zredili ·