fbpx

Top 5 prostovoljskih aktivnosti za pomoč ogroženim živalim

Naredite nekaj dobrega za planet

Foto: envato

Številni smo že izkusili, kako lahko prostovoljsko delo bodisi doma, bodisi v tujini obogati naša življenja. Najsi bo poučevanje otrok, pomoč ljudem v stiski ali pa prostovoljstvo za ohranjanje živalskih vrst - vse to so dejanja, s katerimi prispevamo svoj košček v mozaiku lepšega sveta.

V prispevku smo se osredotočili predvsem na pomoč živalskim vrstam, ki jim zaradi takšnih ali drugačnih dejavnikov, v večji meri človeških, grozi izumrtje. Gre za veličastne živalske vrste na kopnem in pod morsko gladino. Organizacij, ki ponujajo tovrstne aktivnosti je kar nekaj, če si le malce drznemo, tako lahko izkusimo nepozabno življenjsko izkušnjo. Preverite.

Morske želve

Vseh sedem vrst morskih želv, kolikor jih je mogoče našteti v svetovnih morjih in oceanih, drastično izginja. Male morske želvice so ogrožene že od samega začetka, saj le ena od 5 tisočih doživi odraslo dobo. Ker je njihovo razmnoževanje izjemno dolgotrajno, dodatni oteževalni dejavniki kot so uničevanje njihovega življenjska prostora ali lov na njihove oklepe, meso, rast njihove populacije le še otežujejo.

Kako lahko pomagate in kje?

Večji delež držav, ki ležijo ob obali, si v zadnjih letih prizadeva za dvig populacije morskih želv. Ena izmed najbolj zagrizenih je Kostarika, kjer je prehranjevanje z želvami močno povezano z lokalno prehrano, zato si tamkajšnji prostovoljci prizadevajo izobraževati ljudi in iskati rešitve v dobro vseh. V svoj vrste vabijo prostovoljce, ki so pripravljeni poskrbeti za poškodovane želve, spremljati majhne želvice na poti to oceana in zbirati podatke ter informacije za raziskave. Obrnite se na prostovoljsko organizacijo IVHQ na Kostariki, podobne dejavnosti pa najdete tudi na Maldivih pod okriljem organizacije GoEco.

Foto: Unsplash/Josue Soto

Sloni

Poznamo dve osnovni vrsti slonov, afriško in azijsko, katerih število se je tekom 20, stoletja drastično spustilo. Razlogi za to tičijo v lovu, uničenju njihovih življenjskih prostorov in konfliktih z lokalnim prebivalstvom. Vsako leto zavoljo slonovine življenje izgubi med 30 in 38 tisoč slonov. Pri tem velja opozoriti, da bodite pozorni na organizacije, ki spodbujajo jezdenje slonov, kjer se dokazano poslužujejo nehumanih praks in mučenja.

Kako lahko pomagate in kje?

Ena izmed držav, kjer se spopadajo z drastičnim vpadom populacije slonov je Tajska. Po nekaterih podatkih naj bi v tamkajšnji divjini živeli še manj kot 2 tisoč slonov. Pri tem pa niso ogroženi le sloni, ki živijo v tujini. Po prepovedi izsekavanja lesa so slone, ki so jih pri tem uporabljali prosto spustili, da bodisi tavajo naokrog po ulicah ali pa so jih uporabili v nehumanih zabaviščih, za zabavo turistov. Veliko organizacij na Tajskem si prizadeva pomagati tem kopenskim velikanom, prostovoljci pa pomagajo pri čiščenju in skrbi za te nežne sesalce. Pravi naslov bo organizacija GVI na Tajskem. Če pa želite pomagati pri reševanju afriških slonov, se odpravite v Južnoafriško Republiko, kjer prostovoljci zbirajo informacije in opazujejo ta veličastna bitja v naravnem okolju.

Foto: Unsplash/Matthew Spiteri

Primati

Na azijski, afriški in ameriški celini najdemo kopico primatov, večina prostovoljskih organizacij pa se osredotoča na najbolj ogrožene vrste, kot so orangutani in šimpanzi. Orangutani si s človekom delijo kar 96,4% genov in veljajo za nadvse inteligentna bitjeca. Njihovo število drastično upada, pred stoletjem je bilo tako več kot 230 tisoč bornejskih orangutanov, v tem času pa se je njihovo število več kot razpolovilo. Še bolj ogrožena je vrsta orangutana, ki izvira iz Sumatre, teh je danes le še 7500.  Obema vrstama v naslednjem desetletju grozi izumrtje.

Kako lahko pomagate in kje?

Tako v Afriki, kot tudi v številnih Azijskih državah, najdete kopico prostovoljskih organizacij, ki si prizadevajo za ohranitev primatov. Največje število orangutanov najdemo v Indoneziji, razlog za vpad njihovega števila pa gre pripisati izsekavanju deževnega gozda. Organizacije si tako prizadevajo za ohranjanje njihovega življenjskega prostora in širjenje zavesti o pomenu zaščite orangutanov. Ena izmed takšnih organizacij je Orangutan Foundation, tovrstne pobude pa najdete širom po svetu, tudi v Afriki, kjer se obrnite na Eko Tracks.

Foto: Unsplash/Dimitry B

Levi

Levi so nekoč poseljevali dele Afrike, Azije in Evrope, danes pa jih najdemo izključno le še na črni celini. Tudi tam pa se njihovo število drastično manjša, predvsem zaradi krčenja njihovega življenjskega okolja in konfliktov z lokalnim prebivalstvom. Prostovoljski programi se tako osredotočajo na dvig števila populacije in njihovo rehabilitacijo za kasnejši izpust v divjino.

Kako lahko pomagate in kje?

Številne afriške države, med drugim Južnoafriška republika, Kenija, Zimbabve in Zambija si prizadevajo za ohranjanje števila levov v divjini. Najbolj znana naravna parka sta tako Antelope in Viktorijini slapovi, kjer se lahko prostovoljci udeležijo številnih programov za zaščito levov in ostalih sesalcev v divjini. African Impact v Zimbabveju in GoEco v Keniji sta pravi naslov.

Foto: Unsplash/Jean Wimmerlin

Reševanje uličnih psov

Za konec navedemo še nekaj prostovoljskih programov, ki si prizadevajo za ozaveščanje prebivalcev o problemu uličnih psov in reševanju le teh. Brezdomni psi so namreč velika težava v številnih predelih sveta, poleg tega pa predstavljajo velik zdravstven problem, saj prenašajo bolezni. Zaradi nerazvitosti teh predelov pogosto niso deležni pravilnega zdravljenja, kar celotno spopadanje s problemom le še oteži.

Kako lahko pomagate in kje?

V Srednji Ameriki in v nekaterih Azijskih državah, kjer je problematika še kako peroča, najdete vrsto prostovoljskih organizacij za pomoč brezdomnim psom. Ti si prizadevajo za primerno kastracijo in sterilizacijo le teh, s čimer želijo zmanjšati njihovo število in preprečiti nadaljnje razmnoževanje, obenem pa gre tudi za vrsto cepilnih programov. Programi so primerni predvsem za ljubitelje živali in poznavalce veterine, ki lahko s tem prispevajo pomemben delež k izboljšanju življenja brezdomnih psov. Obrnite se na GoEco ali GVI v Mehiki.

Foto: Unsplash/Ryan Christodoulou

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!