fbpx

TOP 7 navad, ki vas izjemno postarajo!

To so navade zaradi katerih boste videti starejše!

Foto: Alexander Stemplewski / Pexels

Izgleda vaš obraz starejši kot vam kažejo leta in kaj je tisto, kar vas naredi starejše ? Vsi vemo, da so gube znak staranja. A vendar obstajajo še drugi razlogi, ki vaš videz poslabša oziroma vas naredi starejše. Hiter tempo življenja, slabe navade in odločitve, se odražajo na vaši koži in vašem počutju. Zato vam ponujamo nasvete, ki jih uvajajte v svojo vsakodnevno rutino, saj boste s tem znantno pomladili svoj videz.

Nezdrava prehrana

Dobro je znano, da z zdravo in uravnoteženo prehrano lahko v veliki meri vzdržujemo zdravje in dobro počutje. Nezdrava prehrana je eden glavnih dejavnikov za slabo počutje in tudi izgled kože. Koža je namreč največji organ na telesu in vse, kar jeste, vpliva nanjo. Načrtujte svoje obroke in hrano. Čez dan je priporočljivo pojesti štiri do pet manjših obrokov. Za boljši izgled kože se je potrebno izogibati predelanem mesu, hrani, k vsebuje transmaščobe, gaziranim pijačam, zamrznjenim in predelanim prehrambenim izdelkom, ocvrti in hitri hrani, alkoholu, sladkorju. Uživajte čim več sveže, naravne in nepredelane hrane, ki jo pripravljajte sami. Namreč zaradi pomanjkanja mineralov in vitaminov se koža stara in kmalu deluje, kot da ste videti starejši, kot v resnici.

Zmanjšana vsebnost rastnega hormona

S starostjo se rastni hormon somatotropin skoraj neha proizvajati v našem telesu. Ta telo ohranja mlado, vitko in lepo. Hormon pomaga zmanjšati odlaganje podkožnega maščobnega tkiva, poveča izgorevanje maščob in razmerje med mišicami in maščobo, obnavlja kožo, ter upočasni staranje. Ker se zdravilo somatropin, ki vsebuje rastni hormon uporablja le v medicini za tiste bolnike, ki jim primanjkuje rastnega hormona se poslužite njegovega naravnega proizvajanja. Ne pijte alkohola pred spanjem, ker upočasnjuje izločanje somatotropina, gibajte vsaj 20 minut aktivno na dan, zvečer uživajte dovolj beljakovin: mesa, mleka in mlečnih izdelkov, rib, fižola in drugih stročnic ter živil, ki vsebujejo vitamine C, B3 in B6, cink, kalcij, magnezij in kalij ter veliko zelenjave in sadja.

Dnevni vnos alkohola

Foto: envato
Dnevni vnos alkohola bo vašo kožo postaral hitreje kot vsak stres. Poleg poškodb jeter alkohol dehidrira telo ter povzroči akne in pordelost kože. Redno uživanje alkohola uniči zaloge vitaminov C in E, ki pomagajo ohranjati kolagen, ki je odgovoren za elastičnost kože.

Pomanjkanje spanja

Premalo spanja se na koži lahko pozna tudi v obliki nečistoč ali celo aken. Zaradi prekratkega nočnega počitka v telesu narašča stresni hormon kortizol, kar povečuje stranje kože. Prekratka noč se vam tako ne bo poznala le pri počutju, temveč tudi na obrazu. Strokovnjaki priporočajo vsaj 7-9 ur spanja na dan, najbolje v prezračevanem prostoru. Najboljši položaj za spanje velja položaj na hrbtu ali trebuhu, medtem ko spanje na strani prispeva k poglabljanju gub.

Stalni stres

Raziskave kažejo, da nič ne povzroči hitrejšega staranja telesa kot stalna izpostavljenost stresu. Poleg tega stres vpliva na razmišljanje, spanje in krvni tlak. Če v trenutni delovni situaciji ne morete ničesar spremeniti, je zelo pomembno najti ravnovesje. Strokovnjaki priporočajo zdravo prehrano z zmanjšanim vnosom kave, sladkorja in alkohola ter redne sprostitvene vaje – jogo ali meditacijo.

Sončenje

Pod vplivom sonca koža postane suha, kar povzroči nastanek in poglabljanje gub. Poleg tega se na koži lahko pojavijo pege, ki se nato spremenijo v rjave lise. Sončenje povzroča, da se kolagen v koži hitreje razgraja. Sonce kožo izsuši, odvzame ji elastin in proteine ter jo postara Strokovnjaki zato priporočajo največ 15 minutno izpostavljanje soncu z uporabo zaščite za kožo z najmanj 20 SPF.

Kajenje

Dejstvo je, da posledice slabih navad, kot je kajenje, postanejo vidne šele po 8-10 letih. Kajanje škoduje srcu, pljučem, možganom in poveča tveganje za nastanek številnih bolezni. Kajenje pa istočasno vpliva tudi na vaš videz. Koža pridobi poseben sivo rumen odtenek, uničuje kolagen in elastin v koži, zato je ta bolj suha, izgublja mehkobo, elastičnost, pojavijo se globoke gube, koža pa postane tudi povešena.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!