Foto: TOTO

Toto Wellness Toilet: pametno stranišče prihodnosti, ki analizira naše kakce

Kako se vam zdi ideja za stranišče, ki vam na podlagi tega, kar izločite iz telesa, samodejno daje nasvete, kako se bolj zdravo prehranjevati, ali pa zazna zgodnje simptome bolezni? Neverjetno? Grozljivo? Mogoče malce obojega? No, takšno stranišče načeloma že obstaja, samo ni še jasno, kdaj bo dejansko lahko tudi v uporabi!

Eden izmed proizvajalcev stranišč je namreč za sejem CES 2021 ustvaril pametno stranišče prihodnost. Japonski proizvajalec toaletnih izdelkov, bidejev in izdelkov za čiščenje Toto, je tako predstavil nov koncept za “wellness stranišče”.

Z uporabo “več najsodobnejših tehnologij zaznavanja” bi vsakič, ko bi človek sedel na stranišču, sledil in analiziral človekovo “duševno in fizično stanje”, je zapisano v sporočilu za javnost. Nato bi te podatke poslal v aplikacijo, da bi uporabniku zagotovil priporočila. Primer, ki ga daje Toto, je, da ko zazna “neuravnoteženo prehrano”, predlaga druga živila za uživanje.

“To je koncept,” je dejal Ryoji Nakamura, Totov vodja digitalnih inovacij. “Ne moremo razkriti vsega. Toda kar lahko razložim, je, da bomo v tem konceptu wellness stranišča uporabili več tehnologij zaznavanja za odkrivanje informacij, povezanih z zdravjem. Na primer stres, telesno pripravljenost in splošno stanje telesa.” Nakamura je še dejal, da bodo nekatere druge stvari, ki jih bo zbiralo stranišče, tudi vonj in pretok krvi, ni pa navedel več podrobnosti o tem, kako bi dejansko opravilo te meritve. Prav tako ni določena časovnica, kdaj naj bi se ta koncept uresničil in koliko bi lahko stal.

Toto Wellness Toilet bo analiziral naše izločke.
Foto: TOTO

“Pravi izziv, s katerim se srečujemo, je, kako tehnologijo, ki obstaja v akademskih raziskovalnih laboratorijih, spravimo v stranišče tako, da bomo lahko zagotovili enake – ali dovolj dobre – podatke po ceni, ki si jo ljudje lahko privoščijo,” je dejal Joshua Coon, profesor z univerze v Wisconsinu, ki je preučeval zbiranje vpogledov v presnovo iz človeških odpadkov. “To je pravi izziv in ni mi ravno jasno, ali je Toto ugotovil, kako to rešiti.”

Toto v svojih prizadevanjih ni osamljen. Več akademskih skupin in podjetij dela na analizi človeških iztrebkov. Poleg tega, da bi ugotovili stroške vgraditve mini laboratorija v stranišče, morajo podjetja, ki želijo zagotoviti izvedljive izdelke, opraviti tudi večletna testiranja. To pa zahteva čas in denar.

“Predložiti je treba veliko dokazov, da bo nov način analize resnično verodostojen,” je dejal Vik Kashyap, ustanovitelj Toi Labs. “Zgraditi stranišče za prihodnost ni tako enostavno, kot se morda zdi.”

To pa še ne pomeni, da je nemogoče. Coon je dejal, da svetovanje glede prehrane ali gibanja, ki temelji na spremljanju človeških odpadkov, “ni znanstvena fantastika”. Izziv je torej le v tem, kako vsa ta orodja vgraditi v stranišče.

Dodatne Informacije

totousa.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Laserski televizor Hisense: prepustite se nepozabni kinematografski izkušnji