fbpx

Tradicionalni običaji, ki jih za veliko noč počnejo v državah po Evropi

Foto: envato

Velika noč je največji in najstarejši krščanski praznik. Praznovanje velike noči je v mnogih državah zelo podobno, vendar pa je vsak narod vnesel tudi določene običaje. Po Evropi je veliko različnih običajev, nekaj zanimivih pa smo izbrali v nadaljevanju.

Velikonočni običaji so del tradicije posamezne države. In vsaka iz med njih na poseben način praznuje ta največji krščanski praznik.

1. Avstrija

Avstrijci so znani po lepih božičnih sejmih in lepo okrašenih mestih, zato ni nič nenavadnega, da imajo Avstrijci tudi velikonočne sejme. Najbolj priljubljena so okrašena jajca, ki se uporabljajo za okrasitev velikonočnega drevesca ali Osterbaum. Tovrstno okrasje je del tradicije v Avstriji, pa tudi v Nemčiji in na Nizozemskem. Krošnje dreves okrasijo z jajci, trakovi in ​​drugimi okraski.
V Avstriji je ogenj del tradicije. Na veliko soboto pred cerkvami zakurijo velikonočne kresove, po blagoslovu pa verniki vzamejo ogenj in ga v pločevinastih posodah odnesejo domov.

Foto: envato

2. Velika Britanija

Lov na velikonočna jajca je verjetno najbolj znana velikonočna tradicija na otoku. Malčki verjamejo, da velikonočni zajček skriva jajčka in jih potem iščejo po vrtovih. A to je le ena od iger, ki je priljubljena v tem delu Evrope, saj je priljubljena tudi tekma z žlico in jajcem. Cilj morate doseči z žlico s kuhanim jajcem. Najljubša poslastica na mizi je “Hot Cross Buns”, sladka žemljica z rozinami, označena s križem, postrežena s sadjem in maslom.

Foto: envato
Foto: envato

3. Španija

Španci so zelo veren narod in s posebnim veseljem praznujejo veliko noč. Veliki teden ali Semana Santa se praznuje v popolni tišini, a z velikimi procesijami, v katerih sodelujejo vsi verniki, oblečeni v najlepša oblačila. Kipi Jezusa, Marije in drugih svetnikov se podajo po ulicah Španije in ustvarjajo posebno religiozno vzdušje. Na veliko noč pa se praznovanje nadaljuje s hrano, glasbo in veseljem.

Španci so zelo veren narod in še posebej praznujejo veliko noč.
Foto: Victiriano/Unsplash

4. Italija

Tako kot v Španiji tudi v tej sredozemski državi v velikem tednu v številnih mestih potekajo procesije. Posebej velika je tista v Rimu, enako pomembna je maša, ki jo vodi papež v baziliki sv. Petra. Italijani obožujejo ognjemete in pirotehniko in z njimi pogosto praznujejo. Tudi jajca so del tradicije, kot v mnogih drugih državah, saj simbolizirajo začetek življenja. Uporabljajo se kot okras, so pa tudi del praznične mize.

Maša, ki jo vodi papež v baziliki sv. Petra.
Foto: Ashwin/Unsplash

5. Češka

Tudi Čehi barvajo jajca, imajo pa tudi zelo nenavaden običaj. Na velikonočni ponedeljek gredo mladeniči po hišah, kjer živijo dekleta. Ta jih tepejo z biči (pomlázka) iz vrbovih vej in pisanih trakov. Dekleta dajejo darila ali velikonočne voščilnice moškim, ker jim laska pozornost.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.