fbpx

11 idej, kako pobarvati velikonočna jajca, da jih bodo vsi občudovali

Foto: envato

Prihaja čas, ko se bomo posvetili temu, kako pobarvati velikonočna jajca. Zato smo izbrali odlične ideje, s katerimi bodo vaši velikonočni pirhi zares izstopali. Barvanje velikonočnih pirkov je zabava za vso družino, vsaka generacija pa vedno prinese nekaj novih idej, tako da je lahko velikonočna miza videti res posebna.

Obstaja nešteto načinov, kako pobarvati velikonočna jajca, mi pa smo izločili nekaj najbolj priljubljenih. Naj bo barvanje velikonočnih pirhov letos zabavno in drugačno!

Ideje, kako pobarvati velikonočna jajca

1. Barvanje velikonočnih jajc z začimbami

Z naravnimi barvami, kot jih dobimo iz začimb, ste lahko ustvarjalni, okoljsko ozaveščeni in zdravi, saj takšne barve niso strupene. Tako lahko končno pojeste velikonočna jajca brez težav. Naravne barve za velikonočna jajca lahko najdete kar v svoji kuhinji, najbolj učinkovite pa bodo začimbe v prahu z izrazitimi pigmenti, kot so kurkuma, pesa, maline, špinača, aronija ali por. Če ste kreativni, lahko vedno kombinirate več različnih začimb in vidite, kaj bo nastalo. Pomembno je, da se zabavate in uživate v procesu.

Foto: envato

2. Čebulni olupki ali barve iz kuhinje

Pri nas jajca tradicionalno barvamo v čebulnih olupkih. Na podoben način se poleg čebule uporabljajo tudi druge naravne barve. Jajčka so čudovita, če jih pobarvamo v pesi, špinači, rdečem zelju, kurkumi, borovnicah, peteršilju, kavi.

Foto: envato

3. Barvanje s čaji

Kljub veliki izbiri umetnih barvil na policah naših trgovin je barvanje z naravnimi barvami kreativno, zdravo in najbolj v sozvočju z naravo, katere vire pogosto uporabljamo v napačne namene. Predlagamo, da tokrat poskusite naravne barve različnih vrst čajev (črni čaj, hibiskus, kopriva…)

Foto: envato

4. Fabergé jajca

Peter Karl Fabergé, ruski zlatar, je v svoji zbirki oblikoval približno 50 velikonočnih jajc za ruske cesarje. Obstaja več načinov, s katerimi lahko naredite svojo različico glamuroznih jajc v slogu Fabergé. Plastična, lesena, cela ali votla jajca, izbira je vaša. Najlažji način je uporaba pištole za vroče lepilo. Izberite podlago in želeno barvo pisanice ter jo posušite. Previdno iztisnite količino lepila in na jajčka nanesite vatirane trakove, perlice in druge okraske.

Foto: envato

5. Voščeni pasteli in vodne barvice

Če imate malčke, potem zagotovo imate voščene pastele. Zaradi maščobne teksture, ki jo vsebujejo, so idealni za barvanje jajc. Jajca skuhamo in še vroča začnemo risati po njih. Pastelna barva se bo stopila, vi pa boste z različnimi odtenki ustvarili vpadljiva in povsem drugačna jajčka. Vodne barvice so še en način za oblikovanje personaliziranih jajc, vse kar potrebujete pa so tanki čopiči in malo spretnosti.

Foto: envato

6. Ombre velikonočna jajca

V plitvo skledo po želji vlijemo par žlic jedilne barve. Vzemite jajce v roko in ga s spodnjim delom pomočite v barvo ter ga držite približno eno minuto, po potrebi tudi dlje. Jajce vzamemo ven in zalijemo z dvojno količino vode ter jajca ponovno potopimo na dno, da dobimo drugačen odtenek.

Foto: envato

7. Bel korektor ali črni flumaster

Odvisno od tega, katera jajca kupite, jih lahko v trenutku okrasite v minimalističnem stilu brez vode in barvil. Rjava jajca izgledajo odlično, če jih okrasite z belim korektorjem v svinčniku. Jajca z belo lupino bodo učinkovita, če jih okrasite z ornamenti, pikami in geometrijskimi oblikami v črni ali drugi barvi.

Foto: envato

8. Serviete in beljak

Zagotovo ste to tehniko poskusili kot otroci. Enostavna in drugačna velikonočna jajca okrasite s pomočjo prtička z želenim vzorcem in beljaka tako, da ločite list prtička z dekoracijo. Vmes stepemo beljak, jajce pokrijemo s prtičkom ter namažemo z beljakom, da se prtiček prime in pustimo, da se posuši.

Foto: envato

9. Barvanje s pršenjem

Zlata in srebrna velikonočna jajca izgledajo elegantno in z okraševanjem ste končali v hipu. V specializiranih prodajalnah je na voljo široka paleta barv, med katerimi so še posebej iskane kovinske, saj dajejo jajčkom starinsko – restavratorski pridih. Na vrh jajčka z lepilom pritrdimo suhe rožice za piko na i.

Foto: envato

10. Marmorni vzorec

Jajčka pobarvajte z barvo in z gobico (kuhinjsko ali gobico za puder) pomočite v črno ali sivo barvo ter tapkajte po še ne popolnoma posušenem jajčku, da dosežete efekt marmorja.

Foto: envato

11. Okrasitev z markerji

Ti velikonočni pirhi so preprosti in neustavljivi in vam ne bodo vzele veliko časa. Jajca morate izpihniti, jih sprati z vodo in pustiti, da se posušijo. Če jih želite napolniti z rožicami, naredite večjo odprtino na vrhu jajčka. S črnim flomastrom na vsako jajce narišite obraz. Na prst vzemite malo šminke v rdečkastem ali rožnatem odtenku in jo potapkajte po pirhu, da dobite rožnata lička.

Foto: envato

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.