fbpx

Trajnostni turizem: trajnostno in okoljsko naravnani hoteli po svetu

Zadnjič posodobljeno: :

Letalski prevozi in potovanja nasploh niso kaj preveč okolju in planetu prijazna, vse prej kot to. Prav zaradi trajnostnega vidika, ki postaja ena vodilnih komponent v svetu, pa je potrebno premisliti tudi o našem osebnem ravnanju z okoljem. Če torej radi potujete, vam ponujamo nekaj zanimivih alternativ za bolj trajnostni turizem.

Vse bolj postaja jasno, kako potovanja prispevajo k onesnaževanju našega planeta. Ker sta trajnost in okoljska naravnanost postali pomemben del našega vsakdana, je vprašanje o tem, kako zmanjšati svoj ogljični odtis postalo pomemben faktor. Če se potovanjem kljub temu ne nameravate odpovedati, smo našli nekaj alternativ, s pomočjo katerih lahko ob raziskovanju tujih dežel naredite tudi nekaj dobrega za planet. Predvsem gre za namestitve, ki pri svojem delovanju upoštevajo trajnostni vidik, sicer pa lahko v posamezni državi najdete tudi prostovoljske programe za zaščito okolja.

Magical Pond, Finska

V Magical Pondu na Finskem vam omogočajo, da ob opazovanju neokrnjene narave naredite nekaj dobrega za planet. Medtem ko boste prenočili v igluju in, če boste imeli srečo, ugledali tudi čudoviti severni sij, pa boste izbrali tudi naravi prijazno namestitev. Vasica iglujev namreč za svoje delovanje uporablja elektriko pridobljeno iz obnovljivih virov, prav tako se izogibajo uporabi plastike in spodbujajo uporabo električnih avtomobilov.

Monasterio, Peru

Edinstven hotel v Cuscu je umeščen v stavbo nekdanjega samostana iz leta 1592, ki spada med zaščiteno dediščino. Poleg izjemne zgodovine stavbe pa se lastniki dandanes ozirajo tudi v prihodnost. Delež od prihodka tako namenjajo trajnostno naravnanim projektom v skupnosti, samostan pa obrašča kopica zelenja.

Malcolm Hotel by Clique, Kanada

Hotel se ponaša s čudovitimi pogledi na bližnje gorovje, tudi po zaslugi razgledov, pa je kot nalašč za vse, ki iščejo miren in luksuzen oddih v naravi. V sklopu hotela je na voljo eleganten zunanji bazen s panoramskimi pogledi, pa tudi dobro opremljen telovadni center. V hotelu so se zavezali trajnosti, tako se z različnimi projekti trudijo zmanjšati ogljični odtis, vsa ponudba v restavraciji pa prihaja iz okoliških kmetij.

Quinta Alma – Ecological Retreat Farm, Portugalska

Za vse, ki iščejo malce drugačen oddih, stran od vrveža mest, je ljubka ekološka kmetija na jugu Portugalske kot nalašč. Gostje namreč bivajo v luksuznih šotorih, ki poskrbijo, da se resnično povežejo z okoliško naravo. V svoje delovanje na kmetiji vključujejo tudi lokalno prebivalstvo, ki gostom ponuja številne programe in vodene oglede, na ogled pa so postavljena tudi dela lokalnih umetnikov.

Riad Ibn Battouta and Spa, Maroko

Razkošna namestitev se ponaša s tradicionalnimi hammamom in sobo za masažo, s katerimi želijo kar najbolj razvajati svoje goste. Pri tem skrbijo tudi za okolje, saj so se zavezali čim manjši uporabi vode in v ta namen namestili temu primerne sanitarije. Hotel sicer ponuja čudovite poglede na mesto Fez, saj slovi po čudoviti strešni terasi.

Banana Farm Eco Hostel, Tanzanija

V severnem delu Tanzanije najdete živahen hostel, ki ponuja neokrnjeno naravo in deluje v skladu z okoljskimi smernicami. Nahaja se med goro Meru in Kilimanjarom, zato predstavlja čudovito izhodišče za pohodništvo. Sobe so živahno obarvane, skušpni prostori pa so umeščeni med plantažo banan. Za svoje delovanje v hostlu uporabljajo obnovljive vire energije, s čemer prispevajo svoj delež k ohranjanju okolja.

Jumeirah Dar Al Masyaf resort, Dubaj

Razkošni hotelski resort v ekstravagantnem Dubaju rad razvaja svoje goste, bodisi s privatno plažo ali bližnjimi igrišči za golf. Hotel namenjen gostom z debelejšimi denarnicami pa se dobro zaveda tudi, da je le zelena prihodnost, resnično prihodnost. Prav zato namenjajo posebno skrb odvečni hrani, delež od dobička pa namenijo tudi okoliški skupnosti in trajnostno naravnanim projektom.

Kyomachiya Suite Rikyu, Japonska

V Kyotu stoji v skladu s tradicijo oblikovana namestitev, ki se s svojim delovanjem poklanja okoliški naravi. S čudovito oblikovanim interjerjem gostom razkriva bogato kulturno dediščino območja in japonske kulture na sploh. S tem pa informiranja še zdaleč ni konec. Goste namreč podučijo tudi o lokalnih ekosistemih in dediščini, prav tako pa vas ozavestijo o pravilih obnašanja v tamkajšnji naravi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!