fbpx

Trajnostno potovanje: 4 načini, ki predstavljajo prihodnost turistične panoge

Foto: envato

Turizem je eden največjih onesnaževalcev tega planeta, zato je dandanes trajnostno potovanje še toliko bolj pomembno.

Ali obstaja trajnostno potovanje!? Seveda, tudi na področju turizma prihaja do enormnih sprememb, vse v želji po kar najmanjšem vplivu na okolje.

Skoraj vsak sektor turizma, vključno s križarjenji, luksuznimi letovišči in letalskimi družbami, se obrača k inovativnim rešitvam, ki zmanjšujejo ogljični odtis in na prvo mesto postavljajo okolje.

Foto: Unsplash/Francesco Ugaro

Trajnostno potovanje: letovišča podpirajo krhke oceanske ekosisteme

Luksuzna letovišča po vsem svetu, ki popotnikom ponujajo možnost stika z naravo, krepijo zaščito svojih lokalnih habitatov. Zavedajo se namreč, da prav ti v njihove konce privabljajo popotnike. Največjo odgovornost imajo letovišča tik ob oceanih, ki so se v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom zvezala k ustvarjanju morskih rezervatov v bližini svojih posesti.

Misool Resort v Raja Ampat v Indoneziji je eno takšnih. V tamkajšnjih vodah so namreč ustvarili zaščiteno morsko območje, ki se zdaj razteza na 300.000 hektarjih in je ponovno oživilo enega najbolj biotsko raznovrstnih koralnih grebenov na Zemlji. Letovišče Manta na otoku Pemba v Tanzaniji je ustvarilo lastna zaščitena morska območja, ki so doživela izjemno vrnitev biotske raznovrstnosti. Ta niso v korist le turistom, ki lahko občudujejo živopisane ribice, temveč so dom številnih ribjih vrst, od katerih zavisi preživetje lokalnih ribičev.

Foto: Unsplash/Tom Barrett

Trajnostno potovanje: letalska goriva postajajo »okolju prijazna«

Peščica mednarodnih letalskih prevoznikov si prizadeva za zmanjšanje emisij ogljika pri svojih letih in posledično za bolj trajnostno letenje. Turkish Airlines je nedavno naredil velik korak s svojim novim ogljično negativnim reaktivnim gorivom. Letalska družba razvija sintetično biokerozinsko gorivo, pridobljeno iz rastlin mikroalg, ki odpravlja okoljske pomisleke v zvezi z biogorivi iz poljščin.

To pa še ni vse. Objekt, kjer bo potekala proizvodnja biogoriva, bo uporabljal posebno tehnologijo za zajemanje ogljika, ki bo črpala ogljik iz ozračja in ga trajno shranjevala pod zemljo.

Foto: Unsplash/Douglas Bagg

Trajnostno potovanje: križarjenja postavljajo nov standard

Skupina Hurtigruten s sedežem na Norveškem ima pomembno poslanstvo – postati vodilna v svetu na področju trajnostnega križarjenja. Hurtigruten Expeditions, avanturistična linija znamke, je to že dosegla na več načinov. Leta 2019 je predstavila križarko na baterijski hibridni pogon na svetu – MS Roald Amundsen.

Zmogljivosti električnega pogona ladje v kombinaciji z inovativno zasnovo trupa zmanjšuje emisije CO2 za 20 odstotkov. Leta 2023 so se v podjetju lotili zelene nadgradnje v vrednosti 100 milijonov evrov, s tem pa želijo trajnostno spremeniti še tri svoje ekspedicijske ladje: MS Richard With, MS Kong Harald in MS Nordlys.

Foto: Unsplash/Ronalds Varsbergs

Trajnostno potovanje: zaveze turistov za zaščito krajev

V trendu so programi izobraževanja obiskovalcev, s čimer želijo posamezne skupnosti razširiti ozaveščenost o pomenu ohranjanja posameznih ekosistemov in okolja. Na Havajih tako pozivajo turiste, naj se zavežejo zaščiti otokov na svojem potovanju, hkrati pa jih spodbujajo, da se pridružijo lokalnim priložnostim za prostovoljstvo.

Otoki San Juan ob obali zvezne države Washington imajo zavezo Love it Like a Local, v kateri se turisti zavežejo, da bodo odgovorno raziskovali otoke z majhnimi, a pomembnimi dejanji, kot je nehranjenje divjih živali in varčevanje z vodo, kadar je to mogoče.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.