fbpx

Transfagarasan: najboljša cesta na svetu

Transfagarasan

Tako kot imajo vsake oči svojega malarja, tako ima tudi vsak pri sebi svojo najljubšo cesto. A ena izmed njih predstavlja "mokre sanje" marsikaterega voznika ali voznice. To je romunski cestni prelaz Transfagarasan.

Prelaz je odprt le tri mesece na leto, natančneje med julijem in septembrom. Zgradili so ga med leti 1970 in 1974 na ukaz malce ‘norega’ diktatorja Nikolaa Ceausesca. S tem bi omogočili hiter premik romunske vojske čez Karpate, če bi prišlo do ruske invazije.

Ideja je zahtevala več kot 6000 ton razstreliva, do dokončanja prelaza pa je življenje izgubilo 40 ljudi. Cesta se vzpne vse do višine 2042 metrov, povprečna hitrost potovanja po njej pa zaradi ovinkov in naklona znaša 40 km/h. Začetek te neverjetne ceste je v vasici Cartisoara in se nato skozi 90 kilometrov vije do njenega konca pri vodnem jezu Vidraru.

Prelaz Transfagarasan je od Ljubljane oddaljen 1176 kilometrov, kar predstavlja skoraj 13 ur vožnje. Če imate čas za nekajdnevno avanturo, le pot pod noge. Še vedno pa je na voljo alternativa, letalski prevoz do Bukarešte in izposoja superšportnega avtomobila v Romuniji. Zakaj superšportnega? Zaradi dejstva, da bi s takim avtomobilom občutili vsak košček tega zaželenega asfalta in tako resnično doživeli nekaj nepozabnega. Za lažjo predstavo si oglejte nekaj posnetkov in v trenutku vam bo kristalno jasno, o čem govorimo.

PREBERITE ŠE: TO JE NAJBOLJŠE EVROPSKO MESTO – ŽE 10. LETO ZAPORED!

Galerija slik: Transfagarasan

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.